ΡΑΕ: Δημόσια Διαβούλευση αναφορικά με τις διαδικασίες μεταβίβασης σύμφωνα με το άρθρο 68, παρ. 6 του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222

ΡΑΕ: Δημόσια Διαβούλευση αναφορικά με τις διαδικασίες μεταβίβασης σύμφωνα με το άρθρο 68, παρ. 6 του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222
Πέμπτη, 16/07/2020 - 12:32

Σύμφωνα με το άρθρο 68, παρ. 6 του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222 της Επιτροπής της 24ης Ιουλίου 2015 σχετικά με τον καθορισμό κατευθυντήριων γραμμών για την κατανομή της δυναμικότητας και τη διαχείριση της συμφόρησης:

«Με την επιφύλαξη της παραγράφου 3, κάθε πράκτορας μεταβίβασης επιτρέπεται να ενεργεί ως αντισυμβαλλόμενος μεταξύ διαφορετικών κεντρικών αντισυμβαλλομένων για την ανταλλαγή ενέργειας, αν τα ενδιαφερόμενα μέρη συνάψουν για τον σκοπό αυτό ειδική συμφωνία. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η ρύθμιση διαμετακόμισης αποφασίζεται από τις ρυθμιστικές αρχές που είναι αρμόδιες για τις ζώνες προσφοράς μεταξύ των οποίων είναι απαραίτητα η εκκαθάριση και ο συμψηφισμός της ανταλλαγής ενέργειας.»

Στο πλαίσιο των ως άνω διατάξεων, η ΕΧΕ Α.Ε., ως Ορισμένος Διαχειριστής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΟΔΑΗΕ/ NEMO), υπέβαλε στην ΡΑΕ επιστολή με την οποία οι ΟΔΑΗΕ ζητούν από τις Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές να λάβουν απόφαση αναφορικά με τις διαδικασίες μεταβίβασης, συμπεριλαμβανομένης και της μεταβίβασης διαμετακόμισης (shipping arrangements incl. transit) σε όλες τις ζώνες προσφορών για την ενιαία ενδοημερήσια αγορά (Single Intraday Coupling/ SIDC). Η ΡΑΕ θέτει σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο απόφασης (διαθέσιμο προς το παρόν μόνο στα αγγλικά) όπου παρουσιάζονται τρεις εναλλακτικές:

1. Δημιουργία ενός κεντρικού αντισυμβαλλόμενου ο οποίος θα παρέχει υπηρεσίες εκκαθάρισης και διακανονισμού για τις διασυνοριακές συναλλαγές για όλους τους ΟΔΑΗΕ.

2. Δημιουργία μηχανισμού για τη διακριτή διαχείριση των δραστηριοτήτων δήλωσης (nomination) και οικονομικής εκκαθάρισης μέσω τροποποίησης του αλγόριθμου ώστε να διαχωριστούν η φυσική από την οικονομική «διαδρομή» της συναλλαγής.

3. Δημιουργία μηχανισμού για την ταυτόχρονη διαχείριση δηλώσεων και εκκαθάρισης επιτρέποντας τους ΟΔΑΗΕ να υποβάλουν δηλώσεις σε όλες τις ζώνες προσφορών.

Λήξη της παρούσας Δημόσιας Διαβούλευσης: Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις τους στη ΡΑΕ με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. . Μετά τη λήξη της παρούσας δημόσιας διαβούλευσης, η ΡΑΕ θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων, καθώς και το περιεχόμενο των επιστολών και παρεμβάσεών τους, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο αποστολέας αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του και/ή των απόψεών του.

Συνημμένα αρχεία

  1. ΕΠΙΣΤΟΛΗ (μέγεθος: 186,028 kb)