Στις 2 Οκτωβρίου εκδήλωση για τη θεμελίωση του νέου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο. Τη θεμέλιο λίθο τοποθετεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στα 300 εκατ. ευρώ το ύψος της επένδυσης.
Η πρώτη μεγάλη άμεση επένδυση στην Ελλάδα, ύψους 300 εκατ. ευρώ, στα χρόνια της μεταμνημονιακής εποχής υλοποιείται από μία εγχώρια εταιρία. Ο λόγος για τη Mytilineos που ξεκινά να κατασκευάζει το νέο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος 826 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο.
Μάλιστα στις 2 Οκτωβρίου η εισηγμένη διοργανώνει εκδήλωση κατά την οποία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει τη θεμελίωση του έργου στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου της Βοιωτίας.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Ευάγγελος Mυτιληναίος έχει χαρακτηρίσει τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής game changer, μιας και σηματοδοτεί και τη νέα εποχή στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, η οποία μεταβαίνει σε καθαρότερες μορφές ενέργειες.
Ο σταθμός της Mytilineos αναμένεται να λειτουργήσει στο τέταρτο τρίμηνο του 2021, ενώ θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς της Ευρώπης. Θα κατασκευαστεί από τον τομέα Έργων EPC – ΜΕΤΚΑ, ενώ ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός προέρχεται από την General Electric και μάλιστα στην εκδήλωση για τη θεμελίωση θα παραστεί και ο CEO της General Electric Power Europe, Michael Reichsteiner.
Ο νέος σταθμός θα έχει αεριοστρόβιλο τεχνολογίας class H, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%, γεγονός που θα τον καθιστά τον πιο αποδοτικό στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή.
Με τον σταθμό αυτό η εισηγμένη φτιάχνει πια ένα χαρτοφυλάκιο, με ισχύ άνω των 2.000MW (πλέον του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ), συμβάλλοντας σημαντικά με αυτόν τον τρόπο στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αλλά και με προϋποθέσεις εξαγωγών σε γειτονικές χώρες στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου (target model).
Ταυτόχρονα, η Mytilineos συμβάλλει αποτελεσματικά στην παραγωγή «καθαρής» ενέργειας, καθώς με τη χρήση του φυσικού αερίου ελαχιστοποιούνται οι εκπομπές ρύπων και οι επιπτώσεις τους. Το φυσικό αέριο κατά την καύση του εκπέμπει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου από τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα, ενώ ένας σταθμός CCGT υπολογίζεται ότι εκπέμπει κάτω από το ένα τέταρτο των εκπομπών μιας θερμικής λιγνιτικής μονάδας.
euro2day.gr Χρήστος Κολώνας