Οι παγκόσμιες εκπομπές μεθανίου από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 10% το 2020, κυρίως λόγω της χαμηλότερης παραγωγής και όχι λόγω της συντονισμένης δράσης για το κλίμα, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).
Αναφέρεται ότι το μεθάνιο έχει κατά 80 φορές μεγαλύτερη επίπτωση στην υπερθέρμανση του πλανήτη σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα κατά τα πρώτα 20 χρόνια που παραμένει στην ατμόσφαιρα και είναι δυνατό να διαρρέει από τις υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως είναι οι αγωγοί. Επιπλέον και άλλες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας, είναι υπεύθυνες για μεγάλες εκπομπές μεθανίου.
Όπως ανέφερε ο ΙΕΑ, το περασμένο έτος οι επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου εξέπεμψαν περισσότερους από 70 εκατομμύρια τόνους μεθανίου, δηλαδή περίπου κατά 10% λιγότερους σε σύγκριση με το 2019.
«Ένα μεγάλο ποσοστό της μείωσης των εκπομπών μεθανίου το 2020 δεν συνέβη επειδή οι εταιρείες έδιναν μεγαλύτερη προσοχή στο να αποφύγουν τις διαρροές μεθανίου από τις δραστηριότητές τους, αλλά απλώς και μόνο επειδή παρήγαγαν λιγότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο», δήλωσε ο IEA.
«Υπάρχει σαφώς κίνδυνος αυτή η πτωτική τάση να αντιστραφεί με την αύξηση της παραγωγής για να τροφοδοτήσει την ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα».
Σημειώνεται ότι με τη συμφωνία του Απριλίου μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ+ μειώθηκε η παραγωγή πετρελαίου κατά περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ή κατά 10% της παγκόσμιας ζήτησης προ-κορωνοϊού. Επιπλέον, οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ «διέλυσαν» την παραγωγή στη Βενεζουέλα και η πετρελαϊκή βιομηχανία της Λιβύης υπέφερε από παρατεταμένες εσωτερικές συγκρούσεις. Όμως και οι Αμερικανοί παραγωγοί επλήγησαν από την πτώση των τιμών του πετρελαίου το 2020, καθώς η πανδημία COVID-19 μείωσε τη ζήτηση, ενώ ξέσπασε πόλεμος όγκου μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας.
Σχετικά με τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε διαχειρίσιμα επίπεδα, το Σενάριο Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΙΕΑ, αναφέρει ότι οι εκπομπές μεθανίου στον ενεργειακό τομέα θα πρέπει να μειωθούν σε λιγότερους από 50 εκατομμύρια τόνους έως το 2025 και σε λιγότερους από 25 εκατομμύρια τόνους έως το 2030. Μάλιστα, δημόσιες εταιρείες ενέργειας και ορισμένες εθνικές εταιρείες πετρελαίου είναι μέλη της Πρωτοβουλίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου για το Κλίμα που έχει θέσει στόχους μείωσης του μεθανίου.
«Εκτιμούμε ότι περίπου το 10% των εκπομπών το 2020 θα μπορούσε να αποφευχθεί χωρίς καθαρό κόστος», δήλωσε ο IEA.
Τέλος, αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του IEA, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέπεμψαν τις μεγαλύτερες ποσότητες μεθανίου το 2020.
Πηγή: Reuters