Νέα εποχή για τη Mytilineos: Μετονομάζεται σε Metlen Energy & Metals

Νέα εποχή για τη Mytilineos: Μετονομάζεται σε Metlen Energy & Metals
Eurokinissi
Τρίτη, 04/06/2024 - 18:47

Αλλάζει η ονομασία πλέον του ομίλου Mytilineos καθώς μετονομάζεται σε "Metlen" (Metlen Energy & Metals).

Η νέα ονομασία εγκρίθηκε και ανακοινώθηκε πριν από λίγη ώρα από την 24η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων.

Κατά την εισαγωγική τοποθέτηση, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε πως «η εταιρεία με το όνομα της οικογένειας έκλεισε ένα μεγάλο κύκλο και είναι έτοιμη να ανοίξει έναν άλλο μεγαλύτερο κύκλο». Εξηγώντας την αλλαγή του ονόματος, ο Προέδρος του Ομίλου σημείωσε ότι η εταιρεία γνωρίζει πλέον τέτοια ανάπτυξη και δράση που έχει υπερβεί το όνομα οποιουδήποτε, χαράσσοντας μια νέα επιτυχημένη πορεία.

«Αντιλαμβάνεστε όλοι την αναγκαιότητα αλλαγής του ονόματος. Ό,τι όνομα και να διάλεγε κανείς, δεν θα ήταν σαν το προηγούμενο. Θέλω να ελπίζω πως θα το χωνέψετε, εγώ το χώνεψα», σημείωσε εμφανώς συγκινημένος.

Ολοκληρώνοντας την αρχική του τοποθέτηση για την παρουσίαση του ένατου θέματος της ημερήσιας διάταξης της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε την απόλυτη αποφασιστικότητα και προσήλωση που χαρακτηρίζει το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας στη προοπτική να «κατακτηθούν νέες κορφές». Άλλωστε αυτό ακριβώς σηματοδοτεί η νέα ονομασία του Ομίλου, όπως επισήμανε σχετικά ο ίδιος.

Η Γενική Συνέλευση του Ομίλου ενέκρινε την απόδοση μερίσματος 1,50 ευρώ ανά μετοχή, ποσό που αυξάνει στα 1,55 ευρώ ανά μετοχή αν συνυπολογιστούν τα ποσά που αναλογούν σε ίδιες μετοχές.
Αναφερόμενος στην νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο χώρο των ΑΠΕ με τον πολλαπλασιασμό των αρνητικών τιμών, ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η αναντιστοιχία ανάμεσα στο supply και το demand, υποχρεωτικά θα οδηγήσει σε ανάσχεση των ρυθμών ανάπτυξης των ΑΠΕ ως ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε εν είδει εκτίμησης και πρόβλεψης ότι πηγαίνουμε προς μια αγορά, όπου κάθε επένδυση ΑΠΕ θα συνοδεύεται με το ανάλογο merchant risk και το οποίο μέχρι σήμερα «εξαφανιζόταν» υπό το καθεστώς των feed in tariff. Συμπλήρωσε ότι οι αποδόσεις των επενδύσεων σε ΑΠΕ θα υποχωρήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα και θα καταστούν λιγότερο ελκυστικές μέχρις ότου επέλθει μια ισορροπία στην αγορά.

Η ισορροπία θα συνοδεύεται με την συγκεντροποίηση της αγοράς σε λίγους καθετοποιημένους ομίλους με υψηλό know-how, οι οποίοι έχουν αναπτύξει την τεχνογνωσία να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις της ενεργειακής αγοράς, όπως είναι για παράδειγμα οι αρνητικές τιμές στην αγορά. Το σημερινό «αδιέξοδο» στην αγορά των ΑΠΕ αντικατοπτρίζει την λαθεμένη προσέγγιση που θέτει μπροστά το κάρο από το άλογο, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Σε λίγο θα δούμε σοβαρές αρνητικές τιμές. Η αντιμετώπισή τους είναι από τα μεγαλύτερα ζητήματα των ενεργειακών εταιρειών σήμερα. Ωστόσο, οι καθετοποιημένες βρίσκουν σιγά σιγά τις λύσεις. Όποιος παίκτης δεν είναι καθετοποιημένος και έχει ένα πάρκο 5 MW για μόνιμο έσοδο, θα αρχίσει να έχει προβλήματα. Προβλέπω επίσης ότι θα καταργηθούν τελείως οι επιδοτήσεις και οι όροι σύνδεσης. Όποιος θέλει να κάνει ένα έργο ΑΠΕ θα πρέπει να αναλάβει το ρίσκο, γνωρίζοντας ότι κάποιες ώρες της ημέρας θα πουλάει το ρεύμα σε μηδενικές τιμές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.