Αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία του πάνω στα ενεργειακά δρώμενα στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης καθώς και τη διαρκή επαφή του με την ενεργειακή κοινότητα, το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) αναπτύσσει το εκπαιδευτικό του έργο σε εξειδικευμένους τομείς της Ενέργειας, όπως η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οι ΑΠΕ, η ενεργειακή αποδοτικότητα, η ψηφιοποίηση, οι αγορές φυσικού αερίου και άλλα.
Με την εκπαίδευση να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής του αποστολής, το ΙΕΝΕ δίνει την ευκαιρία σε στελέχη του ευρύτερου ενεργειακού τομέα, καθώς και σε νέους επιστήμονες να ενημερωθούν σε βάθος για βασικές πτυχές του ενεργειακού χώρου και να γνωρίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εγχώριας και περιφερειακής ενεργειακής αγοράς.
Ενδεικτικά, το ΙΕΝΕ πραγματοποίησε πρόσφατα εκπαιδευτικά σεμινάρια στα οποία οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν πολύτιμες γνώσεις και σφαιρική ενημέρωση γύρω από τρεις από τους πλέον δυναμικούς τομείς της ενέργειας: Τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), την Ενεργειακή Αποδοτικότητα και την εγχώρια και περιφερειακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Συγκεκριμένα, στο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με τίτλο « Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Βιώσιμη Ανάπτυξη», διάρκειας 32 ωρών, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά κατά την περίοδο 19 Μαΐου – 10 Ιουνίου 2021, διακεκριμένοι στον χώρο τους επιστήμονες και ειδικοί από την Επιτροπή ΑΠΕ του ΙΕΝΕ και από τον ευρύτερο τομέα των ανανεώσιμων πηγών και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας παρουσίασαν τις βασικές ενότητες των ΑΠΕ, τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και διεθνώς, με ειδική αναφορά στις τεχνολογίες, το θεσμικό πλαίσιο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Νωρίτερα μέσα στο έτος, τον Μάρτιο (3/3 – 31/3) του 2021, το ΙΕΝΕ πραγματοποίησε διαδικτυακά το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο « Ενεργειακή Αποδοτικότητα στα Κτήρια και στη Βιομηχανία», διάρκειας 40 ωρών. Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου, καταξιωμένοι επιστήμονες και ειδικοί παρουσίασαν τις μεθόδους και τους τρόπους βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας τόσο στον κτηριακό όσο και στον βιομηχανικό τομέα καθώς και το υπάρχον νομικό πλαίσιο, τη μεθοδολογία ενεργειακών ελέγχων και την τεχνικοοικονομική ανάλυση μεθόδων εξοικονόμησης ενέργειας. Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων ακολούθησε προαιρετική δίμηνη πρακτική άσκηση υπό την καθοδήγηση των έμπειρων εισηγητών του Σεμιναρίου.
Βάσει του προγραμματισμού του, το ΙΕΝΕ σχεδιάζει τη διοργάνωση νέας σειράς σεμιναρίων για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021, τα οποία πρόκειται να καλύψουν την εξής θεματολογία: Managing energy markets in a complex world (Α’ Κύκλος), Η Νέα Αγορά Φυσικού Αερίου (Α’ Κύκλος), Electricity market operation and competition (Ε’ Κύκλος) και Εισαγωγή στην Ενέργεια και τη Γεωπολιτική (Γ’ Κύκλος).
Αναφερόμενος στο εκπαιδευτικό έργο του ΙΕΝΕ, ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής, σχολίασε: « Διαθέτοντας προνομιακή θέση στον χώρο της ενέργειας και στην πληροφόρηση γύρω από αυτόν, καθώς και ένα εκτενές δίκτυο συνεργατών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το ΙΕΝΕ έχει όραμα, μέσω των δραστηριοτήτων του, να μοιράζεται την τεχνογνωσία του με όσους ηγούνται και θα ηγηθούν των εξελίξεων στον κρίσιμο τομέα της Ενέργειας. Για αυτό το τελευταίο διάστημα δίδει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη του εκπαιδευτικού του έργου».