Αυξάνεται διαρκώς το ενδιαφέρον των κεντρικών τραπεζών για τις επενδύσεις σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνες επενδύσεις όπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα της HSBC Reserve Management Trends για το τρέχον έτος. Η εν λόγω δημοσκόπηση μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών κεντρικών τραπεζών φέρει το 43% των ερωτηθέντων να δηλώνει είτε ότι αγοράζει ήδη είτε ότι σχεδιάζει να αγοράσει τα λεγόμενα «πράσινα» ομόλογα. Το ποσοστό του 43% μεταξύ κεντρικών τραπεζών ήταν σαφώς υψηλότερο από το αντίστοιχο που δήλωσε ότι δίνει προτεραιότητα σε ομόλογα συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό ή σε τίτλους συνδεδεμένους με στεγαστικά δάνεια. Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα «πράσινα» ομόλογα ή τα ομόλογα με κοινωνική ευαισθησία εκδηλώνουν ειδικότερα οι κεντρικές τράπεζες χωρών υψηλού εισοδήματος.
Το σχετικό ερωτηματολόγιο της HSBC Reserve Management Trends διανεμήθηκε την περίοδο Φεβρουαρίου – Απριλίου μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών 57 κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο, με σύνολο ενεργητικού αξίας 3,8 τρισ. δολαρίων. Προέκυψε πως στην πλειονότητά τους όταν χαράσσουν τις επιλογές τους λαμβάνουν υπόψη τους κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Μόνον το 25% των ερωτηθέντων στελεχών κεντρικών τραπεζών δήλωσε πως δεν έχει εμπλακεί στη γενικότερη αυτή τάση και στην πλειονότητά του επικαλέστηκε ως κυριότερο εμπόδιο τη δυσκολία να συμβιβαστούν τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια με την κατεξοχήν αποστολή της κεντρικής τράπεζας. Σημειωτέον, πάντως, ότι και οι εξαγγελίες της κ. Λαγκάρντ πως θα δώσει προτεραιότητα στην αγορά «πράσινων» ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά της πανδημίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Γερμανία, με στελέχη της γερμανικής κεντρικής τράπεζας να επισημαίνουν ότι οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν εντάσσονται στο έργο της κεντρικής τράπεζας. Η τάση αναμένεται πάντως να διευρυνθεί και προϊόντος του χρόνου να γενικευθεί.
Δεδομένου ότι η Ευρώπη φιλοδοξεί να αναδειχθεί στον μεγαλύτερο παγκοσμίως φορέα έκδοσης «πράσινων» ομολόγων, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει αναγορεύσει σε προτεραιότητα της θητείας της στο τιμόνι της Τράπεζας την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το θέμα βρίσκεται, άλλωστε, στο επίκεντρο της στρατηγικής αναθεώρησης του έργου της ΕΚΤ που βρίσκεται σε εξέλιξη. Την ίδια στιγμή, άλλωστε, έχουν καταπιαστεί με το θέμα οι επιτροπές χάραξης νομισματικής πολιτικής άλλων κεντρικών τραπεζών. Ενδεικτική περίπτωση η Τράπεζα της Ελβετίας που έχει από το περασμένο έτος αποκλείσει τις εταιρείες ορυχείων από το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεών της καθώς και η Τράπεζα της Ιαπωνίας που στις αρχές του μήνα διεμήνυσε ανοικτά στις αγορές ότι τα ραντάρ της έχουν καταγράψει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και επομένως θα επηρεάσουν την πολιτική της.
Η έρευνα δίνεται στη δημοσιότητα σε μια στιγμή οπότε οι κεντρικές τράπεζες έχουν διοχετεύσει ρευστότητα και έχουν στηρίξει με κάθε τρόπο τις οικονομίες τους αντιδρώντας στον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Ενδιαφέρον στοιχείο από τα πορίσματα της έρευνας ήταν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες αναφέρθηκαν στις χαμηλές αποδόσεις των επενδύσεων ως τη μεγαλύτερη από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να στηρίξουν τις οικονομίες τους. Έτσι στις πλουσιότερες χώρες εξετάζουν τη δυνατότητα να επενδύσουν σε νέα στοιχεία ενεργητικού. Από την έρευνα προέκυψε, άλλωστε, ένα ακόμη στοιχείο, ότι πολλά στελέχη κεντρικών τραπεζών πιθανολογούν πως τα ψηφιακά νομίσματα μπορεί μακροπρόθεσμα να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση των συναλλαγματικών διαθεσίμων.
Πηγή: BLOOMBERG / kathimerini.gr