Μετά και τη χθεσινή παρέμβαση στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι» ο πρωθυπουργός έκλεισε αρνητικά και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, ιδέα με την οποία φλέρταρε και άφηνε ανοιχτή ο ίδιος το προηγούμενο διάστημα.
Ένα από τα ερωτήματα που τίθενται μετά την εξέλιξη αυτή είναι το παρόν κυβερνητικό σχήμα θα εξαντλήσει την τετραετία με την παρούσα σύνθεσή του ή θα χρειαστούν αλλαγές-και τι είδους αλλαγές.
Όλα δείχνουν πως το επόμενο διάστημα θα γίνουν διορθωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση. Ο χρόνος θα είναι πιθανότατα πριν τη ΔΕΘ, εφόσον δεν έχουμε κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και εφόσον δεν επαναληφθεί η περσινή τραγωδία με τις πυρκαγιές σε Αττική και Εύβοια. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, εφόσον οι αλλαγές είναι περιφερειακές να γίνουν και μετά τη ΔΕΘ. Ούτως ή άλλως, αλλαγές σε κρίσιμα υπουργεία δεν προβλέπονται, καθώς στις κάλπες θα πάμε με τον ίδιο υπουργό Εξωτερικών, Άμυνας, Οικονομικών, Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη κοκ.(Εδώ να σημειώσουμε πως ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για «καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη» και γεννάται αν –σε συνάρτηση με την απόφαση για τη Novartis- υπάρχει θέμα με τον αρμόδιο υπουργό Κωνσταντίνο Τσιάρα).
Αντιθέτως –και παρά τη φιλολογία- δύσκολα θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Στο Μαξίμου, το περασμένο διάστημα είχαν ετοιμάσει σχέδιο εκλογικού νόμου που θα αντικαθιστούσε αυτόν που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη (!) και με τον οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές μετά την απλή αναλογική.
Κάτι τέτοιο, όμως, θα δημιουργούσε μείζονα πολιτικά και ηθικά θέματα, ενώ, επιπλέον, θα κατέρρεε η εικόνα του «θεσμικού πρωθυπουργού», που θέλει να καλλιεργήσει για τον εαυτό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλέγοντας να στήσει τις κάλπες (προς) το τέλος της τετραετίας.
Συνεπώς, «αλλαγή εν πλω» του εκλογικού νόμου πολύ δύσκολα βλέπουμε.