Το Vienna Energy Transition Forum το οποίο οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (IENE) στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, στις 6/7 Ιουνίου, προσήλκυσε ένα ευρύ φάσμα ομιλητών από όλους τους κλάδους του ευρωπαϊκού ενεργειακού τομέα, σε ένα διήμερο εντατικών συζητήσεων που αποσκοπούσε στη διεύρυνση του δημόσιου διαλόγου για Ενεργειακή Μετάβαση.
Σε αυτή την πρωτοβουλία του, το IENE υποστηρίχθηκε από μια σειρά διεθνών οργανισμών και κορυφαίων ενεργειακών εταιρειών, όπως η Energy Community, με έδρα την Βιέννη, ο ΟPEC, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA), ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) το New Nuclear Watch Institute (NNWI), και το Central European Gas Hub (CEGH), αλλά και κορυφαίων ενεργειακών Ομίλων της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων της OMV, της ENEL, της Gazprom, των Ελληνικών Πετρελαίων, του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (EnEx), της δικηγορικής εταιρείας KG Law Firm, της ΕnSCo και άλλων.
Το Vienna Energy Transition Forum συγκέντρωσε ορισμένες από τις πιο προοδευτικές δυνάμεις του ενεργειακού τομέα, από όλη την Ευρώπη, με σκοπό να συζητήσουν τα καίρια ενεργειακά και περιβαλλοντικά ζητήματα της εποχής και το πώς αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν, καθώς η Γηραιά Ήπειρος εισέρχεται σε φάση απανθρακοποίησης, συμμορφούμενη με τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ αλλά και τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί.
Όπως επισήμανε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ Κωστής Σταμπολής στα εισαγωγικά του σχόλια: «Το Ινστιτούτο μας φιλοδοξεί, μέσα από αυτό το Φόρουμ, να διευρύνει το διάλογο σχετικά με την Ενεργειακή Μετάβαση, αποδίδοντας την ίδια βαρύτητα σε κλάδους της ενέργειας που αγνοούνταν συστηματικά, έως τώρα, στη συζήτηση για τη συμβολή της ενέργειας στην άμβλυνση των επιπτώσεων από την αλλαγή του κλίματος. Υπό αυτό το πρίσμα, πιστεύουμε ότι ο ρόλος του φυσικού αερίου, της πυρηνικής ενέργειας, καθώς και οι κλάδοι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα πρέπει να επανεξεταστούν πλήρως, ενόψει των σοβαρών πλεονεκτημάτων που κάθε ένας εξ αυτών προσφέρει στη συνολική προσπάθεια για την απανθρακοποίηση».
Εξέχουσες προσωπικότητες από διεθνείς ενεργειακές εταιρείες, κυβερνητικούς φορείς και εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας απηύθυναν ομιλίες ή συμμετείχαν σε πάνελ, σε αυτή τη διήμερη συνάντηση υψηλού επιπέδου. Μεταξύ αυτών ήταν ο κ. Tom Van Ierland, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Janez Kopac, από την Energy Community, ο Dr. Abderrezak Benyoucef, του ΟPEC, ο κ. Tim Yeo, από το The New Nuclear Watch Institute (NNWI), ο κ. Daniel Kroos, του τμήματος Ενεργειακής Ασφάλειας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), o Dr. Michael Losch, Director General of Energy and Mining Austrian Federal Ministry for Sustainability and Tourism, o κ. Γιώργος Ζάζιας του τμήματος E3Modelling του ΕΜΠ και σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Dr. Aliki Van Heek, του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), ο Dr Bas van Ruijven του IIASA, ο κ. Michael Woltran, της αυστριακής OMV, ο καθηγητής Andrey Konoplyanik, Gazprom Export and Russian State Gubkin Oil & Gas University, ο κ. Chris Walters, Gas Strategies, Gerd Pollhammer, από την Siemens, η κα. Claudia Brânduş, της ENEL, ο κ. Gottfried Steiner, της Central European Gas Hub AG, ο Dr. Yurdakul Yigitguden, Ανεξάρτητος Ενεργειακός Σύμβουλος και πρώην Συντονιστής Οικονομικών και Περιβαλλοντικών θεμάτων του ΟΑΣΕ, ο κ. Nick Butler, Πρόεδρος, του King's Policy Institute, από το King's College του Λονδίνου, η κα. Λιάνα Γούτα, των ΕΛΠΕ, ο Dr. Charles Ellinas, από το Atlantic Council, ο καθηγητής Reinhard Haas, του Technical University of Vienna, η κα. Eugenia Gusilov από την ROEC, ο κ. Kaloyan Staykov του Institute for Market Economics, ο κ. John Roberts, Ειδικός σε θέματα Ενεργειακής Ασφάλειας και πολλοί άλλοι.
Θέματα όπως η ανάγκη για απανθρακοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η διατήρηση αξιόπιστου φορτίου βάσης, ο ρόλος του φυσικού αερίου ως καυσίμου επιλογής και η ανάγκη περαιτέρω διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, υπό οικονομικά ανταγωνιστικούς όρους, συζητήθηκαν διεξοδικά στο Vienna Energy Transition Forum. Η πολιτική της ΕΕ για την απανθρακοποίηση και ο οδικός χάρτης για την Ενεργειακή Μετάβαση, εξετάστηκαν ενδελεχώς, υπό το πρίσμα μιας δέσμης παραγόντων που περιλαμβάνουν, από την ενοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων, μέχρι τις δυσκολίες υλοποίησης των ζωτικής σημασίας διασυνδετηρίων αγωγών φυσικού αερίου, καθώς και το ρόλο της πυρηνικής ενέργειας, ως μιας ρεαλιστικής εναλλακτικής δυνατότητας για την παραγωγή μηδενικών εκπομπών ηλεκτρικής ενέργειας.
Ένα ακόμη σημαντικό θέμα, το οποίο αγνοείται συστηματικά στα διεθνή Φόρα με αντικείμενο την Ενεργειακή Μετάβαση και το οποίο συζητήθηκε εκτενώς στη σύνοδο της Βιέννης, ήταν ο εποικοδομητικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει, συνολικά, η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στη διαδικασία της Ενεργειακής Μετάβασης. Αυτό που προέκυψε σαφώς, ως συμπέρασμα, ύστερα από τη διήμερη εκδήλωση του ΙΕΝΕ στην Βιέννη, ήταν η ανάγκη χάραξης μιας νέας ενεργειακής ατζέντας για την Κεντρική και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Χορηγοί του Vienna Energy Transition Forum ήταν η Enel Green Power, τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο ΑΔΜΗΕ και η δικηγορική εταιρεία KG Law Firm. Yποστηρικτές της εκδήλωσης ήταν η Gas Strategies, η ENSCO και το EnEx, ενώ χορηγοί επικοινωνίας ήταν το ενεργειακό πόρταλ, Energia.gr και το Balkan Green Energy News.