Γιάννης Τριήρης: Τετραγωνίζει τον κύκλο η κυβέρνηση

Γιάννης Τριήρης: Τετραγωνίζει τον κύκλο η κυβέρνηση
Τρίτη, 30/07/2024 - 06:48

Να τετραγωνίσει τον κύκλο επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς ναι μεν διαπιστώνει ότι οι πολίτες αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με νέες μεγάλες επιβαρύνσεις από την άνοδο των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης και ενέργεια, αλλά αναζητεί μέτρα στήριξης που να μην επηρεάσουν τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας.

Αυτό βέβαια είναι μάλλον ανέφικτο και στο τέλος χαμένοι θα βγουν και πάλι τα συνήθη υποζύγια, καθώς όπως λέει ο θυμόσοφος λαός κάτω από την ίδια μασχάλη δεν χωράνε δυο καρπούζια.

Δεν είναι δυνατόν τα κρατικά ταμεία να γεμίζουν με άμεσους και έμμεσους φόρους (αυξημένοι οι τελευταίοι και από την άνοδο των τιμών) και ταυτόχρονα τα επιδόματα που μοιράζει η κυβέρνηση να επαρκούν για να καλύψουν το δυσβάστακτο κόστος ζωής για τους καταναλωτές και τις αυξημένες λειτουργικές δαπάνες για τους μικρομεσαίους.

Τα κρατικά ταμεία γεμίζουν απλά γιατί οι φορολογούμενοι «ματώνουν» και τα επιδόματα είναι ψίχουλα.

Τις αμέσως επόμενες μέρες, μάλιστα, καθώς την Παρασκευή εκπνέει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, έρχονται και τα πρώτα ραβασάκια της εφορίας που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Και όπως όλα δείχνουν, η φετινή χρονιά θα είναι μια χρονιά ρεκόρ με τους φόρους να ξεπερνούν κατά πολύ τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι σήμερα και ενώ απομένουν να γίνουν περίπου μισό εκατομμύριο δηλώσεις ακόμη.

Την ίδια στιγμή, όχι η αντιπολίτευση αλλά ο ίδιος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη του τόνισε ότι φέτος οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών είναι αρνητικές, γεγονός που αποδεικνύει ότι πλέον οι Έλληνες για να τα βγάλουν πέρα αναγκάζονται να τρώνε από τα έτοιμα.

Παράλληλα, επί της ουσίας αποδομεί το κυβερνητικό αφήγημα πως οι αυξημένες εισπράξεις από φόρους οφείλονται στην πάταξη της φοροδιαφυγής, σχολιάζοντας πως τα μέτρα της Πολιτείας κατά της φοροδιαφυγής « θα μπορούσαν να συνοδευτούν από ικανά φορολογικά κίνητρα προς τους καταναλωτές για τη μη απόκρυψη των συναλλαγών σε κλάδους με αυξημένη φοροδιαφυγή».

Η φοροδιαφυγή λοιπόν δεν έχει παταχθεί, απλά οι φόροι έχουν αυξηθεί επί δικαίων και αδίκων.

Σκέψεις πάντως για μειώσεις άμεσων και ιδιαίτερα εμμέσων φόρων και κυρίως του ΦΠΑ δεν υπάρχουν στην κυβέρνηση, που δείχνει να πορεύεται με κάποια ψευτοεπιδόματα όπως αυτό που σκοπεύει να δώσει μόνο για τον Αύγουστο στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ακόμη και έτσι πάντως οι πολίτες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν αποφεύγουν το ηλεκτροσόκ της ενεργειακής ακρίβειας. Όπως δεν αποφεύγουν και την αφαίμαξη των εισοδημάτων από τους αναπόδεικτους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δείχνουν να συγκρατούνται. Όσο για τις τιμές στα βενζινάδικα και ιδιαίτερα στις νησιωτικές και τις άλλες τουριστικές περιοχές αυτή την περίοδο ούτε λόγος.