Μετά το γάμο των ομοφύλων και την ελληνοτουρκική προσέγγιση, τις αντιδράσεις της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, προκαλεί η τροπολογία Καιρίδη για τη "νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών". Δεν γνωρίζουμε αν η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις ρίξει νερό στο κρασί της ή εάν ακολουθήσει το "μοντέλο με τον γάμο των ομοφύλων" που τον έστειλε στις ελληνικές καλένδες, αξίζει όμως να σημειωθεί τόσο η δεύτερη κατά σειρά αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά σε λίγες ημέρες, αλλά και το γεγονός της δημιουργίας ενός "μετώπου" στα ακροδεξιά, που αν εκδηλωθεί και εκλογικά ενδέχεται να αλλάξει την πολιτική γεωγραφία της χώρας, όπως τη γνωρίσαμε τη μεταπολίτευση! Η στήλη αναδημοσιεύει από το σημερινό Κ-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα, που κυκλοφορεί σε καθημερινή βάση και με συνδρομητική μορφή με πλούσια ύλη:
Ένα θετικό μέτρο προκαλεί κάποια τρικυμία στη ΝΔ: Το μέτρο είναι ότι μετανάστες που διαμένουν στη χώρα μας συνεχώς εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια, αποκτούν εφάπαξ το δικαίωμα να πάρουν άδεια διαμονής εφόσον θα μας προσφέρουν εργασία με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας. Αυτό ορίζει τροπολογία που κατατέθηκε χτες στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα ψηφιστεί τη Δευτέρα στη Βουλή. Είναι ένα μέτρο περιορισμένου χαρακτήρα συγκριτικά με τις ανάλογες ρυθμίσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που έρχεται με καθυστέρηση να απαντήσει θετικά στις εκκλήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στις κατασκευές, την αγροτική οικονομία, τον επισιτισμό και τον τουρισμό για εργατικά χέρια. Όμως, το DNA της πιο συντηρητικής συνιστώσας της ΝΔ φαίνεται ότι δεν το αντέχει, κι έτσι προκλήθηκε η τρικυμία. Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, αξίωσε την απόσυρσή του.
Η ρύθμιση: Με την τροπολογία των υπουργείων Μετανάστευσης-Ασύλου και Εργασίας δίνεται στα 3 αντί 7, όπως ίσχυε, χρόνια, ειδική άδεια διαμονής σε μετανάστες και τις οικογένειες τους που έχουν λευκό ποινικό μητρώο και αποκτούν σχέση μισθωτής εργασίας, καίτοι μένουν παράνομα στην Ελλάδα, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2023. Η ρύθμιση είναι one off κι αφορά μόνο την πρόσβαση στην. αγορά εργασίας, όχι άλλα δικαιώματα (νομιμοποίησης, οικογενειακής επανένωσης, μόνιμης διαμονής και ιθαγένειας). Μιλάμε για περίπου 30.000 άτομα -πολύ λιγότερα από όσα χρειάζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις.
Η αντίδραση: Έντονα αντέδρασε ο Α. Σαμαράς. Ζήτησε να αποσυρθεί η τροπολογία, χαρακτηρίζοντάς την «φάρο προσέλκυσης λαθρομεταναστών». «Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες», σημείωσε, εδώ. Εκ μέρους της κυβέρνησης ανέλαβε να απαντήσει ο Α. Γεωργιάδης, ότι δεν υπάρχει αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής. «Δίνουμε -είπε- μια εφάπαξ ευκαιρία. Αν πάψουν να έχουν εργασία, η άδεια θα ανακαλείται».
Σχόλιο του KReport: Η αντιπολίτευση που πολλοί προσδοκούν να ανατείλει από κεντροαριστερά, τελευταία πυκνώνει τις εμφανίσεις της από δεξιά της δεξιάς: Η αντίδραση στη ρύθμιση για τους μετανάστες έρχεται να προστεθεί στις αντιδράσεις για το γάμο των ομοφύλων ζευγαριών και σε εκείνες για την επίσκεψη Ερντογάν -πριν αλλά και μετά την επίσκεψή του. Η εμφάνιση αυτή της αντιπολίτευσης, από το εσωτερικό της ΝΔ, αφήνει ανεπηρέαστη την αρχιτεκτονική του κομματικού συστήματος. Στο μέτρο που θα μεταθέτει προς το συντηρητικότερο τη δημόσια ατζέντα, ίσως ενισχύσει τη σημερινή ασσυμετρία, περιορίζοντας την επιρροή και υψώνοντας αναχώματα προς την κεντροαριστερά. Αυτό εξαρτάται και από την τελευταία...
Σημειώστε και αυτό:
Ιερώνυμος-ΔΙΣ: Στο θέμα του γάμου των ομοφύλων ζευγαριών παρενέβη χτες και η Εκκλησία της Ελλάδος. Κόκκινη γραμμή για την Εκκλησία χαρακτήρισε την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Σήμερα συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος, οι τελικές αποφάσεις όμως θα ληφθούνε μετά τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης.