Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε από τις χώρες και τις εταιρείες να εγκαταλείψουν τη χρήση άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας και να στραφούν προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σε μήνυμά του στην συνδιάσκεψη κορυφής Powering Past Coal Alliance την Τρίτη, ο Γκουτέρες κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις, τις ιδιωτικές εταιρείες και τις τοπικές αρχές να κάνουν τρία βήματα: ακύρωση των έργων άνθρακα που βρίσκονται σε εξέλιξη, τερματισμός της διεθνούς χρηματοδότησης των εργοστασίων άνθρακα και εκκίνηση μιας παγκόσμιας προσπάθειας να οργανωθεί η δίκαιη μετάβαση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Ο Γκουτέρες προέτρεψε επίσης όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ να δεσμευτούν για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έως το 2030 και για τις χώρες εκτός του ΟΟΣΑ να το πράξουν έως το 2040. Επιπλέον, οι κύριοι εκπομποί και χρήστες άνθρακα θα πρέπει να ανακοινώσουν τα σχέδιά τους σταδιακής κατάργησης πριν από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκόβη της Σκωτίας, τον Νοέμβριο του 2021.
Σημείωσε μάλιστα ότι οι χώρες που ανήκουν στους G7 θα πρέπει να προηγηθούν και να δεσμευτούν για την κατάργηση του άνθρακα στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσουν τον Ιούνιο του 2021.
Ο Γκουτέρες ζήτησε από τους ηγέτες των κυριότερων οικονομιών υπεύθυνων για τις εκπομπές να ανακοινώσουν το τέλος της διεθνούς χρηματοδοτικής τους στήριξης στον άνθρακα με την πρώτη ευκαιρία φέτος.
«Ανυπομονώ να δω πολύ περισσότερη υποστήριξη στις αναπτυσσόμενες χώρες που αγκαλιάζουν τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να παρέχουν καθολική πρόσβαση στην ενέργεια στους πολίτες τους. Ζητώ επίσης από όλες τις πολυμερείς και δημόσιες τράπεζες - καθώς και στους επενδυτές σε εμπορικές τράπεζες ή συνταξιοδοτικά ταμεία - να αλλάξουν τις επενδύσεις τους τώρα στη νέα οικονομία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Επιπλέον, ο Γκουτέρες κάλεσε για την έναρξη μιας παγκόσμιας προσπάθειας για τη διοργάνωση μιας δίκαιης μετάβασης. Οι περισσότερες μελέτες εκτιμούν ότι παρά τις αναπόφευκτες απώλειες θέσεων εργασίας, η μετάβαση από τον άνθρακα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα έχει ως αποτέλεσμα την καθαρή δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας έως το 2030. Ωστόσο, ο αντίκτυπος σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο θα ποικίλει.
«Έχουμε συλλογική και επείγουσα ευθύνη να αντιμετωπίσουμε τις σοβαρές προκλήσεις που έρχονται με την ταχύτητα και την κλίμακα της μετάβασης. Οι ανάγκες των κοινοτήτων άνθρακα πρέπει να αναγνωριστούν και πρέπει να παρέχονται συγκεκριμένες λύσεις σε πολύ τοπικό επίπεδο. Αυτό απαιτεί δέσμευση - από κυβερνήσεις έως εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, από συνδικάτα έως επενδυτές, τόσο ιδιωτικούς όσο και δημόσιους».
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ κάλεσε όλες τις χώρες να υιοθετήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές του ΙΕΑ για μια δίκαιη μετάβαση, ως ένα ελάχιστο πρότυπο για να διασφαλιστεί η πρόοδος στην αξιοπρεπή εργασία για όλους. Ο ΟΗΕ θα υποστηρίξει πλήρως αυτήν τη δίκαιη μετάβαση και τις προσπάθειες να διασφαλίσει ότι μέσω αυτού του μετασχηματισμού θα προκύψουν ακμάζουσες και ευημερούσες κοινότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Πηγή: IANS