Σημαντική κίνηση για την ενίσχυση των επενδύσεων τόσο στον τομέα της ενέργειας, όσο και γενικότερα σε όλους τους τομείς της βιομηχανικής δραστηριότητας, αξιολογείται από την επιχειρηματική κοινότητα το μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων από 100% σε 150%.
Εκτιμάται ότι το μέτρο θα διευκολύνει τις επενδύσεις που είναι ήδη προγραμματισμένες από ενεργειακές και βιομηχανικές επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ, ενώ θα αποτελέσει και ένα σημαντικό κίνητρο για την ενεργοποίηση επενδύσεων που πιθανώς να σχεδίαζαν επιχειρήσεις αλλά δεν αναλάμβαναν το ρίσκο της υλοποίησης τους λόγω του γενικότερου κλίματος που επικρατεί στην αγορά.
Όπως εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας το μέτρο θα ισχύσει από την 1ηΙανουαρίου του 2020 και προβλέπει την αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων των επενδύσεων στο 150% από 100%. Το μέτρο αφορά επενδύσεις που θα γίνουν εντός πενταετίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της ελληνικής βιομηχανίας, η οποία μέσω του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) προσφάτως έχει προτείνει ο συντελεστής να ανέλθει στο 200%.
Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις στην ενεργειακή αγορά από τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% από το 13%, αυτό που σχεδόν ομόφωνα λέγεται από τις εταιρίες του κλάδου είναι πως ο ΦΠΑ είναι ουδέτερος για τις επιχειρήσεις αφού τα ποσά που εισπράττονται και αποδίδονται στο δημόσιο και μάλιστα ανά μήνα, ειδικά για τις μεγάλες εταιρίες.
Ωστόσο η μείωση του ΦΠΑ στα ενεργειακά προϊόντα θα έχει αναμφίβολα θετική επίπτωση για τους καταναλωτές που σύντομα θα δουν την ελάφρυνση στους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Από την ελάφρυνση αυτή προσδοκά να αντλήσει οφέλη η ΔΕΗ μέσω της αύξησης της εισπραξιμότητας των λογαριασμών του ρεύματος, κάτι το οποίο άφησε να εννοηθεί και ο πρόεδρος της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης σε χθεσινή συνέντευξη του σημειώνοντας ότι το όφελος των καταναλωτών θα είναι της τάξης του 7% στους λογαριασμούς τους. Όσο για τα όσα συζητούνται τα τελευταία 24ωρα περί της δυνατότητας που δίνεται στη ΔΕΗ να αυξήσει έστω και λίγο τα τιμολόγια της αντισταθμίζοντας τη μείωση του ΦΠΑ, ώστε να περιορίσει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει, απορρίπτονται κατηγορηματικά από πηγές τόσο της ΔΕΗ όσο και της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η μείωση του ΦΠΑ αντιστοιχεί σε 270 εκατ. ευρώ ετησίως για το σύνολο της αγοράς ηλεκτρισμού ο τζίρος της οποίας ανέρχεται σε 5,4 εκατ ευρώ και σε περίπου 14 εκατ ευρώ για την λιανική αγορά φυσικού αερίου.