Μπορεί οι πρώτες μετρήσεις να δείχνουν πως οι διαφορές των κομμάτων από την αναμέτρηση της 21ης Μαΐου είναι σήμερα επουσιώδεις, όμως ο πολιτικός χρόνος έως τις 25 Ιουνίου είναι μεγάλος-και υπό αυτή την έννοια είναι πολλά που ενδέχεται να κριθούν!
Ας δούμε, όμως, πώς διαγράφονται τα διακυβεύματα της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης:
Η ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΗΣ: Η αυτοδυναμία της ΝΔ, ανεξαρτήτως του τι λέγεται δημοσίως, θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένη. Με το μπόνους που προβλέπει ο εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής Μητσοτάκη -Βελόπουλου, εξασφαλίζεται αυτοδυναμία ακόμα και με 39% και με επτά κόμματα στη Βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, δεν επιζητά οριακή αυτοδυναμία, ούτε καν αυτοδυναμία 159 εδρών που είχε κερδίσει στις κάλπες του 2019, αλλά μια πλειοψηφία πολύ πιο ευρεία, που θα πλησιάζει ακόμα και τις 180 έδρες, έναν αριθμό κρίσιμο για τη συνταγματική αναθεώρηση που έχει εξαγγείλει και όχι μόνο!
ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ: Η δεύτερη θέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν απειλείται, αλλά για την Κουμουνδούρου ζητούμενο είναι η αύξηση του ποσοστού της, έστω και λίγες δυνάμεις, αλλά και η διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ. Μια διαφορά ασφαλείας για την επόμενη μέρα πχ θεωρούνται οι 7-8 μονάδες και πάνω. Αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει τόσο την αύξηση του ποσοστού του όσο και την κατά το δυνατόν μείωση της διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να διεκδικήσει προοπτικά την πρωτοκαθεδρία στο χώρο αριστερά της ΝΔ.
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: Οι μετρήσεις θεωρούν βεβαία την είσοδο της Πλεύσης Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αλλά και της "Νίκης" του θεολόγου Νατσιού, αν και με μικρότερο ποσοστό, ενώ το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη δεν φαίνεται να έχει δυναμική εισόδου. Αν επιβεβαιωθούν οι μετρήσεις- η ΝΔ κάνει πόλεμο στη "Νίκη", αλλά δεν δείχνει να ενοχλείται από την Πλεύση Ελευθερίας- τότε θα μιλάμε για μια επτακομματική Βουλή, αλλά χωρίς να κινδυνεύει η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.