Αναζήτηση εξωδικαστικής λύσης, με διαμεσολάβηση Ενεργειακής Κοινότητας, ως προς διεκδικούμενη αποζημίωση από ΕΛ.Π.ΕΤ. – Βαλκανική Α.Ε

Αναζήτηση εξωδικαστικής λύσης, με διαμεσολάβηση Ενεργειακής Κοινότητας, ως προς διεκδικούμενη αποζημίωση από ΕΛ.Π.ΕΤ. – Βαλκανική Α.Ε
Τετάρτη, 08/05/2019 - 11:59

«H διαμεσολάβηση της ΕΚ εγγυάται ότι η επίλυση της διαφοράς θα είναι δίκαιη και σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό διαμηνύεται από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας».
Όπως αναφέρει ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη γείτονα, ο αρμόδιος για την οικονομία Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, Kočo Angjushev ανακοίνωσε ότι η διαιτητική διαδικασία με αντικείμενο την προσφυγή της ΕΛ.Π.ΕΤ. – Βαλκανικής Α.Ε. εναντίον της Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας για τη μη τήρηση των συμβατικών της δεσμεύσεων ως προς την υποχρέωση αγοράς συγκεκριμένων ποσοτήτων μαζούτ διεκόπη προσωρινά, προκειμένου να αναζητηθεί εξωδικαστική λύση. 
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ‘ΜΙΑ’, ο Αντιπρόεδρος Angjushev δήλωσε ότι στο πλαίσιο της σχέσης καλής γειτονίας με την Ελλάδα, η Κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας θα προσπαθήσει να περιορίσει τη ζημία για το κράτος από τη διεκδικούμενη αποζημίωση της ΕΛ.Π.ΕΤ.. Προσέθεσε ότι, βάσει της σύμβασης του 1999 για την εξαγορά του διυλιστηρίου της ΟΚΤΑ από τα ΕΛ.ΠΕ., η Κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ανέλαβε την υποχρέωση αγοράς 500.000 τόνων μαζούτ, ετησίως και ότι η ποινή για τη μη τήρηση της εν λόγω συμβατικής υποχρέωσης ανέρχεται σε 29 δολ. ΗΠΑ ανά τόνο. 
Σημειώνεται ότι η ΕΛ.Π.ΕΤ. – Βαλκανική Α.Ε. προσέφυγε (για δεύτερη φορά), στα τέλη του 2018, στη διεθνή διαιτησία, διεκδικώντας την καταβολή αποζημίωσης ύψους 32 εκατ. δολ. ΗΠΑ από την Κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, για τη μη τήρηση της συμβατικής της υποχρέωσης για αγορά της προαναφερθείσας ποσότητας μαζούτ, την περίοδο 2008-2011. 
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας ενημέρωσε ότι έχει ζητηθεί όπως η διαφορά μεταξύ ΕΛ.Π.ΕΤ. και Κυβέρνησης επιλυθεί στο πλαίσιο της Ενεργειακής Κοινότητας (ΕΚ), η οποία διαθέτει Κέντρο Επίλυσης Διαφορών. Εξηγώντας τη συγκεκριμένη επιλογή, σημείωσε ότι η διαμεσολάβηση της ΕΚ εγγυάται ότι η επίλυση της διαφοράς θα είναι δίκαιη και σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.