Το Νοέμβριο αναμένεται η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 49% της θυγατρικής της ΔΕΗ.
Τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2021 οι δεσμευτικές προσφορές.
Η εκκρεμότητα του ρυθμιστικού πλαισίου για τον ΔΕΔΔΗΕ.
Στην προετοιμασία των διαγωνιστικών διαδικασιών για την πώληση του 49% του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας προχωρούν η μητρική εταιρία ΔΕΗ και οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης Goldman Sachs και Eurobank.
Πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr, πως ο πωλητής σε συνεργασία με τους συμβούλους κινούνται εντατικά ώστε τις επόμενες εβδομάδες να δημοσιευτεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος το οποίο θα αποτελέσει κι ένα είδος market test, ως προς τη συμμετοχή επενδυτών. Πάντως οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι ήδη το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και προέρχεται κυρίως από funds και ευρωπαϊκές εταιρίες διαχείρισης δικτύων διανομής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα δείχνει τον Νοέμβριο να δημοσιευτεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ώστε το πρώτο δίμηνο του 2021 να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές και την ερχόμενη Άνοιξη να έχει κλείσει οικονομικά η συναλλαγή και η μεταβίβαση του μειοψηφικού ποσοστού. Σημειώνεται όπως έχει αναγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ο επενδυτής θα έχει ενισχυμένα δικαιώματα μειοψηφίας.
Μοναδική εκκρεμότητα που απομένει για να εκκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες απομένει η έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας του νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τον ΔΕΔΔΗΕ. Αυτό θα έχει διάρκεια τέσσερα συν τέσσερα χρόνια και θα προβλέπει πέραν του WACC και τη χορήγηση κινήτρων για συγκεκριμένες επενδύσεις. Η διάρκεια των οκτώ ετών δίνει μία ασφάλεια και σταθερότητα στους υποψήφιους επενδυτές, ενώ το νέο πλαίσιο σε συνδυασμό και με το πρόγραμμα ανάπτυξης και αναβάθμισης του δικτύου προσφέρει τη δυνατότητα διεύρυνσης της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης του ΔΕΔΔΗΕ και άρα και των αποδόσεων που θα απολαμβάνουν οι μέτοχοί του.
Πηγές θέλουν τη ΡΑΕ να έχει ολοκληρώσει το νέο πλαίσιο τον επόμενο μήνα, τον Οκτώβριο. Η εκπόνηση του έχει καθυστερήσει λόγω και των διοικητικών αλλαγών στην Αρχή, όπως σημειώνουν πηγές.
Η περιουσιακή βάση του Διαχειριστή υπολογίζεται σε περισσότερα από 3 δισ. ευρώ, ενώ το σχεδιαζόμενο επενδυτικό πλάνο, όπως η ψηφιοποίηση και ο εκσυγχρονισμός του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας υπόσχεται ικανοποιητικές αποδόσεις για τους μετόχους.
Τέλος, η πώληση του 49%, όπως έχει πει επανειλημμένως ο Κωστής Χατζηδάκης αποσκοπεί και στην ενίσχυση του ταμείου της ΔΕΗ.
Χρήστος Κολώνας / euro2day.gr