Σε νέα έκθεσή του η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας (IEA)παρουσιάζει τον σοβαρό αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού σε όλα τα κύρια καύσιμα. Η έκθεση βασίζεται σε συλλογή πραγματικών δεδομένων για περίοδο μεγαλύτερη των 100 ημερών και προβαίνει σε εκτιμήσεις αναφορικά με το πως οι τάσεις κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα πρόκειται να διαμορφωθούν κατά το υπόλοιπο του 2020.
Λόγω της πανδημίας και του επακόλουθου lockdownστις επιχειρήσεις έχει μειωθεί η ζήτηση σε όλα τα καύσιμα και κυρίως σε αυτά που αφορούν τις μεταφορές. Όμως και μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών έχουν συντελέσει σε αυτή τη μείωση.
Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση τηςΙΕΑ, τις τελευταίες 100 ημέρες έχει σημειωθέι μείωση της παγκόσμιας ζήτησης σε ενέργεια στα 6%, ποσοστό πενταπλάσιο από αυτό που προκάλεσε την κρίση του 2008.
Οι προηγμένες οικονομίες είναι αυτές που θα πληγούν περισσότερο, με τη ζήτηση να μειώνεται κατά 9% στις ΗΠΑ και κατά 11% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΙΕΑ διαπίστωσε ότι η ζήτηση σε ενέργεια εξαρτάται από τη διάρκεια του lockdown. Ποιο συγκεκριμένα, για κάθε μήνα αναστολής της επιχειρηματικής δραστηριότητας μειώνεται αναλογικά η ετήσια παγκόσμια ζήτηση ενέργειας κατά περίπου 1,5%. Επιπλέον, έχει σημειωθεί σημαντική μείωση και στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειαςη οποία αγγίζει το 20% σε ορισμένες περιπτώσεις και θεωρείται η μεγαλύτερη μείωση από το οικονομικό κραχ του 1930.
Μεγάλες εταιρείες ενέργειας πλήττονται από τη χαμηλή ζήτηση συμπεριλαμβανομένου των εταιρειών πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και ηλεκτρισμού και κατά συνέπεια μειώνονται και οι τιμές πώλησης αυτών των αγαθών.
Επίσης οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχουν μειωθεί με πρωτοφανή ρυθμό ανοίγοντας τον δρόμο στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση.Κάτι τέτοιο όμως, απαιτεί κατάλληλο σχεδιασμό από τους υπεύθυνους ενργειακής πολιτικής γιατί η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ειναι προσωρινό φαινόμενο.
Πηγή: Forbes