Γιάννης Τριήρης: Νέο έτος και νεόπτωχοι

Γιάννης Τριήρης: Νέο έτος και νεόπτωχοι
Τρίτη, 31/12/2024 - 07:02

Σε λίγες ώρες μπαίνει το 2025 και το βέβαιο είναι πως το αιώνιο ερώτημα -και όχι μόνο στην Ελλάδα- είναι και θα παραμείνει αναπάντητο.

Ποιο είναι το πραγματικό όριο της φτώχειας και με ποιο εισόδημα οι πολίτες θα μπορούσαν να ζήσουν χωρίς προβλήματα;

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής , της Eurostat, στην Ελλάδα κάτω από το όριο της φτώχειας βρίσκεται ένας στους τέσσερις πολίτες (26%), με τη χώρα μας να «φιγουράρει» στις πρώτες θέσεις της «μαύρης λίστας» μετά τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ισπανία.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως προσπαθεί να αποκρύψει αυτή τη σκληρή αλήθεια και κρύβεται κάτω από κάποιους αριθμούς που «ευημερούν» την ώρα που οι άνθρωποι δυστυχούν.

Και δυστυχώς ούτε τη νέα χρονιά που έρχεται η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει, τουλάχιστον αισθητά, καθώς το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας και ιδιαίτερα του πληθωρισμού της απληστίας δεν φαίνεται πως θα επιλυθεί.

Άλλωστε, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός, μ όταν αναφέρεται στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών «ό,τι ανεβαίνει δεν καταβαίνει».

Και όσο οι αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων συνεχίζουν να υπολείπονται κατά πολύ από το ύψος των αυξήσεων των τιμών, οι φτωχοί θα αυξάνονται προς όφελος των λίγων και ισχυρών που συγκεντρώνουν «όλο το χρήμα» διαρρηγνύοντας ακόμη περισσότερο την κοινωνική συνοχή.

Το μόνο βέβαιο είναι πως και οι διεθνείς εξελίξεις δεν βοηθούν στην συγκράτηση των τιμών. Η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν φαίνεται να τελειώνει.

Την ίδια στιγμή είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος νέων μεγάλων αναταράξεων στις διεθνείς αγορές που θα προκληθούν αν ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υλοποιήσει την απειλή του για επιβολή δασμών . Από την μια θα προκληθούν σημαντικά προβλήματα στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις λόγω της μείωσης των εξαγωγών που θα επιφέρει η επιβολή δασμών και από την άλλη θα σημειωθεί σημαντική αύξηση τιμών όλων των εισαγόμενων προϊόντων.

Ταυτόχρονα στην Ελλάδα παρατηρείται και μια άκρως ανησυχητική αύξηση του κόστους στέγασης που στην κυριολεξία έχει τινάξει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και σωρευτικά με την γενικότερη αύξηση του κόστους ζωής καθιστά άκρως αναγκαία την γενναία ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών.

Αυτό, όμως, δεν πρόκειται να συμβεί οπότε το ερώτημα «ποιο είναι το εισόδημα που θα κάνει τους πολίτες να μην κινδυνεύουν από την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό», η κυβέρνηση να αποφεύγει να το διερευνήσει.

Η κυβερνητική υπόσχεση ότι το 2027 ο μέσος μισθός θα φτάσει τα 1.500 ευρώ, σήμερα μπορεί να ακούγεται ως μια λύση, αλλά μετά από τρία ολόκληρα χρόνια το ποσό αυτό, ακόμη και αν επιτευχθεί ως μέσο εισόδημα, αν δεν παταχθεί η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια, απλά θα δημιουργήσει νέες γενιές νεόπτωχων.