Ας κρατήσουμε κατ΄αρχήν τις νέες προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου:
Εάν δεν υπάρχει επαρκής προμήθεια και από κοινού διαχείριση ποσοτήτων LNG και εφόσον οι τιμές δεν καταστεί δυνατόν να κρατηθούν τεχνητά σε χαμηλά επίπεδα, κάθε κίνηση της Ρωσίας που θα οδηγήσει σε διακοπή των προμηθειών προς την ήπειρό μας, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις. Θα προκαλέσει, για παράδειγμα, για το 2021 δραματική πτώση στους ρυθμούς ανάπτυξης κατά πάνω από 5% σε χώρες όπως η Ιταλία, η Τσεχία, η Ουγγαρία και ηΣλοβακία!
Στο πλαίσιο αυτό και αναμένοντας την οριστική απόφαση της Μόσχας για την επαναλειτουργία (και το βαθμό που αυτή θα γίνει) του αγωγού Νοrd Stream-1, αλλά και τα μέτρα της Κομισιόν για την εξοικονόμηση ενέργειας, οι ευρωπαίοι ηγέτες κινούνται σε όλα τα επίπεδα:
-Ο Εμμανουέλ Μακρόν, στη σημαντική συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είχε αποτελέσματα, με κυριότερο εξ αυτών τη συμφωνία της TOTAL με την Adnoc, την πετρελαϊκή εταιρεία των ΗΑΕ, ενώ συμφωνήθηκε το Άμπου Ντάμπι να κάνει επενδύσεις άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έργα ΑΠΕ στη Γαλλία.
-Ο Όλαφ Σολτς δέχθηκε στο Βερολίνο τον πρόεδρο της Αιγύπτου Σίσι, με το Κάιρο να ζητά ως αντάλλαγμα για μια ενεργειακή συμφωνία που θα περιλαμβάνει εξαγωγές φυσικού αερίου και υδρογόνου, αιολικής και ηλιακής ενέργειας τη στήριξη του Βερολίνου στη διαπραγμάτευση με το Σουδάν για την διαχείριση των υδάτων του ποταμού Νείλου.
- Ακόμα και ο Μάριο Ντράγκι, παρά την κρίσιμη απόφαση που θα καλούνταν να λάβει την Τετάρτη για το εάν θα παραμείνει στο τιμόνι της Ιταλίας, βρέθηκε την Τρίτη στο Αλγέρι, σε μια ακόμα αγωνιώδη προσπάθεια της Ρώμης για ενεργειακή τροφοδότηση της χώρας του.
Γιατί αναφέρουμε τα παραπάνω; Για να δείξουμε ένα μικρό έστω μέρος από τις μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές που επιφέρουν η ενεργειακή κρίση, αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως και την κατάσταση κινούμενης άμμου που επικρατεί στον κόσμο, με επίκεντρο αυτή τη στιγμή την Ευρώπη. Και, δυστυχώς, είναι μόνο η αρχή!