Χωρίς αποφάσεις το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ- Η συζήτηση επί της ελληνικής πρότασης έχει συνέχεια

Χωρίς αποφάσεις το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ- Η συζήτηση επί της ελληνικής πρότασης έχει συνέχεια
Τετάρτη, 16/10/2024 - 06:41

Στο τραπέζι των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρέθηκε χθες η ελληνική πρόταση για την υιοθέτηση μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, όλων των τεχνολογιών, ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περιόδους περιφερειακών κρίσεων. Και τα έσοδα του μηχανισμού θα διατίθενται για την μείωση του ενεργειακού κόστους του συνόλου των καταναλωτών.

Η λήψη έκτακτων μέτρων από την ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με το χάσμα στις χονδρεμπορικές τιμές μεταξύ των χωρών της νοτιοανατολικής και της κεντρικής Ευρώπης, ήρθε μετά τη μίνι ενεργειακή κρίση του καλοκαιριού, που προκάλεσε και την παρέμβαση του Ελληνα πρωθυπουργού με επιστολή του στην πρόεδρο της Κομισιόν.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών ο Ελληνας υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης αναφερόμενος στις συνθήκες το περασμένο καλοκαίρι στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού ανέφερε χαρακτηριστικά ότι λόγω της ανωμαλίας στην αγορά για 40 ώρες τους τελευταίους μήνες είχαμε τιμή αιχμής πάνω από το ελάχιστο μισθό στη χώρα. Σχετικά με τους λόγους, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι ήταν συνδυασμός της κλιματικής κρίσης, των λιγότερων νερών, αλλά και σε ένα βαθμό λόγω της Ουκρανίας, ωστόσο το μείζον θέμα ήταν η αποσύνδεση της αγοράς της περιοχής από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Πάντως, χωρίς να ληφθούν αποφάσεις, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, η πρόταση για την υιοθέτηση του μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων, που υποστηρίχθηκε από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία υπήρξε αντικείμενο μακράς συζήτησης μεταξύ των μελών του Συμβουλίου και της Κομισιόν. Μάλιστα η απερχόμενη Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί με τις τρεις χώρες, οι οποίες εκφράζουν έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο νέας mini ενεργειακής κρίσης, ανάλογης με αυτή που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εάν αυξηθεί περαιτέρω η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από την Ουκρανία.

Όλα τα κράτη-μέλη συμφώνησαν για την ανάγκη ενίσχυσης των διασυνδέσεων στην Ευρώπη αν και αναγνωρίστηκε ότι αυτό απαιτεί προσπάθεια αρκετών ετών για να ολοκληρωθεί. Πρέπει να σημειωθεί ότι ένας από τους λόγους της κρίσης του καλοκαιριού ήταν και η αποσύνδεση των συστημάτων ηλεκτρισμού της Κεντρικής Ευρώπης με αποτέλεσμα η ζήτηση ενέργειας από την Ουκρανία να καλύπτεται μόνο από την Ανατολική Ευρώπη όπου οι τιμές έφθασαν ακόμη και στα 1.000 ευρώ/MWh για κάποιες ώρες, ενώ στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη παρέμεναν σε λογικά επίπεδα.

Έτσι κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου έγινε εκτεταμένη συζήτηση για το ζήτημα της ενίσχυσης των διασυνδέσεων αν και αναγνωρίστηκε ότι αυτό απαιτεί προσπάθεια 5-10 ετών για να ολοκληρωθεί. Στο πλαίσιο αυτό η κ. Σίμσον υπογράμμισε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αύξηση της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης μέσω της καλύτερης αξιοποίησης των υφιστάμενων υποδομών, αλλά και του συντονισμού εργασιών συντήρησης ώστε να μην δημιουργούνται συνθήκες που ενθαρρύνουν αυξήσεις τιμών σε περιόδους υπερβάλλουσας ζήτησης.

Το θέμα θα τεθεί εκ νέου στον νέο επίτροπο Ενέργειας, ενώ η ελληνική πλευρά που έχει διαμορφώσει ένα πλήρη φάκελο τόσο με επιχειρήματα όσο και με τεχνικά και οικονομικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση περιφερειακών κρίσεων που οδηγούν σε πολύ υψηλά επίπεδα τις τιμές του ηλεκτρισμού θα επιχειρήσει στο μεδοσιάστημα να διαμορφώσει το κατάλληλο έδαφος για την υιοθέτηση της ελληνικής πρότασης σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν.