«Το στοίχημα της πράσινης μετάβασης πρέπει να κερδηθεί. Όμως αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν η μετάβαση αυτή είναι συμπεριληπτική. Ήδη όμως, από τα πρώτα βήματα, βλέπουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει. Στην Ελλάδα, ήδη από το 2020, αυξάνεται η ενεργειακή φτώχεια στα νοικοκυριά χαμηλότερου εισοδήματος και η ενεργειακή κρίση που μαίνεται εδώ και τουλάχιστον 8 μήνες πλήττει με σφοδρότητα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και την επιχειρηματικότητα», σημειώνει ο Σ.Φάμελλος, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ειδική έκδοση «Βιώσιμη Ανάπτυξη» της Εφημερίδας των Συντακτών.
Προσθέτει ότι σήμερα, και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, η πράσινη μετάβαση έχει γίνει πεδίο πολιτικών εντυπώσεων και επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων. Όμως, οι παρεμβάσεις είναι ευκαιριακές, και υπολείπονται των δεσμεύσεων. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα στη χώρα μας είναι η αντικατάσταση του λιγνίτη, όχι με ΑΠΕ όπως θα έπρεπε στο πλαίσιο μιας πολιτικής απανθρακοποίησης της ηλεκτροπαραγωγής, αλλά με ορυκτό φυσικό αέριο, το οποίο εκτινάσσει τους λογαριασμούς.
Επισημαίνει ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η πράσινη μετάβαση απαιτεί μία θεμελιώδη αλλαγή του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου, μια πράσινη επανάσταση, η οποία θα είναι για όλους. Ζητούμενα παραμένουν η διασπορά των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ στο σύνολο της παραγωγικής βάσης, η προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων, της αυτοπαραγωγής και της αποθήκευσης ενέργειας, οι ισχυρές πολιτικές για την εξοικονόμηση και τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών. Παράλληλα, απαιτεί τη διασφάλιση διάφανων κανόνων και σχεδιασμού που να εξασφαλίζουν κράτος δικαίου για τις επενδύσεις με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.
Δηλώνει τέλος: «Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμευόμαστε για μια κοινωνικά δίκαιη πράσινη μετάβαση με βάση ένα διαφανές επιστημονικό σχέδιο και με οφέλη που θα γίνουν κτήμα ολόκληρης της κοινωνίας. Οι δημόσιες πολιτικές και η Πολιτεία πρέπει να επανακτήσουν κεντρικό ρόλο στο σχεδιασμό της μετάβασης, προκειμένου να εγγυηθούν την επίτευξη των στόχων με δημοκρατία και δικαιοσύνη αλλά και την πρόσβαση των πολιτών στα βασικά αγαθά. Έτσι ώστε οι «πράσινες» πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα να εντάσσονται σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό, προς όφελος όλων, αξιοποιώντας το ελληνικό περιβάλλον ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και αειφόρο πόρο.»