Του Μιχάλη Αγραφιώτη
Το γνωστό σε όλους πρόγραμμα «Εξ’ οικονομώ κατ’ οικον» μεταλλάσσεται και πλέον μετατρέπεται σε «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και διευρύνεται και στους ορίζοντες παραγωγής θερμικής ενέργειας στο σπίτι αυτόνομα, με το παράλληλο σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας που τρέχει ήδη, αλλά περιλαμβάνοντάς πλέον και νέες τεχνολογίες όπως είναι τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης φωτισμού, θέρμανσης και ψύξης, απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης, η παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ, όπως τα φωτοβολταϊκά και οι μπαταρίες και οι υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα. Τα συστήματα αυτά θα δημιουργήσουν την υποδομή για ένα ενεργειακά αυτόνομο σπίτι, το οποίο ο ιδιοκτήτης του θα έχει ελάχιστο κόστος στην παραγωγή ενέργειας, είτε για θέρμανση, είτε για οικιακή χρήση, είναι για τη φόρτιση μπαταριών αυτοκινήτου.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ «Προβλέπεται ειδικό κίνητρο για τις λιγνιτικές περιοχές με την εισαγωγή «ρήτρας δίκαιης μετάβασης», όπως άλλωστε έχει ξεκινήσει να γίνεται σε όλες τις δράσεις του υπουργείου, αρχής γενομένης από το νομοσχέδιο της ηλεκτροκίνησης». Όμως αυτό δεν πρέπει να μείνει στις «ρήτρες» και μόνο στην ηλεκτροκίνηση. Το σχέδιο δίκαιης μετάβασης των Λιγνιτικών περιοχών οφείλει να έχει πλήρεις και ενδελεχείς οδηγίες για την ολική μετάβαση των κατοικιών και επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας στη νέα εποχή «Απολιγνιτοποίησης» με γενναία χρηματοδότηση, ώστε στο διάστημα των ετών 2020-2022 να έχουν θωρακιστεί τουλάχιστον όλες οι κατοικίες με τις νέες τεχνολογίας εξοικονόμησης και προστασίας.
Η Δυτική Μακεδονία έχει τρεις λόγους να μπει πρώτη στο πρόγραμμα με αξιώσεις. Πρώτο, η διαδικασία της απολιγνιτοποίησης που επιβάλλει όλη αυτή την μετάβαση. Δεύτερο, η ενεργειακή φτώχεια που διέπει την περιφέρεια μας, αφού τα χρήματα που καταβάλλονται για θέρμανση από τους πολίτες είναι πολύ περισσότερα απ’ ότι καταβάλλονται στην υπόλοιπη Ελλάδα και τρίτον, έχουμε τις χαμηλότερες θερμοκρασίες, ακόμη και το καλοκαίρι, απ’ ότι όλη την υπόλοιπη χώρα και όλη η έκταση της είναι ουσιαστικά ορεινή. Σ’ αυτό όλο το μηχανισμό θα πρέπει να εμπλακούν οι τηλεθερμάνσεις και το ΣΗΦΥΑ δηλαδή το σύστημα Συμπαραγωγής Hλεκτρισμού -Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύντομα στη Δυτική Μακεδονία μέσω των τηλεθερμάνσεων Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου, αλλά και σιγά σιγά να μπούνε όλες οι περιοχές στο σύστημα, κάνοντας μια παγκόσμια καινοτομία και αναπτύσσοντας τεχνολογίες, οι οποίες θα ξεπερνούν αυτές άλλων προηγμένων χωρών.
Επειδή η διαδικασία αυτή θα γίνει ομαδικά, η εταιρεία αυτή θα πρέπει να αναλάβει τη μελέτη και την υλοποίηση όλου του προγράμματος μετάβασης και μάλιστα, πιο εξελιγμένο από τη σημερινή κατάσταση, ώστε οι πολίτες να μην εμπλέκονται στη διαδικασία και να παραλαμβάνουν μόνο το έργο στο τέλος του. Περιμένω από τον Περιφερειάρχη και τους Βουλευτές σύντομα να αναλάβουν δράση.
(kozanilife.gr)