Σημαντικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα στο θέμα της ενεργειακής πολιτικής, καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις σε πολλούς τομείς. Η στήλη αναδημοσιεύει από το K-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα το σχετικό του ρεπορτάζ. Ως γνωστόν, το K-Report κυκλοφορεί σε καθημερινά συνδρομητική βάση, με πλούσια ύλη, αφιερώματα και άρθρα.
Γράφει χαρακτηριστικά στην έκδοση της Δευτέρας:
Θέματα ενεργειακής πολιτικής στο επίκεντρο αυτήν την εβδομάδα, σήμερα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θ. Σκυλακάκης, θα συζητήσει το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας με τον ΣΕΒ και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει μέτρα στήριξης νοικοκυριών που χρήζουν βοηθείας, καθώς στα τέλη του έτους μπαίνει τέλος στα οριζόντια μέτρα -τέλειωσαν, άλλωστε, και οι κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις.
Η βιομηχανία: Το ήδη υψηλό ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας επιβαρύνθηκε πρόσφατα και από το τέλος διαμετακόμισης στο ρωσικό αέριο που επέβαλε η Βουλγαρία, ενώ η επιδότηση 50 ευρώ /MWh που προωθούσε ο Κ. Σκρέκας (και είχε λάβει προέγκριση από την Κομισιόν για φέτος) δεν έχει «κλειδώσει». Αίτημα της βιομηχανίας να αυξηθεί στο 17% (από 11%) η αντιστάθμιση του ενεργειακού κόστους από τα έσοδα δημοπρασιών ρύπων.
Αδύναμα δίκτυα: Προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του υψηλού κόστους, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες συνάπτουν μακροχρόνιες συμβάσεις με παραγωγούς ΑΠΕ. Αλλά ενώ υπάρχει διαθέσιμη ενέργεια από ΑΠΕ, δεν υπάρχουν ικανά δίκτυα μεταφοράς της. Θα μπορούσαν να είχαν δημιουργηθεί αν είχε προβλεφθεί χρηματοδότηση από το ΤΑΑ -αλλά δεν υπήρξε μέριμνα.
Τα νοικοκυριά: Εντός της εβδομάδας ο Θ. Σκυλακάκης αναμένεται να παρουσιάσει και τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών για το 2024. Οι επιδοτήσεις θα γίνουν στοχευμένες, θα δίδονται μόνο στους οικονομικά ασθενέστερους και στις πολύτεκνες οικογένειες. Θα ληφθούν, επίσης, μέτρα για τις ρευματοκλοπές και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Επί του θέματος, για να έχετε τη μεγάλη εικόνα, σημειώστε κι αυτό:
Ελλάδα-Ευρώπη: Το β’ εξάμηνο 2022 η τιμή προ φόρων και επιδοτήσεων (αυτή που εισπράττουν δηλαδή οι εταιρείες) έφτασε τα 0,453 ευρώ / KWh (έναντι μ.ό. ΕΕ 0,2435 ευρώ), ενώ μετά τις παρεμβάσεις, η τιμή που πλήρωσαν οι καταναλωτές ήταν 0,2591 ευρώ (-43%). Το α΄ εξάμηνο 2023 η τιμή προ φόρων υποχώρησε στα 0,202 ευρώ, ελαφρώς χαμηλότερα από το μέσο όρο της ΕΕ (0,234 ευρώ/KW