Φθηνότερο ρεύμα για τους αγρότες – μέσω της ένταξης τους στους δικαιούχους εκπτώσεως για το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ)- φέρνει απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα που αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα.
Και τούτο γιατί η απόφαση θα επιτρέψει να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) ώστε να υποβάλλουν δήλωση οι δικαιούχοι αγρότες και να υπαχθούν στη μειωμένη χρέωση ΕΤΜΕΑΡ που ανέρχεται σε 9 ευρώ /Μεγαβατώρα, έναντι 17 ευρώ/ΜWh που θα κληθούν να πληρώσουν -και μάλιστα αναδρομικά, από τις αρχές του 2019- αν δεν το πράξουν.
Όπως δηλώνει στο «MR» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης, από τους 177.000 περίπου δικαιούχους αγρότες μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ έχουν υπαχθεί στο σχετικό καθεστώς μόλις 2.500». Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, προκειμένου να διευκολυνθούν οι αγρότες, ο ΔΑΠΕΕΠ έχει υπεραπλουστεύσει τη διαδικασία της υποβολής δήλωσης, καθώς διασφάλισε τη διαλειτουργικότητα της πλατφόρμας με την ΑΑΔΕ και έτσι τα μόνα στοιχεία που θα απαιτείται να καταχωρίσουν οι δικαιούχοι είναι το ΑΦΜ τους και ο αριθμός της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
Η αξιοποίηση της «δεύτερης ευκαιρίας» που δίνεται στους αγρότες από ΥΠΕΝ και ΔΑΠΕΕΠ συνιστά μονόδρομο, καθώς σε περίπτωση μη εγγραφής στην πλατφόρμα, δεν θα υπαχθούν στους δικαιούχους εκπτώσεων για τη χρήση ρεύματος τόσο για το 2019 όσο και για το 2020, που θα οδηγούσαν σε αυξημένο λειτουργικό κόστος, ιδιαίτερα για τις ενεργοβόρες αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Ποιοι άλλοι έχουν δεύτερη ευκαιρία
Μαζί με τους αγρότες , στην πλατφόρμα του ΔΑΠΕΕΠ -όταν ανοίξει εκ νέου- θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα ένταξης για υπαγωγή στις μειωμένες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ και τα ξενοδοχεία, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια. Με απόφαση του κ. Σκρέκα (στα τέλη Μαρτίου) οι κλάδοι αυτοί εξαιρέθηκαν από την ανοδική αναπροσαρμογή του «πράσινου τέλους» που θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 για τις υπόλοιπες μη ενεργοβόρες επιχειρήσεις της Μέσης και της Υψηλής Τάσης.
Τι σημαίνει η απόφαση για τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ
Η επίπτωση στα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) από την εν λόγω απόφαση αυτή εκτιμάται από τη διοίκηση του ΔΑΠΕΕΠ στα 15-20 εκατ. ευρώ και όπως παρατηρεί ο κ. Γιαρέντης αντισταθμίζεται –και με το παραπάνω- από τα πλεονάζοντα έσοδα που συγκεντρώνει ο ΕΛΑΠΕ χάρη στο «ράλι» των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, που το τελευταίο διάστημα κινούνται σταθερά πάνω από τα επίπεδα των 40 ευρώ/τόνο (και πλησιάζουν το «φράγμα» των 45 ευρώ/τόνο) ενώ ο ΔΑΠΕΕΠ έχει καταγράψει τις παραδοχές στους υπολογισμούς του για τα φετινά έσοδα από τον ΕΛΑΠΕ, κάνοντας λόγο για μέσες τιμές δικαιωμάτων ρύπων στα 37-38 ευρώ/τόνο.
Αναφορικά με την πρόβλεψη για στήριξη του ΕΛΑΠΕ κατά 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που ενσωματώθηκε στην ελληνική πρόταση που ταξιδεύει για τις Βρυξέλλες (χωρίς να έχουν «κλειδώσει» ακόμα οι λεπτομέρειες του μηχανισμού), ο κ. Γιαρέντης επισημαίνει ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη, η οποία ωστόσο δεν αναιρεί την ανάγκη για δομικό μετασχηματισμό του ΕΛΑΠΕ, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση μεταξύ παλιών και νέων έργων ΑΠΕ».
Τονίζει τέλος ότι –πέρα από τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες- ένα μέτρο «άμεσης δράσης» που θα ενίσχυε τη ρευστότητα του ΔΑΠΕΕΠ και θα στήριζε τους παραγωγούς ΑΠΕ είναι η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ προς τον ΔΑΠΕΕΠ, πολλώ δε μάλλον μετά την τιτλοποίηση μέρους των ανείσπρακτων οφειλών της Επιχείρησης.
(Συντάκτης Λαλέλα Χρυσανθοπούλου, Πηγή moneyreview.gr)