Απολύτως κατανοητές χαρακτήρισε τις ανησυχίες των κατοίκων και των εργαζόμενων της Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με την απολιγνιτοποίηση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στον ρ/σ Θέμα FM. Ωστόσο, έκανε λόγο για υποκριτική στάση από την πλευρά των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι χύνουν τώρα κροκοδείλια δάκρυα για τον λιγνίτη και στήνουν επικοινωνιακά σόου, ενώ οι ίδιοι προσπάθησαν πρόσφατα να πουλήσουν λιγνιτικές μονάδες χωρίς επιτυχία, ακριβώς επειδή ο λιγνίτης είναι πλέον βαρίδι για τη ΔΕΗ.
Όπως επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης, στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθούν επενδυτικά κίνητρα, προκειμένου να αναπτυχθούν περαιτέρω και οι άλλες σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες, που υπάρχουν ήδη στην περιοχή. Ακόμη, σημείωσε πως η αποκατάσταση των ορυχείων της ΔΕΗ με ταχύτητα και «αυτοί δηλαδή που σήμερα σκάβουν, οι εργολαβικοί, αύριο θα σκεπάζουν τα χώματα, θα διαμορφώνουν εκ νέου το τοπίο. Άρα προσπαθούμε να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να μην υπάρξει κενό».
«Η Δυτική Μακεδονία είναι μια περιοχή που ζει από τον λιγνίτη εδώ και περίπου 60 χρόνια. Επομένως η απολιγνιτοποίηση που είναι στη δική μας ατζέντα είναι ουσιαστικά όχι απλά μια πολιτική πρόταση, όχι απλώς μια αλλαγή των μέσων παραγωγής ενέργειας, είναι τελικά ένα άλλο μοντέλο ζωής για αυτή την περιοχή», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως οι ανησυχίες που εκφράζουν κάτοικοι, εργαζόμενοι και φορείς στην περιοχή είναι κατανοητές, ωστόσο, όπως είπε, «δεν μπορώ να κατανοήσω βέβαια ορισμένα πολιτικά σόου που έγιναν χθες, τα οποία δεν με εξέπληξαν διότι έχω συνηθίσει, είμαι αρκετά χρόνια στην πολιτική. Αλλά εν πάση περιπτώσει ανεξάρτητα από το πολιτικό σόου, εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι η ουσία των πραγμάτων. Ο λιγνίτης δεν μπορεί να είναι επιλογή, όχι μόνο για λόγους περιβαλλοντικούς, αλλά και για λόγους οικονομικούς. Η ΔΕΗ το 2018 μόνο από το λιγνίτη έχασε 200 εκατ. ευρώ, το 2019 έχασε 300 εκατ. ευρώ και φέτος θα χάσει μάλλον περισσότερο, λόγω των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα. Διότι πληρώνει η ΔΕΗ, όπως και όλες οι εταιρείες που ρυπαίνουν, λόγω ευρωπαϊκών κανόνων ένα κάρο λεφτά επειδή ακριβώς ρυπαίνουν».
«Όσοι χύνουν σήμερα κροκοδείλια δάκρυα θα πρέπει να κατανοήσουν ότι ο λιγνίτης είναι πια βαρίδι για τη ΔΕΗ»
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε πως σταδιακά γίνεται κατανοητή στον περισσότερο κόσμο η αναγκαιότητα της απολιγνιτοποιήσης. «Θα έπρεπε να είχε γίνει κατανοητό στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και σε μια σειρά από άλλους τοπικούς παράγοντες, οι οποίοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα τώρα, ενώ ξέρουν ότι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων που δρομολόγησε δύο φορές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τελεσφόρησε, ακριβώς διότι ο λιγνίτης δεν είναι πια διαμάντι και πετράδι, είναι βαρίδι για όποιον τον έχει. Τη δεύτερη φορά μάλιστα που έγινε η προσπάθεια από το ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων έγινε χωρίς κατώφλι. Μπορούσε να γίνει η πώληση και με 1 ευρώ και δεν βρέθηκε ενδιαφερόμενος. Επομένως, το ότι θυμήθηκαν τώρα ότι πρέπει να κρατήσουμε το λιγνίτη, έστω και για κάποια περισσότερα χρόνια, νομίζω ότι δείχνει σαν να μην κατάλαβαν καν τι έγινε πριν από μερικούς μήνες από τους ίδιους, που σήμερα και διαμαρτύρονται και πού κατέληξε αυτό που έκαναν», εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης.
«Η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα σε δράσεις για την απολιγνιτοποίηση»
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ερωτηθείς για τον αν προλαβαίνει η κυβέρνηση να πραγματοποιήσει την απολιγνιτοποίηση έως το 2023, σημείωσε πως η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα σε δράσεις, ώστε να μπει μπροστά η απολιγνιτοποίηση. «Η κυβέρνηση δεν αρκέστηκε στην αναγγελία του πρωθυπουργού από το βήμα του ΟΗΕ ότι πάμε σε απολιγνιτοποίηση. Αμέσως μετά ξεκίνησε μια σειρά δράσεων, μεταξύ των οποίων είναι και το ότι ζητήσαμε από την Παγκόσμια Τράπεζα να επισπεύσει μια μελέτη που είχε παραγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για την απολιγνιτοποίηση και μεταξύ των οποίων είναι η συγκρότηση μιας Διυπουργικής Επιτροπής που θα ασχολείται συστηματικά με το θέμα. Διότι προφανώς είναι ένα πολύ μεγάλο project. Μάλιστα στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής ήρθε και η αρμόδια Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιφερειακή πολιτική, η κα Φερέιρα, η οποία μας είπε και δημόσια ότι τα κονδύλια τα οποία θα δοθούν για την απολιγνιτοποίηση είτε από κοινοτικούς πόρους είτε από εθνικούς πόρους είτε με δανειοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τη σχετική μόχλευση θα είναι από 3,7 έως 4,4 δισ. ευρώ. Ένα ποσό που δεν νομίζω ότι είναι ευκαταφρόνητο, αν και εμείς θα αγωνιστούμε το ποσό αυτό να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Η κυβέρνηση λοιπόν έχει κινηθεί, αλλά και χθες ανακοίνωσα 12 συγκεκριμένα μέτρα που αποτελούν άμεσες παρεμβάσεις για τη Δυτική Μακεδονία και γενικά για τις λιγνιτικές περιοχές, γιατί μην ξεχνάμε ότι είναι και η Μεγαλόπολη, για την οποία θα ισχύσουν φυσικά τα ίδια μέτρα».
«Η αποκατάσταση των ορυχείων συνεπάγεται θέσεις εργασίας»
Αναφορικά με τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις περιοχές αυτές, ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε πως θα γίνει μία μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση των ορυχείων. «Η αποκατάσταση των ορυχείων- πέρα από τον περιβαλλοντικό της χαρακτήρα με τις φυτεύσεις δένδρων, τις λίμνες που θα δημιουργηθούν και ούτω καθεξής- είναι η ίδια η αποκατάσταση- λόγω αυτών των δραστηριοτήτων- εντάσεως εργασίας. Αυτοί δηλαδή που σήμερα σκάβουν, οι εργολαβικοί, αύριο θα σκεπάζουν τα χώματα, θα διαμορφώνουν εκ νέου το τοπίο - διότι για τους υπαλλήλους της ΔΕΗ έχουμε λάβει πρόνοια και το ξέρουν και οι ίδιοι πολύ καλά και το έχουμε ανακοινώσει από τον περασμένο Δεκέμβριο. Και οι δράσεις αυτές όπως σημείωσα θα προχωρήσουν άμεσα. Άρα προσπαθούμε να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να μην υπάρξει κενό.
Εκτός αυτού, μετέφερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή- και ο εκπρόσωπος της ΕΕ που ήταν εκεί δεν φάνηκε καθόλου αρνητικός- ένα επίσημο αίτημα στο πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης: Να υπάρξει μια ειδική ζώνη φορολογικών κινήτρων στη Δ. Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη. Δηλαδή όποιος επενδύει εκεί να έχει μια ειδική φορολογική μεταχείριση», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
«Στόχος μας να αναπτυχθούν και άλλες δραστηριότητες στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας»
Η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, εκτός από τη ΔΕΗ, διαθέτει ήδη πολλές σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες που είναι δυναμικές και εξωστρεφείς, όπως επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης. «Δεν μας ενδιαφέρει απλά και μόνο η ΔΕΗ- που θα παραμείνει στην περιοχή, εκεί που σήμερα έχει λιγνιτικές μονάδες αύριο να έχει φωτοβολταϊκά- εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι πέρα από την ενέργεια να υπάρξουν και άλλες δραστηριότητες σε αυτή την περιοχή. Που σήμερα υπάρχουν! Χθες είχα πάει στο Νυμφαίο- το οποίο έχει μια σημαντική τουριστική ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες- για να υπογραμμίσω ότι στη Δ. Μακεδονία δεν υπάρχει μόνο ο λιγνίτης. Υπάρχει ο αγροτουρισμός, υπάρχουν τα μάρμαρα, υπάρχει ο κρόκος, τα φασόλια Πρεσπών, τα ροδάκινα Βελβεντού. Υπάρχουν μια σειρά από δραστηριότητες οι οποίες είναι εκεί για να μας υπενθυμίζουν ότι μια ολόκληρη περιφέρεια δεν μπορεί να στηρίζεται σε μια μονοκαλλιέργεια όπως ήταν ο λιγνίτης. Επομένως ναι, μας ενδιαφέρει όχι μόνο η ενέργεια, αλλά και ο αγροτουρισμός, η εναλλακτική γεωργία, η μεταποίηση, η βιομηχανία που δεν θα είναι ρυπογόνος. Και ήδη είμαστε σε επαφή- ακριβώς επειδή οι άνθρωποι ξέρουν, καταλαβαίνουν τι γίνεται και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες γίνεται η Δίκαια Μετάβαση θα υπάρξει μία ειδική μεταχείριση- καταλαβαίνουν οι επενδυτές ότι είναι περιοχές που πρέπει να υπάρξει μια ειδική μεταχείριση. Καταλαβαίνουν οι επενδυτές ότι πρέπει να τις εξετάσουν σοβαρά», εξήγησε.
«Είπα λοιπόν σε αυτούς που έχουν ερωτηματικά και ακόμη περισσότερο σε αυτούς που διαμαρτύρονται, να μην μας βάζουν τον πήχη τόσο χαμηλά λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο και κανένα μέλλον, διότι θα τον περάσουμε και μάλιστα με χαρακτηριστική άνεση», πρόσθεσε