Χαιρετισμός της Βουλευτή Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Π. Πέρκα στη διαδικτυακή εκδήλωση: «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Πράσινη Επιχειρηματικότητα στη Δυτική Μακεδονία» που διοργάνωσε ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας
Θέλω να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ), ο οποίος εδώ και 11 χρόνια (από το 2010) με τις δράσεις του σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, μας κάνει υπερήφανους που έχει την έδρα του στην Φλώρινα, και έχει βραβευτεί για την πολυετή συνεισφορά και το έργο του στον τομέα της Νεολαίας. Τα συγχαρητήρια μου και για την σημερινή διαδικτυακή εκδήλωση του μαζί με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, η οποία θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δεδομένων των εκλεκτών συνομιλητών – εισηγητών και βεβαίως του θέματος, όπου είναι άκρως επίκαιρο για την ΠΔΜ λόγω της βίαιης και εμπροσθοβαρούς απολιγνιτοποίησης που υλοποιείται στην περιοχή μας.
Η πράσινη μετάβαση εντάσσεται στον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και η πολιτική μας συμβαδίζει πλήρως με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις και τάσεις, δεδομένου ότι η κλιματική κρίση δεν είναι μια μελλοντική, δυστοπική υπόθεση αλλά βρίσκεται ήδη εδώ. Είναι σαφές ότι αν δεν αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο ζωής μας, το μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, τότε η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας θα είναι μια μη αντιστρέψιμη κατάσταση, μια κατάσταση για πάντα.
Όμως τα κράτη και οι κοινωνίες μπορεί να θιγούν όχι μόνο από την κλιματική αλλαγή, αλλά και από τις επιπτώσεις των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή της. Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης δημιουργεί νέους καινοτόμους τομείς στην οικονομία τροφοδοτώντας έναν παγκόσμιο ανταγωνισμό, που μπορεί να δημιουργήσει νέες ανισότητες μεταξύ χωρών και κοινωνιών. Είναι ορατός ο κίνδυνος η πράσινη μετάβαση να «αξιοποιηθεί» από ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους για την οικονομική επικράτησή τους, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ανισότητες και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Στην πορεία της Ε.Ε. προς την κλιματική ουδετερότητα, η κλίμακα της πρόκλησης δεν είναι η ίδια για όλες τις χώρες και έχει σαφώς ταξικά χαρακτηριστικά. Οι φτωχοί θα επηρεαστούν περισσότερο.
Είναι σαφές ότι χρειάζεται μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική που να αποσκοπεί στον μετασχηματισμό της Ε.Ε. σε μια δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία. Οι προοδευτικές οικολογικές και αριστερές δυνάμεις στην Ευρώπη προτείνουν μια εναλλακτική πολιτική για την πράσινη μετάβαση, όπου η βιώσιμη ανάπτυξη και η πράσινη επιχειρηματικότητα είναι μονόδρομος.
Η Πράσινη επιχειρηματικότητα είναι εκείνη η μορφή οικονομικής δραστηριότητας η οποία θέτει την προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης γενικότερα στο επίκεντρο της στρατηγικής της. Ουσιαστικά πρόκειται για μια προσπάθεια συμβιβασμού δύο –φαινομενικά- αντικρουόμενων αναγκών: την οικονομική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Για την Αριστερά περιβάλλον και ανταγωνιστικότητα είναι έννοιες συμπληρωματικές και όχι αλληλοσυγκρουόμενες, καθώς η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ουσιαστική συνθήκη για ισχυρή ανταγωνιστικότητα και συνεπώς βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.
Βεβαίως η βιώσιμη ανάπτυξη και η πράσινη επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις, αφορά και εμπλέκει το σύνολο της κοινωνίας. Το κράτος με πρωταρχικό ρόλο, το τραπεζικό σύστημα- που θα πρέπει να προωθεί πράσινα επενδυτικά σχέδια-, αλλά και: οι αυτοδιοικήσεις πρώτου και δεύτερου βαθμού, οι ομάδες παραγωγών, οι συνεταιρισμοί, οι διαχειριστικοί φορείς των προστατευόμενων περιοχών, οργανώσεις των καταναλωτών, πανεπιστήμια, ΜΚΟ, think tank, start ups και νέα εταιρικά σχήματα. όλοι οι παραπάνω φορείς θα πρέπει να συμβάλλουν ενεργά στην πράσινη μετάβαση και επομένως και στην πράσινη επιχειρηματικότητα.
Στο πλαίσιο της απαραίτητης αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της ΠΔΜ, η πράσινη επιχειρηματικότητα θα μπορούσε να εξισορροπήσει σε κρίσιμο βαθμό την απώλεια θέσεων εργασίας από την εμπροσθοβαρή και βίαιη απολιγνιτοποίηση, και αφορά όλους τους τομείς της οικονομίας.
Δυστυχώς όμως ο τρόπος που επιχειρείται η απολιγνιτοποίηση στη Δ. Μακεδονία απέχει πολύ από το να είναι δίκαιη και βιώσιμη και βεβαίως απέχει από την ουσία της πράσινης επιχειρηματικότητας.
Είναι πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση αναθέτει τη μετάβαση στις δυνάμεις της αγοράς. Η έλλειψη ουσιαστικής συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας στη συν διαμόρφωση και υλοποίηση του σχεδιασμού αλλά και η απουσία χωροταξικού σχεδιασμού , στην ουσία τα ΕΠΣ θα έρθουν εκ των υστέρων να νομιμοποιήσουν τις όποιες επιλογές δεν προοιωνίζουν ευνοϊκές συνθήκες για πράσινη επιχειρηματικότητα.. Επίσης η επέκταση έργων φυσικού αερίου, παρατείνει την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα στις περιοχές άνθρακα και κινδυνεύει να αφήσει τις ίδιες κοινότητες πίσω και πάλι καθώς η κλιματική δράση επιταχύνεται τις επόμενες δεκαετίες.
Το με ποια στρατηγική θα επιτευχθούν οι στόχοι της πράσινης μετάβασης και πώς θα αναπτυχθεί η πράσινη επιχειρηματικότητα είναι το πολιτικό επίδικο και η διαφορά μας με τη ΝΔ.
Ο σχεδιασμός της ΝΔ εστιάζει σε υπογραφές τεράστιων επενδυτικών προγραμμάτων και ειδικές οικονομικές ζώνες χωρίς συμμετοχή των παραγωγικών φορέων και των τοπικών κοινωνιών, και με το κράτος απόν.
Αντίθετα, στον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ, το κράτος φτιάχνει εργαλεία συμμετοχής και χρηματοδότησης, δημιουργεί υποδομές και ψηφιοποιεί τις υπηρεσίες του αφήνοντας τις τοπικές κοινωνίες μαζί με επενδυτές να χτίσουν πάνω σ’ αυτά. Κομβικό σημείο για μας είναι η ενθάρρυνση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας και τα έργα μικρότερης κλίμακας, όπως για παράδειγμα αυτά των ενεργειακών κοινοτήτων, οι οποίες είναι σε θέση να μεγιστοποιήσουν το όφελος της ενεργειακής μετάβασης για τις τοπικές κοινωνίες των λιγνιτικών περιοχών.
Προτάσεις υπάρχουν, καλές πρακτικές επίσης… ο χρόνος όμως τελειώνει!
Εμείς καλούμε τον όμιλο ενεργών νέων να συμβάλει δυναμικά ώστε να επιτευχθεί η πράσινη επιχειρηματικότητα και να γίνει η πράσινη μετάβαση ευκαιρία και όχι απειλή για την Π.Δ.Μ.
Καλή επιτυχία στην εκδήλωσή σας και πολύ καλά .. και πράσινα συμπεράσματα.