Σήμερα το πρωί η Μεγάλη Βρετανία συμπλήρωσε 18 συνεχόμενες ημέρες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς τη χρήση άνθρακα, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.
Το ενεργειακό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου έχει θέσει εκτός λειτουργίας τις μονάδες παραγωγής ενέργειας με χρήση άνθρακα για περισσότερες από 438 ώρες, σύμφωνα με στοιχεία του National Grid. Πρόκειται για το μεγαλύτερο συνεχές χρονικό διάστημα μη καύσης άνθρακα για το Ηνωμένο Βασίλειο από την περίοδο της Βιομηχανικής Επανάστασης.
Σύμφωνα με τον Guardian, οι 18 συνεχόμενες ημέρες αποχής από την καύση άνθρακα για την παραγωγή ενέργειαςέσπασε το προηγούμενο ρεκόρ του Ηνωμένου Βασιλείου της 4ης Ιουνίου 2019και σε αυτό οφείλεται εν μέρει και η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του lockdown, γεγονός που οδήγησε στην αύξηση της χρήσης της ηλιακής ενέργειας.
Μάλιστα, η Μεγάλη Βρετανία σημείωσε ένα νέο ρεκόρ χρήσης ηλιακής ενέργειας στις 20 Απριλίου, αφού παρήχθησαν περισσότερα από 9,6GW ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά.
Για τη Δευτέρα, η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αναμενόταν να πέσει κατά ένα πέμπτο κάτω από τα συνηθισμένα επίπεδατου Απριλίου. Η μείωση της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια σημαίνει ότι οι εναλλασσόμενες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν πλεόν να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών της χώρας.
Βέβαια γι’ αυτό το μήνα, το National Grid εκτιμά ότι ίσως να χρειαστεί η απενεργοποίηση ορισμένων αιολικών πάρκων και άλλων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του ηλεκτρικού δικτύου.
Αξίζει να ειπωθεί ότι το νέο ρεκόρ χωρίς άνθρακα σημειώθηκε σχεδόν τρία χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια λειτουργίας του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας χωρίς καύση άνθρακα για 24 ώρες.
Έκτοτε, όλες οι μονάδες παραγωγής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου με καύση άνθρακα έχουν κλείσει, πλήν τεσσάρων, ύστερα από κρατική απαγόρευση που θα τεθεί σε ισχύ το 2025.
Έτσι, για το 2019, ο άνθρακας αποτέλεσε μόνο το 2,1% του συνολικού μείγματος ισχύος της χώρας.Η κατάρρευση του άνθρακα και η άνοδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας οδήγησαν τον βρετανικό τομέα ενέργειας στη δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα.
Πηγή: The Guardian