Η Goldman Sachs δήλωσε την Πέμπτη ότι η αύξηση των μετακινήσεων, η μετατόπιση στις ιδιωτικές μεταφορές και οι κυβερνητικές προσπάθειες για τη βελτίωση των οικονομιών επενδύοντας στις υποδομές θα ενισχύσουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα μέχρι το 2022.
Η ζήτηση αναμένεται να μειωθεί κατά 8% φέτος, πριν από την ανάκαμψη του 6% το 2021, ενώ θα ανακάμψει πλήρως το 2022, σύμφωνα με σημείωμα της αμερικανικής τράπεζας.
Όπως αναφέρει η Goldman Sachs, η ζήτηση του πετρελαίου έχει ήδη αρχίσει να ανακάμπτει όμως η ζήτηση εξακολουθεί να είναι μικρότερη από το κανονικό επίπεδο με τη ζήτηση του Ιουνίου να εκτιμάται στο 12% κάτω από τα επίπεδα του περασμένου έτους».
Η τράπεζα αναμένει ότι η βενζίνη θα πραγματοποιήσει την ταχύτερη ανάκαμψη στη ζήτηση των προϊόντων πετρελαίου, ενώ η κατανάλωση των αεροπορικών καυσίμων, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, θα αναμένεται να έχει τη μικρότερη ανάκαμψη καθώς η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα αεροπορικά ταξίδια πιθανόν να παραμείνει χαμηλά δεδομένης της μη ύπαρξης εμβολίου.
Ενώ η ζήτηση καυσίμων ανακάμπτει σταδιακά καθώς τα μέτρα περιορισμού χαλαρώνουν, ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού θα μπορούσε να υπονομεύσει γρήγορα αυτή την τάση, σύμφωνα με στοιχεία της βιομηχανίας πετρελαίου της περασμένης εβδομάδας.
Μια δημοσκόπηση του Reuters την Τρίτη εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου θα σταθεροποιηθούν περίπου στα 40 δολάρια το βαρέλι φέτος, με την ανάκαμψη να ενισχύεται το τέταρτο τρίμηνο του έτους και μέσα στο 2021.
Πηγή: Reuters