Ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, παραβρέθηκε εχθές στην 11η συνάντηση εργασίας των πιστοποιημένων Προστατευόμενων Περιοχών στον βιώσιμο τουρισμό - Europarc που είχε ως θέμα τις "Κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις του τουρισμού: Αναζητώντας μια βιώσιμη απάντηση", και την οποία διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων", στα Πράμαντα των Βορείων Τζουμέρκων.
Στην ομιλία του επεσήμανε την αναπτυξιακή διάσταση που εξ ορισμού χαρακτηρίζει το περιβάλλον, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "το περιβάλλον είναι ζωή και οικονομία". Ταυτόχρονα, έκανε αναφορά στην αντίφαση που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές πολιτικές που εφαρμόστηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, οι οποίες όχι μόνο ήταν αντίθετες στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, εφόσον παρήγαγαν περισσότερη φτώχεια, ανεργία, συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους κ.λπ., αλλά ήταν και ευθέως αντίθετες στις πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος.
"Η απόφαση να απολυθούν οι εργαζόμενοι και να κλείσουν οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στην χώρα μας προκειμένου να μειωθεί το δημοσιονομικό κόστος διαχείρισης περιβάλλοντος, ενεργοποιήθηκε την ίδια στιγμή που επιβάλλονταν πρόστιμα στην Ελλάδα επειδή δεν εφάρμοζε την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις Προστατευόμενες Περιοχές! Αυτή ήταν η κατάσταση που παραλάβαμε", ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος προσθέτοντας ότι οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι κρίσιμες, διότι το αποτέλεσμά τους θα καθορίσει και την περιβαλλοντική ατζέντα της Ευρώπης, εάν θα κυριαρχήσουν οι ευρωπαϊκές προοδευτικές πολιτικές και στον τομέα του περιβάλλοντος.
"Το 2015 ξεκαθαρίσαμε ότι η χώρα δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο", συνέχισε και όπως το ΥΠΕΝ θεσμοθέτησε την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων, με ισχυρή ανακύκλωση στους Δήμους και σύγχρονες μονάδες κυκλικής οικονομίας, έτσι θεσμοθέτησε και έναν πλήρη κατάλογο Προστατευόμενων Περιοχών στο Δίκτυο Natura 2000, τον Δεκέμβριο 2017, ενώ από τον Φεβρουάριο 2018 με νέο νόμο ολοκληρώθηκε η διοικητική υπόσταση των Φορέων, οι οποίοι εντάχθηκαν για πρώτη φορά στον κρατικό προϋπολογισμό. Έως τότε η χώρα δεν είχε δώσει ούτε ένα ευρώ κρατικό χρήμα για τους ΦΔΠΠ. Έτσι, οι εργαζόμενοι μετά από τρία χρόνια στο Πράσινο Ταμείο θα μπορέσουν επιτέλους μέσω ΑΣΕΠ και ειδικής μοριοδότησης να προσληφθούν σε θέσεις αορίστου χρόνου.
"Η Ελλάδα έχει ισχυρό δυναμικό βιοποικιλότητας, από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη", σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέροντας ότι εφόσον ο ευρωπαϊκός Νότος είναι το θησαυροφυλάκιο της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη, τότε πρέπει και η Ευρώπη να εφαρμόζει πολιτικές συνοχής που θα διασφαλίζουν το περιβαλλοντικό της κεφάλαιο. Επιπλέον, σε εθνικό επίπεδο επεσήμανε ότι αυτή την περίοδο υλοποιούνται δύο πολύ μεγάλα έργα για το σύνολο των Προστατευόμενων Περιοχών. Αφενός οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες ώστε να ακολουθήσουν τα Σχέδια Διαχείρισης και η έκδοση Π.Δ. για όλες τις περιοχές Natura, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 17,5 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, και αφετέρου ένα ολοκληρωμένο έργο Life IP, επίσης 17 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο δημιουργεί πολλά ειδικά εργαλεία για την προστασία της βιοποικιλότητας.
Ωστόσο, ο Αν. ΥΠΕΝ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος και την τήρηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών οι ΦΔΠΠ είναι υποχρεωμένοι πλέον και θεσμικά να συμβάλλουν στην τοπική οικονομία και στο παραγόμενο τοπικό προϊόν. Συνεπώς, "οι ΦΔΠΠ πέρα από Φορείς Προστασίας καθίστανται και αναπτυξιακά εργαλεία, με ισχυρή παρουσία στην τοπική κοινωνία, συνδεδεμένοι με τους Δήμους τους. Έτσι λοιπόν Φορείς και Δήμοι μπορούν να είναι πραγματικοί καταλύτες της παραγωγικής διαδικασίας του τόπου τους", τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Και κατέληξε λέγοντας: "Θέλουμε το τοπικό προϊόν να είναι εξωστρεφές και ανταγωνιστικό, να έχει τη σφραγίδα της περιοχής που το παράγει. Οι ΦΔΠΠ θα αξιολογηθούν και με βάση την συμβολή τους στην ενίσχυση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, και φυσικά στον οικοτουρισμό και αγροτουρισμό. Επίσης, θα αξιολογηθούν και με βάση το αποτύπωμα εργασίας που θα αφήσουν. Διότι το ζήτημα δεν είναι μόνον οι εργαζόμενοι στους ΦΔΠΠ, αλλά όλοι οι εργαζόμενοι της υπαίθρου που μπορούν να συμμετέχουν στην παραγωγή του τοπικού προϊόντος. Δεν έχουμε περιθώρια για άλλη σκέψη, τώρα είναι η ώρα της δράσης. Ζητώ λοιπόν από όλες και όλους να αλλάξουμε το οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέα εργασία και νέο προϊόν".