«Ο ενεργειακός πληθωρισμός τρέχει καθ΄ ημάς με 60,9% έναντι 39,2% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη και με διπλάσιο ρυθμό από τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο», επισημαίνει το Κ- Report, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει πού οφείλεται ο πολύ υψηλός πληθωρισμός που έχει η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
«Οι ανατιμήσεις, δεν οφείλονται μόνο στις υψηλές τιμές της ενέργειας, έχουν διαχυθεί σε όλα τα εμπορεύματα και υπηρεσίες, τον Ιούνιο καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε 50 μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, ο πληθωρισμός έχει δυναμική μονιμότητας, θα είναι εδώ έως το 2024», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Η στήλη αναδημοσιεύει το σχετικό απόσπασμα του K-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα, που κυκλοφορεί με συνδρομές σε καθημαρινή βάση, με πολύ πλούσια ύλη και σημαντικές παρεμβάσεις:
«Ο κόσμος όλος προετοιμάζεται για ένα δύσκολο φθινόπωρο. Στην Γερμανική Βουλή χθες παρουσιάστηκε νομοσχέδιο, με μια σειρά μέτρα, με κυριότερο ένα νέο πρόγραμμα εμβολιασμών, μέτρα σχεδιάζουν και στις ΗΠΑ, ενώ η Γαλλία σχεδιάζει την επαναφορά της μάσκας.
Δεύτερο μεγάλο θέμα, το νέο άλμα του πληθωρισμού τον Ιούνιο στο 12,1% από 11,3% τον Μάιο -αρνητικό ρεκόρ 29 ετών.
Η Ελλάδα σταθερά έχει τις χειρότερες επιδόσεις από τη συντριπτική πλειονότητα των χωρών της Ευρωζώνης στο μέτωπο της ακρίβειας. Τρεις σκέψεις για αυτό, το ακραίο φαινόμενο:
Η διάχυση: Οι ανατιμήσεις, δεν οφείλονται μόνο στις υψηλές τιμές της ενέργειας, έχουν διαχυθεί σε όλα τα εμπορεύματα και υπηρεσίες, τον Ιούνιο καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε 50 μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, ο πληθωρισμός έχει δυναμική μονιμότητας, θα είναι εδώ έως το 2024.
Η ενέργεια: Ο ενεργειακός πληθωρισμός τρέχει καθ΄ ημάς με 60,9% έναντι 39,2% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη και με διπλάσιο ρυθμό από τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο. Αιτία, τα δομικά προβλήματα της εγχώριας αγοράς ενέργειας –που δεν αγγίζει η κυβέρνηση.
Άλλοι λόγοι: Η εκτεταμένη κερδοσκοπία, οι υψηλοί έμμεσοι φόροι αλλά και ισχυρή κατανάλωση που τροφοδοτείται από τις οριζόντιες κρατικές επιδοτήσεις τροφοδοτούν επίσης το ντόμινο της ακρίβειας.
Αποτέλεσμα όλων αυτών, η αναδιανομή εισοδήματος σε βάρος των φτωχότερων.
Φτωχαίνουν οι φτωχότεροι: Σύμφωνα με έγκυρα οικονομικά Ινστιτούτα, ο πραγματικός πληθωρισμός για τους χαμηλόμισθους κυμαίνεται μεταξύ 25% έως 30%, οι ανατιμήσεις «τρώνε» υψηλότερο ποσοστό του εισοδήματός τους.
Κατά τα λοιπά, σημειώνουμε:
Απλήρωτοι φόροι: Κατά 800.000 αυξήθηκαν τον Μάιο αυτοί που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους. Έτσι, 4,7 εκατ. πολίτες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές έναντι 3,9 εκατ. τον Απρίλιο.
Εμπορικό έλλειμμα: Στα 14,7 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου το πεντάμηνο Ιανουάριος-Μάιος, αυξήθηκε 77,9% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.