Οι κυβερνήσεις φαίνεται να διοχετεύουν το μεγαλύτερο μέρος των πακέτων διάσωσης για την κρίση του κορωνοϊού προς την ενέργεια παραγόμενη από ορυκτά καύσιμα, σε αντίθεση με την ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα που λαμβάνει το μικρότερο μέρος του μεριδίου, σύμφωνα με τα δεδομένα της Energy Policy Tracker.
Τα εξαγόμενα από την έρευνα δεδομένα παρουσιάζουν ότι τουλάχιστον 151 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανηθεί ή διατεθεί μέχρι τώρα για τη στήριξη ορυκτών καυσίμων από τις χώρες που ανήκουν στους G20. Αντιθέτως, μόνο το ένα πέμπτο αυτών των δαπανών ανταποκρίνεται στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις όπως είναι η μείωση των εκπομπών υπεύθυνων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου ή ο περιορισμός της ρύπανσης.
Οι χώρες που ανήκουν στις G20 κατευθύνουν περίπου 89 δισεκατομμύρια δολάρια για την τόνωση του τομέα καθαρής ενέργειας παρά την δέσμευση των κυβερνήσεών τους να ακολουθήσουν τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
Μόνο στις ΗΠΑ, τουλάχιστον 58 δισεκατομμύρια δολάρια των δαπανών τόνωσης προορίζονται για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, που ισοδυναμεί με περίπου 177 δολάρια κατά κεφαλήν. Οι δαπάνες για την καθαρή ενέργεια ανέρχονται σε λιγότερο από το ήμισυ αυτού του ποσού, περίπου στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια ή σε 76,50 δολάρια κατά κεφαλή.
Τα συγκεκριμένα ευρήματα της έρευνα δημοσιεύονται πριν της συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20 αυτό το Σαββατοκύριακο, όπου οι χώρες πιθανόν να συζητήσουν πως θα μετριαστεί η παγκόσμια ύφεση που προκύπτει από την πανδημία Covid-19.
Ορισμένες από τις δαπάνες στα ορυκτά καύσιμα είναι πιθανό να σχεδιαστούν για να σταθεροποιήσουν γρήγορα τις βιομηχανίες που πλήττονται, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας και αποτρέποντας μια χειρότερη ύφεση. Για παράδειγμα, τα στοιχεία περιλαμβάνουν τις δαπάνες για τις αεροπορικές εταιρείες που οι στόλοι τους παρέμειναν στο έδαφος ή που οι πτήσεις τους μειώθηκαν δραστικά, καθώς και την πτώση της τιμής του πετρελαίου που απειλεί εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν ήδη αυξηθεί απότομα σε σχέση με τις τιμές στις αρχές του έτους. Με τα μέτρα περιορισμού τον Απρίλιο, οι καθημερινές παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα μειώθηκαν περίπου κατά 17%. Αλλά τώρα είναι μόνο περίπου 5% χαμηλότερες από τα επίπεδα του περασμένου έτους, αυξάνοντας τους φόβους ότι οι εκπομπές άνθρακα θα φτάσουν σε επίπεδα υψηλότερα πριν από τα μέτρα περιορισμού, ειδικά εάν τα πακέτα διάσωσης κατευθύνονται στις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων.
Οι οικονομολόγοι και οι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας έχουν ήδη επισημάνει ότι οι πράσινες δαπάνες μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και υψηλότερες αποδόσεις στις επενδύσεις, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), προειδοποίησε ότι ο κόσμος είχε μόνο έξι μήνες για να εφαρμόσει τις πολιτικές για να αποτρέψει την ανάκαμψη των εκπομπών υπεύθυνων για το φαινόμενο ου θερμοκηπίου που θα μπορούσαν να καταστήσουν τους στόχους του Παρισιού οριστικά ανέφικτους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει να προχωρήσει με την Πράσινη Συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών, αλλά εντοπίζονται δυσκολίες στις πτυχές του πακέτου ανάκαμψης. Η Γαλλία αφιερώνει περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια στην πράσινη ανάκαμψη και η Γερμανία πάνω από 35 δισεκατομμύρια λίρες. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ένα πακέτο 3 δισεκατομμυρίων λιρών για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.
Καθώς τα δεδομένα που μελετήθηκαν από την Energy Policy Tracker επικεντρώνονται στον ενεργειακό τομέα, τα στοιχεία ενδέχεται να μην καταγράφουν τις πράσινες δαπάνες όλων των κυβερνήσεων. Για παράδειγμα, οι κυβερνήσεις έχουν κληθεί να δαπανήσουν και σε μη ενεργειακά ζητήματα, όπως είναι οι δενδροφυτεύσεις, η αποκατάσταση της φύσης, τα αντιπλημμυρικά έργα και τα ενισχυμένα ευρυζωνικά δίκτυα για την ενίσχυση της τηλεργασίας, έργα τα οποία θα συμβάλλουν επίσης στην πράσινη ανάκαμψη.
Παρόλο που μέχρι στιγμής οι δαπάνες δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται στις πράσινες υποσχέσεις των κυβερνήσεων, οι υποστηρικτές της ενεργειακής μετάβασης ελπίζουν ότι η στήριξη προς τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων θα εξασθενίσει και θα αντικατασταθεί από σχέδια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς οι κυβερνήσεις θεωρούν ότι αυτό είναι το επόμενο βήμα.
Πηγή: The Guardian
Φωτογραφία: Pixabay