Συνάντηση με τη διοίκηση του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε.) πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι του Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, Πέτη (Θεοπίστη) Πέρκα και Ρένα Δούρου, κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Από την πλευρά του ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε. συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος Γ. Γιαρέντης, καθώς και ανώτερα στελέχη της εταιρείας.
Κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν την ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη και ακραία κρίση ακρίβειας στην ενέργεια στη χώρα μας και εξέφρασαν την ανάγκη μέτρων και παρεμβάσεων που θα περιορίσουν την τιμή του ρεύματος στους καταναλωτές, πριν από τις επιδοτήσεις που έτσι και αλλιώς αποτελούν λεφτά των πολιτών. Για το λόγο αυτό έθεσαν ερωτήματα αναφορικά με τη λειτουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), τη βασική πηγή επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος, τη μεταφορά (υπερ)πλεονασμάτων από τον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τις προβλέψεις για τον Ειδικό Λογαριασμό που μπορεί να δημιουργήσει νέες επιβαρύνσεις στους καταναλωτές αλλά και της σχεδιαζόμενης παρέμβασης της κυβέρνησης στη χονδρεμπορική αγορά, η οποία αναμένεται να επηρεάσει τα «υπερέσοδα» του Ειδικού Λογαριασμού.
Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθύμισαν ότι η κυβέρνηση ΝΔ είναι υπεύθυνη και για τη δεύτερη (μετά το 2014) χρεοκοπία του ΕΛΑΠΕ, το 2020, καθώς, η μείωση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) το Σεπτέμβριο του 2019 από τον κ. Χατζηδάκη οδήγησε σε σωρευτικό έλλειμμα του λογαριασμού στα τέλη του 2020 της τάξης των 260 εκατ. ευρώ. Η νέα αυτή χρεοκοπία του ΕΛΑΠΕ οδήγησε την κυβέρνηση ΝΔ να επιβάλει για όλο το 2021, έκτακτη εισφορά στα έργα ΑΠΕ και στα φωτοβολταϊκά στέγης, και πράσινο τέλος στο πετρέλαιο κίνησης εφεξής σε όλους τους καταναλωτές.
Πλέον, και όπως προκύπτει και από το τελευταίο «Μηνιαίο Δελτίο» του ΔΑΠΕΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο ΕΛΑΠΕ παρουσιάζει υπερπλεόνασμα, το οποίο οφείλεται στο ράλι τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που οδηγεί στα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των ΑΠΕ καθώς η Ειδική Τιμή Αγοράς των τελευταίων μηνών είναι πολύ μεγαλύτερη των αποζημιώσεων των ΑΠΕ.
Παράλληλα σημείωσαν ότι οι εισροές στον ΕΛΑΠΕ από το ΕΤΜΕΑΡ, που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος, παραμένουν στα ίδια επίπεδα (568 εκατ. ευρώ για το 2021 με πρόβλεψη 600 εκατ. ευρώ για το 2022), με αποτέλεσμα ο ΕΛΑΠΕ να παρουσιάζει πλέον υπερπλεόνασμα, τουλάχιστον 780 εκατ. ευρώ, το οποίο διατίθεται μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος. Σημείωσαν ότι: «δεδομένων των πλεονασμάτων των λογαριασμών του ΔΑΠΕΕΠ (ΕΛΑΠΕ και ΤΕΜ) και λαμβάνοντας υπόψη την ακραία ακρίβεια των λογαριασμών δεν υπάρχει λόγος επιπλέον επιβαρύνσεων των καταναλωτών, όπως πχ. με τις χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ ή και ΥΚΩ, εφόσον εκλείπουν οι λόγοι αυτών των χρεώσεων. Και η προτεραιότητα της πολιτείας και των φορέων της είναι να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα ώστε να μειώνονται οι λογαριασμοί και όχι να επιστρέφουν εκ των υστέρων στους καταναλωτές επιδοτήσεις, που αποτελούν λεφτά που οι ίδιοι/ίδιες έχουν προπληρώσει».
Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συζήτησαν αναλυτικά την πιθανή εξέλιξη του ισοζυγίου του ΕΛΑΠΕ, μετά την αναμενόμενη παρέμβαση στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα κατευθύνει τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των ΑΠΕ κατευθείαν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, και όχι μέσω του ΕΛΑΠΕ. Επιπλέον συζητήθηκε και το ζήτημα ενδεχόμενων νέων χρεώσεων προς τους καταναλωτές, μετά και τη δημιουργία των νέων Υπολογαριασμών (για νέα έργα, που τίθενται σε λειτουργία μετά την 01.01.2021, και για μονάδες αποθήκευσης).
Τέλος, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμαναν και την κυβερνητική καθυστέρηση στην αποστολή, προς την Ευρ. Επιτροπή για έγκριση, του μέτρου αντιστάθμισης του έμμεσου κόστους ηλεκτροπαραγωγής στη βιομηχανία. Το προηγούμενο καθεστώς έληξε στις 31.12.2020, και γεννάται το ερώτημα πώς θα δοθούν οι αντισταθμίσεις για το 2021, αλλά και το 2022, καθώς το νέο πλαίσιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί, σε μια εποχή όπου τα κόστη ηλεκτρικής ενέργειας και στο βιομηχανικό τομέα, και ειδικά στη μέση τάση έχουν εκτιναχθεί.
Κοινή εκτίμηση της συνάντησης αποτέλεσε η ανάγκη ενίσχυσης του δυναμικού του ΔΑΠΕΕΠ εφόσον περιορίζονται συνεχώς τα στελέχη του τακτικού προσωπικού και αυτά που υπηρετούν με διάθεση στο φορέα και πλεονάζουν πλέον οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, κάτι το οποίο αποτελεί έλλειμμα για ένα τόσο σημαντικό φορέα σήμερα.