Ενίσχυση 1 δις στην πράσινη τεχνολογία από Μπιλ Γκέιτς και ΕΕ

Ενίσχυση 1 δις στην πράσινη τεχνολογία από Μπιλ Γκέιτς και ΕΕ
Πέμπτη, 03/06/2021 - 12:36

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα πρόγραμμα ενεργειακών επενδύσεων που ιδρύθηκε από τον Μπιλ Γκέιτς σχεδιάζουν να συγκεντρώσουν έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την ανάπτυξη τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις οποίες η Ευρώπη στηρίζεται για την επίτευξη των στόχων της για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τετάρτη.

Μέσω του Breakthrough Energy που ιδρύθηκε από τον Γκέιτς, θα χρησιμοποιηθεί ιδιωτικό κεφάλαιο και φιλανθρωπικά κεφάλαια, μαζί με τη χρηματοδότηση που παρέχει η ΕΕ. Ο στόχος είναι η παροχή έως και 820 εκατομμύρια ευρώ, ή 1 δισεκατομμύριο δολάρια, από το 2022 έως το 2026.

Η στήριξη στοχεύει στο υδρογόνο που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα, τεχνολογία για την απορρόφηση CO2 από την ατμόσφαιρα και αποθήκευση ενέργειας μεγάλης διάρκειας, ανέφερε η Επιτροπή.

Αυτές οι τεχνολογίες θεωρούνται κρίσιμες για τη μείωση των εκπομπών από τομείς όπως η βαριά βιομηχανία και η αεροπορία, αλλά παραμένουν πολύ ακριβές για να αυξηθούν χωρίς υποστήριξη και να ανταγωνιστούν με φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις ορυκτών καυσίμων.

«Η αποανθρακοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για καινοτομία που έχει δει ποτέ ο κόσμος», δήλωσε ο Γκέιτς σε δήλωσή του, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη θα διαδραματίσει «κρίσιμο» ρόλο χάρη στις φιλοδοξίες της για το κλίμα και την ηγετική της θέση στην επιστήμη και την τεχνολογία.

«Ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει να αναπτυχθούν οι τεχνολογίες από μόνες τους», δήλωσε η Επιτροπή. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να εξαλείψει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050, ενώ οι επενδύσεις θα επικεντρωθούν στην κατασκευή έργων επίδειξης μεγάλης κλίμακας για τη μείωση του κόστους των τεχνολογιών.

Θα περιλαμβάνουν επιχορηγήσεις και άλλα χρηματοοικονομικά μέσα, με τη συνεισφορά της ΕΕ να προέρχεται από υφιστάμενα κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένου του προϋπολογισμού του μπλοκ και του Ταμείου Καινοτομίας της ΕΕ, που αποτελείται από μετρητά από πωλήσεις αδειών στην αγορά άνθρακα της Ένωσης.

Πηγή: Reuters