Κάθε μέρα που περνάει εντείνονται τα ερωτήματα για την τρομοκρατική επίθεση της περασμένης Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη.
Αναδημοσιεύουμε από το K-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα και από την ειδική έκδοση κάθε Τετάρτης "Γράμμα από την Τουρκία" το σχετικό ρεπορτάζ.
Υπενθυμίζουμε πως το K-Report κυκλοφορεί κάθε μέρα σε συνδρομητική βάση, με πλούσια ύλη από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, αλλά και με αρθρογραφία και ειδικές στήλες:
"Το PKK έχει παρέμβει κι έχει καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία προς κατευθύνσεις που δεν είναι πάντα συμβατές με τις υποτιθέμενες επιδιώξεις του. Η τελευταία, η τρομοκρατική επίθεση την περασμένη Κυριακή (αν και στην Τουρκία εκφράζονται ακόμα αμφιβολίες ότι προερχόταν από το PKK, παρά την ανάληψη ευθύνης) έχει και προφανή διεθνή διάσταση.
Μέσα σε λιγότερο από 10 χρόνια πολλά έχουν αλλάξει ανάμεσα στους Κούρδους. Το PKK δεν έχει την αίγλη των πρώτων χρόνων, όταν εθεωρείτο ο κύριος φορέας του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος και οι Κούρδοι παίρνουν σαφείς αποστάσεις από τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Η τελευταία ήταν ο τρίτος σημαντικός σταθμός, σε μια σειρά επιθέσεις και αντίποινα χωρίς προοπτική:
Καλοκαίρι 2015: Με τον πόλεμο να μαίνεται ανελέητος στην βόρεια Συρία, το ΡΚΚ είχε βάλει σε εφαρμογή σχέδιο για αντάρτικο πόλεων στην Τουρκία και ξεκίνησε κηρύσσοντας διάφορες περιοχές σε πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας ως «διασωθείσες περιοχές». Η αντίδραση του τουρκικού κράτους ήταν ανελέητη και ολόκληρες αστικές περιοχές κυριολεκτικά ισοπεδώθηκαν.
Ιανουάριος 2016 : «Ήταν μεγάλο λάθος, το ΡΚΚ δεν έπρεπε να το κάνει» -στο Ντιγιάρμπακιρ, όπου η παλιά πόλη, το Σουρ, έγινε πεδίο μάχης ανάμεσα σε δυνάμεις του ΡΚΚ, η πλειονότητα των οποίων ήταν νεαροί και λίγοι βετεράνοι μαχητές, και τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας. Ο νέος άνδρας που τα είπε αυτά ήταν Κούρδος, που για πρώτη φορά έπαιρνε αποστάσεις από το ΡΚΚ, όπως και ένας σημαντικός αριθμός Κούρδων της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Ρήξη μεταξύ Κούρδων: Ήταν η πρώτη φορά που Κούρδοι φιλικά προσκείμενοι στο ΡΚΚ άρχισαν να απομακρύνονται και να ασκούν κριτική στους σκληρούς του κουρδικού κινήματος και να αναδύεται στην επιφάνεια η μέχρι τότε υποβόσκουσα αντιπαράθεση ανάμεσα στην ηγεσία του ΡΚΚ στο όρος Καντίλ στο βόρειο Ιράκ και στους μετριοπαθείς του κουρδικού κινήματος, με επικεφαλής τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς.
Είχε προηγηθεί μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων, κάποιες από τις οποίες ήταν συνδεδεμένες με το ΡΚΚ, που γύρισαν το κλίμα υπέρ του Ερντογάν, που είχe χάσει την πλειοψηφία στις εκλογές του Ιουνίου 2015 και την επανάκτησε, πανηγυρικά μετά τις επιθέσεις, στις επαναληπτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2015.
Οκτώβριος 2023: Την ώρα που η προσοχή ήταν στραμμένη στην επικύρωση ή μη από την τουρκική Βουλή της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η επίθεση στην Άγκυρα δίνει στον Ερντογάν την ευκαιρία να καταγγείλει τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. για ... την υποστήριξή τους στην τρομοκρατία. Θα μπορούσε να αποτελέσει «βούτυρο στο ψωμί» της Άγκυρας, που της προσφέρθηκε το πρόσχημα «όταν εσείς οπλίζετε ακόμη ανθρώπους να επιτίθενται στη χώρα μου, πώς ζητάτε από εμένα να σας δώσω το πράσινο φως στο ΝΑΤΟ;»
Αλλαγή μεθοδολογίας; Η επίθεση είχε σχεδιαστεί διαφορετικά αυτή τη φορά. Οι τρομοκράτες του PKK, που είχαν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ενοικιαζόμενα οχήματα, σταμάτησαν με ωτοστόπ έναν αθώο πολίτη στην Καισάρεια, τον δολοφόνησαν και χρησιμοποίησαν το επαγγελματικό του όχημα στην επίθεση. «Αυτό δείχνει ότι η τρομοκρατική οργάνωση καταφεύγει πλέον σε νέες, πιο αιματηρές μεθόδους», υποστηρίζει ο Νεντίμ Σενέρ στη Χουριέτ.
Οι λόγοι της επίθεσης: Δύο φαίνεται ότι είναι οι λόγοι που οδήγησαν το ΡΚΚ στην τρομοκρατική επίθεση της Κυριακής. Οι φιλοτουρκικές δυνάμεις στην βόρεια Συρία έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους εναντίον των Κούρδων της περιοχής, ενώ η Άγκυρα προβαίνει σε συστηματικές δολοφονικές επιθέσεις τουρκικών drones εναντίον ηγετικών στελεχών των κουρδικών δυνάμεων (YPG) που έχουν οργανικές σχέσεις με το ΡΚΚ. Το ΡΚΚ θέλησε να δώσει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι μπορεί να πλήξει ακόμα και την καρδιά της Άγκυρας και, μάλιστα, το πανίσχυρο υπουργείο Εσωτερικών".