Έκθεση: Ο κόσμος έχει αρκετές ανανεώσιμες δυνατότητες για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης

Έκθεση: Ο κόσμος έχει αρκετές ανανεώσιμες δυνατότητες για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης
Παρασκευή, 11/06/2021 - 15:29

Ο κόσμος έχει αρκετές δυνατότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ παράλληλα επεκτείνει την ενεργειακή πρόσβαση για όλους, σύμφωνα με νέα ανάλυση του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σίδνεϊ.

Η ανάλυση, με τίτλο Fossil Fuel Exit Strategy, των Sven Teske και Sarah Niklas, από το Ινστιτούτο Βιώσιμων Μελλοντικών Μέσων, δείχνει ότι ακόμη και αν δεν κατασκευαστούν νέα έργα ορυκτών καυσίμων, οι εκπομπές άνθρακα από υπάρχοντα έργα είναι υπερβολικά υψηλές. Σύμφωνα με την έκθεση ο κόσμος θα παράγει σημαντικά περισσότερα ορυκτά καύσιμα από ό, τι μπορεί να αντέξει, οδηγώντας σε 66% περισσότερες εκπομπές το 2030.

Ως εκ τούτου, ο κόσμος πρέπει να «ενεργήσει εκμηδενίζοντας τα υπάρχοντα ανθρακωρυχεία και τις μονάδες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξάνοντας παράλληλα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι αυτή η μετάβαση είναι εφικτή. Μάλιστα, όλες οι περιοχές έχουν αρκετή ανανεώσιμη ενέργεια για να παρέχουν ενεργειακή πρόσβαση σε όλες τις υπάρχουσες τεχνολογίες.

Αυτό υποδηλώνει ότι είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν οι διπλές προκλήσεις της σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων και της αύξησης της πρόσβασης στην ηλεκτρική ενέργεια με την απαιτούμενη ταχύτητα, μέσω της αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τέλος, η μελέτη διαπίστωσε ότι η ηλιακή και αιολική ενέργεια θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον κόσμο κατά 50 φορές περισσότερο.