Ο κίνδυνος είναι αυξημένος τη φετινή χρονιά, καθώς το Ορθόδοξο Πάσχα συμπίπτει με το Καθολικό, άρα η χαμηλή ζήτηση εκτείνεται και στις γειτονικές χώρες, περιορίζοντας τις εξαγωγικές δυνατότητες. Έτσι, η Κυριακή 6 Απριλίου χρησιμοποιήθηκε ως πρώτο crash test, για να διαπιστωθεί η αντοχή του συστήματος σε συνθήκες υπερπαραγωγής από ΑΠΕ. Ο ΑΔΜΗΕ, που έχει τον πρώτο λόγο στη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος, σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ –στο δίκτυο του οποίου συνδέονται πολλές μικρές μονάδες ΑΠΕ– προχώρησε χθες σε μια γενική δοκιμή ενόψει Πάσχα, όπου αναμένεται ακόμη χαμηλότερη ζήτηση. Ομαλά φαίνεται ότι εξελίχθηκε το πρώτο αυτό crash test, που αφορούσε τη διακοπή λειτουργίας μικρών μονάδων ΑΠΕ (ομάδα Β), χωρίς τηλεχειρισμό, κατά τις ώρες υψηλής προσφοράς ενέργειας. Οι σταθμοί που εκλήθησαν να αποκόψουν φορτία ανταποκρίθηκαν στις εντολές και δεν καταγράφηκαν προβλήματα. Είχε προηγηθεί, από το μεσημέρι της Παρασκευής 4 Απριλίου, προειδοποίηση του ΑΔΜΗΕ προς τους παραγωγούς ΑΠΕ για την ανάγκη περιορισμού, η οποία επιβεβαιώθηκε το Σάββατο, με σαφείς οδηγίες για χειροκίνητη αποκοπή σε μονάδες που δεν διαθέτουν τηλεχειρισμό. Οι συγκεκριμένες μονάδες εκτιμάται ότι έχουν συνολική ισχύ 3,5 GW και, λόγω της αδυναμίας απομακρυσμένου ελέγχου, κρίθηκαν κρίσιμες για την ασφάλεια του συστήματος. Η προειδοποίηση του ΑΔΜΗΕ διαβιβάστηκε και από τον ΔΕΔΔΗΕ, βάσει του Μνημονίου Συνεργασίας που έχουν συνυπογράψει οι δύο Διαχειριστές, το οποίο καθορίζει τη διαδικασία αποστολής εντολών περιορισμού έγχυσης ΑΠΕ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι παραγωγοί που δεν συμμορφώνονται με τις εντολές περιορισμού, υφίστανται χρηματικές επιβαρύνσεις, οι οποίες κυμαίνονται από 500 έως 1.500 ευρώ/MWh, ανάλογα με το πλήθος των παραβιάσεων, και υπολογίζονται ως γινόμενο της μετρούμενης έγχυσης σε MWh και της αντίστοιχης τιμής.
Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, για χθες Κυριακή, έπρεπε να τεθούν εκτός λειτουργίας από τις 11:00 το πρωί έως τις 16:00 μικρές μονάδες ΑΠΕ που παράγουν περί τις 30 GWh, καθώς η ζήτηση από νοικοκυριά και επιχειρήσεις διαμορφωνόταν στις 109 GWh. Το υψηλότερο σημείο της συνολικής ζήτησης καταγράφηκε στις 21:00, φθάνοντας στα 5.452 MW. Ανάλογη εικόνα υπερπροσφοράς ΑΠΕ καταγράφεται και στα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας το Σάββατο (5/4) διαμορφώθηκε στα 82,31 ευρώ/MWh, για να υποχωρήσει την Κυριακή στα 61,92 ευρώ/MWh και να αυξηθεί σήμερα Δευτέρα στα 112,17 ευρώ/MWh, λόγω της ανόδου της ζήτησης με την έναρξη της εργάσιμης εβδομάδας.
Την Κυριακή, για έξι συνεχόμενες ώρες από τις 11:00 έως τις 16:00, η τιμή του ρεύματος ήταν μηδενική. Στο διάστημα αυτό, αγοράστηκαν 38.599 MWh, ενώ εκτός αυτού του παραθύρου –πριν τις 11:00 και μετά τις 16:00– αγοράστηκαν συνολικά 12.214 MWh, με μέση τιμή αγοράς 0,61 ευρώ/MWh. Οι μηδενικές τιμές πίεσαν καθοδικά τη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, η οποία διαμορφώθηκε στα 61,92 ευρώ/MWh, τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων επτά μηνών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι και το Σάββατο καταγράφηκαν πέντε ώρες με μηδενικές τιμές ενέργειας, λόγω της υπερπροσφοράς από ΑΠΕ.
Υπενθυμίζεται ότι οι περικοπές πράσινης ενέργειας ήταν το 2024 στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί. Συνολικά 860 GWh καθαρής ενέργειας δεν εντάχθηκαν στο σύστημα, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 3,3% της συνολικής παραγωγής ΑΠΕ για το ίδιο χρονικό διάστημα. Οι μεγαλύτερες περικοπές καταγράφηκαν την άνοιξη, με 259 GWh τον Απρίλιο και 122 GWh τον Μάιο.