Την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι μια πολυετής εκκρεμότητα, όπως η υπόθεση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη, διευθετήθηκε μετέφερε σύμφωνα με πληροφορίες η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργκρίτ Βερστάγκερ στον Έλληνα υπουργό ενέργειας Κ. Σκρέκα, με αφορμή τη συμφωνία για το θέμα της πρόσβασης τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ. Οι δύο πλευρές είχαν τηλεδιάσκεψη, κατά την οποία η κ. Βερστάγκερ υπογράμμισε την πολύ καλή συνεργασία που είχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DGComp) με το υπουργείο Ενέργειας στο πλαίσιο της υπόθεσης για τους λιγνίτες. Υπενθυμίζεται ότι πραγματοποιήθηκε η πρώτη πώληση πακέτου ενέργειας από τη ΔΕΗ με discount έναντι της τιμής της προημερήσιας αγοράς, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Κομισιόν. Ως γνωστόν η συμφωνία προβλέπει την πώληση ανά τρίμηνο προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ προς τρίτους με σκοπό να ενισχυθεί η δυνατότητα των ανταγωνιστών της ΔΕΗ να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια χονδρικής στην προθεσμιακή αγορά και να προστατεύονται από την αστάθεια των τιμών.
Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψη, πάντως, τέθηκαν επί τάπητος και άλλες εκκρεμότητες που υπάρχουν σε σχέση με την αγορά ηλεκτρισμού. Συγκεκριμένα, ο ΥΠΕΝ ζήτησε από την Επίτροπο να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να αποσταλεί το comfort letter της Κομισιόν για το σχήμα των νέων δημοπρασιών ΑΠΕ. Ως γνωστόν το νέο σχήμα προβλέπει τη διενέργεια έξι διαγωνισμών για αιολικά και φωτοβολταϊκά μέχρι το 2024 με δημοπρατούμενη ισχύ 350MW σε κάθε δημοπρασία, δηλαδή συνολικά για 2,1GW. Παράλληλα, στο σχήμα προβλέπεται η δημοπράτηση επιπλέον 1 Γιγαβάτ, για ειδικές περιπτώσεις έργων, όπως μικρά φωτοβολταϊκά και υπεράκτια αιολικά.Remaining Time-0:00FullscreenMute
Επίσης ο Έλληνας υπουργός ζήτησε να αποσταλεί το συντομότερο δυνατό το comfort letter για τη διενέργεια διαγωνισμών για την εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης ή υβριδικών σταθμών στα νησιά.
Τέλος ο κ. Σκρέκας ζήτησε τη συνεργασία των αρχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού προκειμένου να προχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους ο μηχανισμός της στρατηγικής εφεδρείας, μέσω του οποίου προβλέπεται να αποζημιωθεί η ΔΕΗ για τη διατήρηση σε εφεδρεία των υπό απόσυρση λιγνιτικών της μονάδων καθώς αυτές επί του παρόντος είναι αναγκαίες για την επάρκεια και ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρισμού.
Του Χάρη Φλουδόπουλου / capital.gr