«Αποχωρήσαμε από τη Βουλή διότι, από την πρώτη μέρα υποβολής του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου, είχαμε ξεκαθαρίσει ότι δε θα νομιμοποιήσουμε μία διαδικασία που προσβάλλει το Σύνταγμα, τους Κοινοβουλευτικούς Κανόνες, τη δημοκρατία και το περιβάλλον. Ενώ είχαμε συμφωνήσει η Βουλή να λειτουργεί με περιορισμούς στη συμμετοχή των βουλευτών, εντός πανδημίας, και να νομοθετεί για ζητήματα σχετικά με την κρίση του κορονοϊού, η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, υπό αυτές τις συνθήκες, το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο που πλήττει το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας. Αποδεικνύει, με αυτόν τον τρόπο, ότι θέλει να περάσει στα κρυφά ρυθμίσεις που αδυνατίζουν την περιβαλλοντική νομοθεσία και τις λειτουργίες της πολιτείας, παρότι, το περιβάλλον αποτελεί το σήμα κατατεθέν της χώρας μας», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό της ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Από τις έξι».
Επισήμανε στη συνέχεια το αίτημα των περιβαλλοντικών οργανώσεων, πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, για παράταση ή επανάληψη της διαβούλευσης λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών της πανδημίας το οποίο και δεν έγινε δεκτό από τον κύριο Χατζηδάκη, όπως και το αίτημα όλων των περιβαλλοντικών ΜΚΟ για τη μη υποβολή του νομοσχεδίου. Αντιθέτως, όπως τόνισε, υποβλήθηκε, Παρασκευή μεσάνυχτα, ένα νομοσχέδιο όπου τα μισά από τα άρθρα δεν είχαν αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση, όπως η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τους ΟΤΑ και η πώληση του ΑΔΜΗΕ, μίας εταιρείας που διαχειρίζεται τον κρίσιμο τομέα των δικτύων ηλεκτρισμού, υλοποιεί τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις της χώρας, νησιών κτλ., με περιουσία εκατοντάδων εκατομμυρίων, ενώ μάλιστα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει, υπό συνθήκες Μνημονίου, να διατηρήσει πλειοψηφία για το δημόσιο (51%) και ενώ, η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ήθελε να ιδιωτικοποιήσει κατά 66%.
Στάθηκε στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ζήτημα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου και μη τήρησης του Κανονισμού της Βουλής, αίτημα που δεν έγινε δεκτό από το Προεδρείο της Βουλής. «Το Προεδρείο δεν επέτρεψε να διεξαχθεί ψηφοφορία επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας, καθώς πρότεινε να ψηφίσουν μόνο οι έξι (6) ομιλητές αντί να ψηφίσουν οι παριστάμενοι εξήντα (60) βουλευτές. Επιμείναμε μέχρι τέλους, παραμείναμε σε όλες τις συνεδριάσεις και καταθέταμε τις απόψεις μας επί του νομοσχεδίου μέχρι τελευταία στιγμή. Εχθές, το Προεδρείο της Βουλής και η κυβέρνηση πρότειναν κάτι ανήκουστο. Να γίνει ονομαστική ψηφοφορία με επιστολική ψήφο. Να μένουν σπίτι οι βουλευτές και στέλνουν επιστολή στο γραμματέα της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας για ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο που αφορά το άρθρο 24 του Συντάγματος. Όλα αυτά μας δημιουργούν ανησυχία ως προς τη δημοκρατία».
Σχολίασε την παρουσία του κυρίου Μητσοτάκη στη Βουλή, όπου, όπως σημείωσε ο Σ.Φάμελλος, επικύρωσε ότι το περιβαλλοντικό έγκλημα, όπως λένε οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, ακόμη και η Greenpeace και η WWF, έχει την υπογραφή του Πρωθυπουργού, καθώς και ότι πρόκειται για ένα προμελετημένο, σχεδιασμένο έγκλημα, ξεκάθαρη επιλογή του κ Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της ΝΔ να υποβαθμίσει το περιβάλλον σε συνθήκες κοινοβουλευτικής ασφυξίας.
Ειδικότερα επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου στάθηκε στις απόψεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου, που αποτελεί Τεχνικό Σύμβουλο της Πολιτείας και του Συνηγόρου του Πολίτη, ανεξάρτητη διοικητική Αρχή, όπου σημείωσαν ότι υποβαθμίζεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση διότι, δίνεται παράταση στις Άδειες Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) ενώ πρέπει να γίνει το αντίθετο και στην Ευρώπη συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, καθώς και ότι μειώνεται η πρόσβαση του κοινού/των πολιτών στην πληροφορία και παραβιάζεται η Σύμβαση του Άαρχους.
Σχετικά με τους δασικούς χάρτες ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος η Νέα Δημοκρατία να ακυρώσει τους κυρωμένους δασικούς χάρτες καθώς οι επιτροπές αντιρρήσεων που καθυστερούν εξετάζουν μόνο περιπτώσεις που αφορούν μη κυρωμένους χάρτες και πρόσθεσε ότι, ακόμη και τώρα, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην πρόσληψη απαραίτητου επιστημονικού προσωπικού, για τη λειτουργία των επιτροπών αντιρρήσεων, δασολόγους, δασοπόνους, προσλήψεις που είχαν προγραμματιστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Δυστυχώς η κυβέρνηση καταφέρνει ένα πλήγμα στο κράτος δικαίου, κάτι που αφορά και την επιχειρηματικότητα», σχολίασε.
Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε τέλος, στην επιλογή της κυβέρνησης να καταργήσει τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) του δικτύου Natura 2000, που θα έχει ως αποτέλεσμα να μη υπάρχει Φορέας Προστασίας στη Σαμαριά, στη Ζάκυνθο, στη Δαδιά, στη Βάλια Κάλντα, στην Αλόννησο, στο πάρκο Αξιού αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Τόνισε ότι ο αρμόδιος Υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, δε συνάντησε ποτέ τους εργαζόμενους και τους Προέδρους των Φορέων, όσες φορές και αν το ζήτησαν, και αποφάσισε να αντικαταστήσει αυτή την αποκεντρωμένη και συμμετοχική μορφή Διοίκησης με ένα φορέα στο ΥΠΕΝ όπου, η κυβέρνηση θα διορίσει ιδιώτες manager, πιθανώς νέα golden boy, που θα γνωμοδοτούν για τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες στις Περιοχές Προστασίας αντί να γνωμοδοτούν οι τοπικές κοινωνίες. Έτσι πρακτικά ανοίγει την πόρτα για οχλούσες δραστηριότητες και τακτοποίηση ημετέρων, με τον κανόνα “μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δώσετε”.