Η εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για το διαγωνισμό της ΛΑΡΚΟ από 7 εταιρείες και έξι σχήματα προκάλεσε ικανοποίηση στις τάξεις του ΤΑΙΠΕΔ.
Άλλωστε στο πλαίσιο της προετοιμασίας του διαγωνισμού είχαν βολιδοσκοπηθεί 9 έως 10 πιθανοί ενδιαφερόμενοι, που σημαίνει ότι υπήρξε σημαντική ανταπόκριση, η οποία καλλιεργεί θετικές προσδοκίες για την έκβαση του διαγωνισμού.
Σημειώνεται ότι χθες έληξε η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ που αφορά στη μίσθωση του μεταλλευτικού εργοστασίου, καθώς και των δημόσιων μεταλλείων της Λάρυμνας και του Λουτσίου, που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο.
Παράλληλα σήμερα λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος και για το δεύτερο διαγωνισμό που διενεργείται από τον ειδικό διαχειριστή και αφορά στην ιδιωτική περιουσία της ΛΑΡΚΟ, δηλαδή τα μεταλλεία Εύβοιας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Καστοριάς.
Και στο δεύτερο διαγωνισμό αναμένεται να εμφανιστούν οι ίδιες επιχειρήσεις – σχήματα, πιστοποιώντας το ενδιαφέρον τους για τη βιομηχανία νικελίου, η οποία παρά τα οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, δεν παύει να δραστηριοποιείται σε μια αγορά με σημαντικές προοπτικές και ζήτηση.
Αξίζει να τονιστεί ότι μέσω της εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην διαδικασία αποκτούν πρόσβαση στα στοιχεία και τα δεδομένα της εταιρείας καθώς και στο data room του διαγωνισμού.
Ως προς το προφίλ των ενδιαφερομένων, στην πρώτη μη δεσμευτική φάση του διαγωνισμού έδωσαν "το παρών" δύο ελληνικές εταιρείες, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Mytilineos και 5 διεθνείς εταιρείες, με ευρεία γεωγραφική διασπορά αλλά και εξειδίκευση στην εξόρυξη και παραγωγή νικελίου όπως η Solway Group, με επικεφαλής τον Aleksandr Bronstein, η οποία διαθέτει παρουσία σε Ουκρανία, Γουατεμάλα, Β. Μακεδονία, Ρωσία, Αργεντινή και Ινδονησία.
Μεταλλευτική εταιρεία είναι επίσης η Tharisa, με έδρα την Κύπρο και δραστηριότητα στη Ν. Αφρική. Επικεφαλής της εταιρείας είναι ο Λουκάς Πουρούλης. Η Trafigura αποτελεί τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο διαγωνισμό καθώς είναι μια εταιρεία με τεράστιο εύρος δραστηριότητας, συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους commodities trader στον κόσμο, ενώ διαθέτει και δικά της ορυχεία.
Η CMI (Commodity and Mining Insight) αποτελεί εξειδικευμένο συμβουλευτικό οίκο για τον τομέα των μετάλλων και των μεταλλευμάτων και η συμμετοχή της στο διαγωνισμό ενδεχομένως να μεταφράζεται σε προσδοκία συνεργασίας με κάποιον από τους συμμετέχοντες ή να γίνεται για λογαριασμό τρίτου παίκτη.
Ως προς τις ελληνικές συμμετοχές στο διαγωνισμό, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει παρουσία στην εξορυκτική βιομηχανία και ειδικότερα στην παραγωγή και εμπορία προϊόντων λευκόλιθου και μαγνησίας, εκμεταλλευόμενη τα ορυχεία λευκολίθου στη Β. Εύβοια.
Αντίστοιχα η Mytilineos έχει παρουσία στη μεταλλουργία και ειδικότερα στη βιομηχανία αλουμινίου καθώς αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους καθετοποιημένους παραγωγούς αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρώπη.
Του Χάρη Φλουδόπουλου / capital.gr