Στα 500 εκατ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί για την ενίσχυση των νοικοκυριών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το τεράστιο κόστος που προκαλεί η ενεργειακή κρίση. Όπως ανακοίνωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί κ.κ. Σταικούρας, Σκρέκας και Σκυλακάκης, αυξάνεται η έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα, διευρύνονται τα κριτήρια – εισοδηματικά και περιουσιακά- για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, ενώ επιδοτούνται και τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, υγραέριο ή καυσόξυλα.
Μόνο για την επιδότηση στο ρεύμα θα διατεθούν 326 εκατ. ευρώ ενώ στα 168 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κονδύλι για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.
Τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται κατά 36% χωρίς τέκνα, 49% με ένα τέκνο, 59% με δυο τέκνα και 68% για τρία τέκνα. Το επίδομα για κάθε τέκνο αυξάνεται 20% και το ελάχιστο ποσό επιδόματος πάει στα 100 ευρώ από 80 ευρώ που ήταν. Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για ενεργειακή κρίση, αλλά και ευρωπαϊκή η οποία θα είναι παροδική πλην όμως οξεία.
Ο υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης εξήγησε πως αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια :
-Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ.
-Σε περίπτωση οικογένειας, το επίδομα ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα. Συνεπώς το εισοδηματικό όριο αυξάνεται:
*Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ,
*Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ.
Τα περιουσιακά κριτήρια αυξάνονται:
-Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ.
-Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ.
-Με βάση τα νέα όρια, αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ). Υπολογίζεται ότι περί τα 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα.
Το 2020 υπέβαλαν αίτημα και έλαβαν το επίδομα 707.328 νοικοκυριά. Με βάση τα νέα δεδομένα, αναμένεται ο αριθμός των νοικοκυριών που θα αιτηθούν και θα λάβουν την ενίσχυση, λαμβάνοντας υπόψη τη διεύρυνση των κριτηρίων, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον λόγω αύξησης του επιδόματος, να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.
Η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση του επιδόματος στους δικαιούχους μέσω της σχετικής πλατφόρμας και οι σχετικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων και πληρωμών, θα εξειδικευτούν εντός του μηνός, με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Εξειδικεύοντας ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε ότι η επιδότηση θα ανέλθει πλέον σε 18 ευρώ το μήνα έναντι των 9 ευρώ το μήνα που είχε ανακοινωθεί το προηγούμενο διάστημα και θα αφορά το σύνολο των καταναλωτών που τροφοδοτούνται στη Χαμηλή Τάση δηλαδή νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, για κατανάλωση μέχρι 300 KWh ανά μήνα, ανεξαρτήτως προμηθευτή. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) για τους οποίους η επιδότηση θα είναι 24 ευρώ τον μήνα.
Η επιδότηση θα ισχύσει για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου 2021 και όπως δήλωσε ο κ. Σκρέκας, θα παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις προκειμένου να αποφασιστεί η ενδεχόμενη τόσο χρονικά όσο και οικονομικά.
Τα κονδύλια για την επιδότηση των καταναλωτών θα προέλθουν από της δημοπρασίες ρύπων και συγκριμένα θα μεταφερθούν στο νεοσύστατο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης κονδύλια ύψους 400 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα λειτουργήσει ως ένας μόνιμος μηχανισμός απόσβεσης για τους τελικούς καταναλωτές των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη την Ευρώπη και η οποία όπως δήλωσε ο υπουργός είναι πολύ βαθύτερη και εντονότερη απ΄ότι αρχικώς είχε εκτιμηθεί.
Ο κ. Σκρέκας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί έξι φορές από τις αρχές του χρόνου στις αγορές της Ευρώπης συμπαρασύροντας τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας η οποία στην εγχώρια αγορά παράγεται από φυσικό αέριο σε ποσοστό 40%.
Πέραν της κρατικής επιδότησης ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι έχει ζητηθεί τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από τους υπόλοιπους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να συμβάλλουν στην προσπάθεια άμβλυνσης των επιπτώσεων προς τους καταναλωτές και η ΔΕΗ όπως και αρκετοί από τους προμηθευτές έχουν ήδη ανταποκριθεί.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε επιπλέον εκπτώσεις πέραν της κρατικής επιδότησης ώστε να καλύψει τους καταναλωτές μεταξύ 300 και 600 KWh το μήνα.
Επιπλέον έχει ζητηθεί από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας να προχωρήσει σε εκπτώσεις της τάξης του 15% για στους τελικούς καταναλωτές φυσικού αερίου που είναι συνδεδεμένοι με τις Εταιρίες Παροχής Αερίου Αττικής και Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας, αλλά και να παρέχει εκπτώσεις στους υπόλοιπους προμηθευτές φυσικού αέριου οι οποίοι θα κληθούν να μετακυλήσουν τις εκπτώσεις στους δικούς τους καταναλωτές.
Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ Κώστας Τσάβαλος, Πηνελόπη Μητρούλια