Οι «κρατικοποιήσεις» στην ενέργεια συνεχίζονται!

Οι «κρατικοποιήσεις» στην ενέργεια συνεχίζονται!
Πέμπτη, 21/07/2022 - 07:53

Τι συμβαίνει σε Βερολίνο και Παρίσι.

Ας προσέξουμε δυο ειδήσεις που είναι στα ψιλά του εξωτερικού δελτίου:

-Την Παρασκευή, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Handelsblatt», θα υπάρξει συνάντηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς με τους επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού της Γερμανίας «Uniper», προκειμένου να συζητηθούν οι «λεπτομέρειες» για τη «διάσωσή» του και, εν συνεχεία, να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις!

- Η κυβέρνηση του Παρισιού είναι έτοιμη να δώσει 9,7 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να κρατικοποιήσει πλήρως την EDF. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας υπογραμμίζεται πως το γαλλικό Δημόσιο είναι έτοιμο να προσφέρει 12 ευρώ ανά μετοχή για να αποκτήσει το 16% της εταιρείας που δεν κατέχει ήδη.

«Λεφτά υπάρχουν», λοιπόν, για τις επιχειρήσεις, όπως φαίνεται και από την αποφυγή της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας στην Ελλάδα. Το δόγμα των αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να σωθούν επιχειρήσεις, ανατρέπεται και ο νεοφιλελευθερισμός ηττάται.

Το ερώτημα είναι γιατί οι κυβερνήσεις της Ευρώπης δεν δείχνουν την ίδια αποφασιστικότητα και την ίδια ευλυγισία για την ουσιαστική προστασία των πολιτών τους από την ενεργειακή ακρίβεια και συνολικά τον πληθωρισμό. Αν δεν αλλάξουν τρόπο, το πολιτικό κόστος θα είναι μεγάλο.