Γερμανία: Έγκριση της Εθνικής Στρατηγικής Υδρογόνου

Γερμανία: Έγκριση της Εθνικής Στρατηγικής Υδρογόνου
Πέμπτη, 11/06/2020 - 13:54

Το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε την Εθνική Στρατηγική Υδρογόνου η οποία αποσκοπεί στην απαλλαγή των μεταφορών και των βασικών εγχώριων βιομηχανιών από τον άνθρακα.

Μάλιστα, για να ενισχυθεί η στρατηγική, το υπουργικό συμβούλιο όρισε και Εθνικό Συμβούλιο Υδρογόνου.

Η στρατηγική θα προωθήσει την ανάπτυξη του πράσινου υδρογόνου που θα χρησιμοποιηθεί σε βιομηχανίες χάλυβα και χημικών ουσιών καθώς επίσης και στην αεροναυτιλία και στα βαρέα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για τις μεταφορές.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, μέχρι το 2023 θα είναι διαθέσιμα 310 εκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία πράσινου υδρογόνου.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας Peter Altmaier δήλωσε: «Με τη στρατηγική για το υδρογόνο, ανοίγουμε το δρόμο στη Γερμανία να καταλάβει την πρώτη θέση στον κόσμο στις τεχνολογίες υδρογόνου».

Πρόσθεσε ότι η Γερμανία πρόκειται να διαδραματίσει πρωτοποριακό ρόλο στις τεχνολογίες υδρογόνου, όπως και πριν από 20 χρόνια που προώθησε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επιπλέον, το Γερμανικό υπουργείο Μεταφορών και Ψηφιακών Υποδομών πρόκειται να υποστηρίξει τη δημιουργία ενός κέντρου εφαρμογής και τεχνολογίας υδρογόνου για τη βιομηχανία εφοδιασμού καθώς επίσης και την παραγωγή κυψελών καυσίμου.

Μάλιστα, η στρατηγική υδρογόνου ευθυγραμμίζει την ανάπτυξη της εθνικής αγοράς υδρογόνου με το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης.

Σημειώνεται ότι το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο έχει εγκρίνει το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος (NECP), το οποίο αποτελεί το εργαλείο σχεδιασμού και παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεισφορά των κρατών μελών στους ενεργειακούς στόχους που έχει θέσει η ίδια μέχρι το 2030, αποσκοπώντας στην αύξηση της ενεργειακής της απόδοσης και στην επέκτασης των ΑΠΕ.