Η επικείμενη εκλογή της κας Σακκεραλοπούλου ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το πρόβλημα της έλλειψης στύλων στη ΔΕΔΔΗΕ, η στήριξη της Ιταλίας για τον EastMed ως έργο PCI στην Ε.Ε., καθώς και η Γκρέτα Τούνμπεργκ ήταν τα βασικά σημεία των συνεντεύξεων που παραχώρησε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στους Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3 και Alpha 98,9
και τους δημοσιογράφους Π. Τσίμα και Κ. Μακρή
Διαβάστε παρακάτω τα σχετικά αποσπάσματα, όπως αυτά δόθηκαν από το Γραφείο τύπου του ΥΠΕΝ:
«Είναι ιστορική η εκλογή της κας Σακελλαροπούλου»
Χωρίς καμιά αμφιβολία η εκλογή της κας Σακελλαροπούλου θα μείνει στην ιστορία γιατί είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος και επίσης και η ίδια η απόφαση του πρωθυπουργού, ενός πρωθυπουργού που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή να περάσει μια δική του «κομματική» πρόταση και δεν κάνει μια τέτοια πρόταση αλλά κάνει μια πρόταση συναινετική θα μείνει και αυτή ως παράδειγμα μιας νέας ευρωπαϊκής αντίληψης για τα πολιτικά πράγματα.
Η κα Σακελλαροπούλου είναι μια ανώτατη δικαστικός μια ανεπίληπτη διαδρομή, η οποία προτάθηκε για τους λόγους που έχει εξηγήσει ο πρωθυπουργός. Από εκεί και πέρα είναι αλήθεια ότι δεν έχει τη διεθνή πείρα που θα μπορούσε να έχει κάποιος από τους πολιτικούς, αλλά και όλοι οι πολιτικοί δεν έχουν κι αυτοί πείρα στην εξωτερική πολιτική. Επίσης, είναι εξίσου αλήθεια ότι η εξωτερική πολιτική ασκείται βασικά από τον πρωθυπουργό και από τον υπουργό Εξωτερικών.
Πάντοτε οι εκάστοτε Πρόεδροι της Δημοκρατίας συνεννοούνται, ο καθένας με τον τρόπο του, και είναι και θεσμική τους υποχρέωση με τον πρωθυπουργό και το Υπουργείο Εξωτερικών στην εκπροσώπηση της χώρας διεθνώς. Μην γελιόμαστε, το βάρος θα πέφτει στον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Δένδια, τους υφυπουργούς, τον υπουργό Αμύνης.
«Σημαντικό και επείγον το πρόβλημα της έλλειψης στύλων του ΔΕΔΔΗΕ»
Το απόθεμα των στύλων του ΔΕΔΔΗΕ είναι εξαιρετικά περιορισμένο και γι’ αυτό πρέπει να ληφθούν επείγουσες αποφάσεις, με ταχύτητα και φυσικά και με διαφάνεια, από το ΔΣ του Διαχειριστή.
Δεν καταλάβατε ότι υπάρχει πρόβλημα στις υποδομές του ΔΕΔΔΗΕ στην τελευταία κακοκαιρία; Ασφαλώς σε κάθε κακοκαιρία υπάρχουν προβλήματα στο δίκτυο του ρεύματος και αυτό συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Εμείς εδώ όμως είχαμε 101 μεσαίου μεγέθους προβλήματα στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ όχι μόνο λόγω τη έντασης και της έκτασης κακοκαιρίας, αλλά και λόγω του ότι το δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο, ότι είχε εγκαταλειφθεί και ότι γίνονταν επενδύσεις της τάξης των 130 εκατ. ευρώ ετησίως τα τελευταία χρόνια, όταν οι ειδικοί λένε ότι απαιτούνταν επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ. Την κατάσταση αυτή την γνωρίζουν και οι εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ.
Το καλοκαίρι, όταν μιλούσα για την τραγική οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, μεταξύ των άλλων αναφερόμουν και τους στύλους. Τότε έβγαιναν διάφοροι και έλεγαν ότι «ο Χατζηδάκης θέλει να απαξιώσει τη ΔΕΗ». Όλα αυτά έχουν βέβαια πέσει στο κενό γιατί ακριβώς επειδή η αγορά αισθάνεται ότι έχουμε ένα σοβαρό σχέδιο για τη ΔΕΗ, η μετοχή της έχει υπερτριπλασιαστεί. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ως δια μαγείας έχουν αντιμετωπιστεί όλα τα προβλήματα.
Το ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος που τοποθετήθηκε στη θέση πριν λίγους μήνες, επεξεργάζονται σχέδιο για να δουν πώς θα λυθεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Είναι εν πολλοίς τεχνικό, αλλά και οικονομικό το ζήτημα με την έννοια ότι πρέπει να διατεθούν οι απαραίτητοι πόροι. Περάσαμε στο νόμο της ΔΕΗ κάποιες διατάξεις για πιο γρήγορη λήψη αποφάσεων. Τα επείγοντα προβλήματα αντιμετωπίζονται στο μέτρο του δυνατού. Το ζήτημα αυτό έχει προταχθεί. Παράλληλα, θα προχωρήσει η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ για να αντιμετωπιστούν μονιμότερη βάση αυτά τα προβλήματα.
«Η Ιταλία στηρίζει τον EastMed ως έργο PCI στην Ε.Ε.»
Υπάρχει επίσημη δέσμευση της Ιταλίας στην Ε.Ε. για τον αγωγό αυτό, όταν χαρακτηρίστηκε ως Project of Common Interest (PCI) και δεν συμφώνησε απλώς η Ιταλία ως κράτος-μέλος της Ε.Ε., αλλά ως κράτος που την αφορά ο αγωγός. Επίσης, η Ιταλία έχει συμφωνήσει για τη χρηματοδότηση των πρώτων μελετών αυτού του αγωγού από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Υπήρξε χθες το βράδυ διάψευση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας σε σχέση με τις κοινές γεωτρήσεις Τουρκίας-Ιταλίας. Εκείνο το οποίο πρέπει να γνωρίζεται είναι ότι ακριβώς επειδή η Ιταλία είναι και μέλος της Ε.Ε. και μεγάλη χώρα και γείτονάς μας επιχειρούμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις μαζί τους. Και γι’ αυτό το λόγο μαζί με την Ιταλία συμμετέχουμε στο East Med Gas Forum. Την περασμένη βδομάδα στο Κάιρο ήμασταν μαζί.
Ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι χωρίς αυτούς ο East Med δεν γίνεται είναι πέρα από την εποχή, πέρα από το διεθνές δίκαιο. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε υπογράψαμε για τον East Med, 20 μέρες μετά τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, μαζί με τον Ισραηλινό και τον Κύπριο ομόλογό μου. Υπογράψαμε και προχωρούμε. Παρουσία των πρωθυπουργών με ό,τι μπορεί να συμβολίζει και να υπογραμμίζει αυτό.
«Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έχει δίκιο»
Στη συζήτηση ποιος είχε δίκιο, η πεποίθησή μου είναι ότι το μεγαλύτερο δίκιο το είχε η νεαρή κοπέλα από τη Σουηδία, η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία εκφράζει νομίζω αγωνίες μιας ολόκληρης γενιάς. Οι νέοι άνθρωποι και στην Ελλάδα είναι ευαισθητοποιημένοι. Χθες, ήμουν σε μια ημερίδα για την κλιματική αλλαγή. Όλοι οι επιστήμονες τουλάχιστον στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής δεν είναι αύριο, είναι σήμερα. Η Μεσόγειος είναι, όπως φαίνεται, το hot spot της κλιματικής αλλαγής με την αρνητική έννοια. Με την έννοια ότι ανεβαίνει η θερμοκρασία και παράλληλα η στάθμη της θάλασσας. Η κυβέρνηση έχει ψηλά στην ατζέντα της το θέμα αυτό.