Άρθρο/δήλωση του Σωκράτη Φάμελλου, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και ενέργειας δημοσιεύεται σήμερα στην Μακεδονία της Κυριακής. Στη δήλωσή του ο Σ. Φάμελλος περιγράφει τους λόγους για τους οποίους ο νόμος Μητσοτάκη-Χατζηδάκη χαρακτηρίστηκε ως περιβαλλοντικό έγκλημα αλλά και το ότι για την κυβέρνηση της ΝΔ το περιβάλλον αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια της.
Αντί να έχουμε επενδύσεις που στηρίζουν το ελληνικό περιβάλλον και τροφοδοτούνται από αυτό, η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να το υποθηκεύσει για τις επενδύσεις ημετέρων, με τραγικές συνέπειες στους φυσικούς πόρους, στην ποιότητα ζωής και αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας, εφόσον έτσι θίγονται τουρισμός, γεωργία και γενικά το περιβάλλον ως σήμα κατατεθέν της Ελλάδας.
Ειδικά στη Θεσσαλονίκη ο Φορέας Θερμαϊκού Κόλπου κλείνει, πριν σταθεί στα πόδια του, ενώ οι φορείς Αξιού, Κορώνειας, Κερκίνης, Ολύμπου, Βόρα-Πάϊκου-Βέρμιου, θα διοικούνται από την Αθήνα και από ιδιώτες! Αφαιρείται πλήρως η συμμετοχή των Δήμων, της Περιφέρειας αλλά και των τοπικών Επιμελητηρίων από τη διοίκηση των φορέων και τις γνωμοδοτήσεις. Οι δασικοί χάρτες, που είχαν κυρωθεί στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας, ακυρώνονται για να εκπονηθούν ξανά με αβάσιμα στοιχεία. Παράλληλα παραπέμπονται στις καλένδες τα κίνητρα για την ανακύκλωση, η χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων και η ενεργειακή απόδοση κτιρίων και με φωτογραφικές διατάξεις μειώνονται οι υποχρεώσεις της Ελληνικός Χρυσός.
Ολόκληρο το άρθρο/δήλωση του Σ. Φάμελλου στη συνέχεια:
«Η ψήφιση του αντι-περιβαλλοντικού νόμου έγινε με περιορισμό συμμετοχής των βουλευτών, περιορισμένη διαβούλευση και φίμωση επιστημόνων και εργαζομένων στους φορείς περιβάλλοντος. Η ψήφισή του αποτελεί προσβολή της δημοκρατίας και του περιβάλλοντος αλλά και της μάχης ζωής που δίνει η κοινωνία μας.
Ο κος Μητσοτάκης εκμεταλλεύτηκε τις συνθήκες πανδημίας για να περάσει ένα νόμο που οδηγεί στην απαξίωση του περιβάλλοντος και σε απώλεια δημόσιας περιουσίας. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις τον έχουν χαρακτηρίσει, ορθώς, ως περιβαλλοντικό έγκλημα και μάλιστα σε μια χώρα που το περιβάλλον παράγει υπεραξία, αποτελεί αναπτυξιακό πόρο και στηρίζει την ποιότητα ζωής. Φορείς όπως ο Συνήγορος του Πολίτη, το ΤΕΕ, το ΓΕΩΤΕΕ, περιβαλλοντικές ΜΚΟ, ΑΕΙ και επιστημονικοί φορείς άσκησαν αρνητική κριτική.
Το περιβάλλον αποτελεί εμπόδιο στο σχέδιο που έχει η ΝΔ και τα συμφέροντα που τη στηρίζουν. Για αυτό προώθησαν ένα νόμο που δεν έχει οικολογική στρατηγική αλλά εξυπηρετεί τη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε», ιδίως αν έχεις «μπάρμπα στην Κορώνη». Αδυνατίζει την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τον έλεγχο, ακυρώνει τους δασικούς χάρτες, καταργεί τους φορείς των προστατευόμενων περιοχών, εισάγει ασύμβατες χρήσεις σε αυτές, ιδιωτικοποιεί το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), που παρέμεινε σε δημόσιο έλεγχο επί μνημονίων, αφαιρεί αρμοδιότητες και περιουσία των ΟΤΑ στα νησιά και κάνει φωτογραφικά χατίρια σε ρυπογόνες και αυθαίρετες δραστηριότητες. Έρχεται δε σε σύγκρουση με το Σύνταγμα, πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και με αρκετές Ευρωπαϊκές Οδηγίες.
Στην Κεντρική Μακεδονία το πλήγμα στο περιβάλλον θα είναι ισχυρό. Οι φορείς Αξιού, Κορώνειας, Κερκίνης, Ολύμπου, Βόρα-Πάϊκου-Βέρμιου, αποδομούνται και θα διοικούνται από φορέα στην Αθήνα, που θα έχει ιδιώτες ως προϊστάμενους(!), ενώ οι εργαζόμενοί τους «μένουν στον αέρα», εφόσον πάγωσε ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ που είχε εγκρίνει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Καταργείται ο Φορέας Θερμαϊκού κόλπου και η έδρα των περιοχών Αξιού και Κερκίνης μεταφέρεται στον Λαγκαδά(!). Αφαιρείται πλήρως η συμμετοχή των ΟΤΑ, της Περιφέρειας αλλά και των τοπικών Επιμελητηρίων από τη διοίκηση των φορέων και τις γνωμοδοτήσεις για τον τόπο μας.
Οι δασικοί χάρτες, που είχαν κυρωθεί στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας, ακυρώνονται για να εκπονηθούν ξανά με αβάσιμα στοιχεία και με αφαίρεση εκτεταμένων αγροτικών περιοχών, πλήττοντας το κράτους δικαίου και με σίγουρη ακύρωση των πράξεων από το ΣτΕ στο μέλλον.
Σε θέματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης θα οδηγηθούμε σε βραχυκύκλωμα ενώ παραπέμπονται στις καλένδες τα κίνητρα για την ανακύκλωση, η χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων και η ενεργειακή απόδοση κτιρίων. Με φωτογραφικές διατάξεις υποβαθμίζονται οι απαιτήσεις μελετών και αδειών για επεξεργασία αποβλήτων και νερού για επιχειρήσεις, όπως η Ελληνικός Χρυσός.
Ο νόμος αποτελεί οργανωμένο και μεθοδικό σχέδιο του κ. Μητοστάκη να αποδομήσει τις λειτουργίες περιβάλλοντος, ένα οικολογικό πραξικόπημα με φίμωση της Βουλής. Και επειδή αδυνατεί να τα δικαιολογήσει όλα αυτά στην κοινωνία, τους φορείς και τη νεολαία, που ανησυχεί, επιλέγει να ρίξει το φταίξιμο στον ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι ξέρουν όμως ότι ο ίδιος έχει την ευθύνη για το περιβαλλοντικό έγκλημα!»