Σε ακόμα πιο επικίνδυνη κλιμάκωση οδηγεί η απόφαση Πούτιν για μερική επιστράτευση ρώσων εφέδρων και η διαδικασία προσάρτησης εδαφών μέσω δημοψηφισμάτων, ενώ πρόσθετη ανησυχία επιφέρουν και οι απειλές του για χρήση πυρηνικών όπλων.
Είναι σαφές πως η Μόσχα δεν έχει πλέον την απόλυτη πρωτοβουλία στον πόλεμο, μετά και την αντεπίθεση της Ουκρανίας, ενώ η Δύση συνεχίζει να ενισχύει το Κίεβο με σύγχρονα όπλα και να του διαθέτει κορυφαίους ειδικούς για την καθοδήγηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Το πιο ανησυχητικό, πάντως, είναι τα δημοψηφίσματα στις ρωσόφωνες περιοχές, που βρίσκονται κάτω από την κυριαρχία του ρωσικού στρατού, καθώς μετά την ανεξαρτησία τους θα ακολουθήσει η προσάρτησή τους στη Ρωσία. Ο Πούτιν προειδοποίησε με την ομιλία του πως όποιος επιτεθεί στην επικράτεια του ρωσικού κράτους (και συνεπώς, προοπτικά, και στις περιοχές αυτές) θα αντιμετωπιστεί με όλους τους τρόπους και αν χρειαστεί θα χρησιμοποιηθούν και πυρηνικά όπλα. «Δεν είναι μπλόφα», είπε και επανέλαβε στην ομιλία του!
Από τη στιγμή που η Δύση διαπιστώνει πως η Μόσχα βρίσκεται σε αδυναμία, θα εντείνει τη συνδρομή στην Ουκρανία, όχι απλώς για κέρδη στα πεδία των μαχών, αλλά και προκειμένου να ξεκινήσει η αμφισβήτηση Πούτιν στο εσωτερικό της χώρας του. Μια αμφισβήτηση που αποτελεί, όμως, δίκοπο μαχαίρι, καθώς μπορεί στη θέση του να βρεθεί ακόμα πιο επικίνδυνος άνθρωπος.
Στην ένταση, ωστόσο, επενδύει και ο Πούτιν, ελπίζοντας πως ο βαρύς χειμώνας θα σπάσει το μέτωπο Ηνωμένων Πολιτειών-Ευρώπης και θα προκαλέσει ρήγματα στη Δύση που όντως πολεμά τη Μόσχα μέσω αντιπροσώπου- την Ουκρανία.
Όλα, συνεπώς, δείχνουν πως ο πόλεμος θα κρατήσει αρκετά, πιθανόν δε και να κλιμακωθεί επικίνδυνα. Χωρίς πλέον να είναι βέβαιον πως δεν θα αναφλεχθούν και άλλες περιοχές στον πλανήτη: Μόνο απαρατήρητη δεν πρέπει να περάσει, πχ, η πρόσκληση του Κινέζου Προέδρου προς το στρατό της χώρας του να προετοιμάζεται για «πραγματική μάχη».
Δυστυχώς τα δύσκολα ενδέχεται να βρίσκονται μπροστά μας!