Σε δύο μέτωπα αλλά με τον ίδιο στόχο, την εξισορρόπηση της αγοράς ηλεκτρικής και τη μείωση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές, κινήθηκαν οι νέες νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Χθες ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας με δύο τροπολογίες έβαλε πλαφόν στις πάγιες χρεώσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και παράλληλα προχώρησε στην ενίσχυση της ρευστότητας των προμηθευτών, που καλούνται καθημερινά να εκταμιεύουν δυσθεώρητα ποσά για την αγορά ηλεκτρισμού από το Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Έτσι με νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε αργά χθες στο βράδυ στη Βουλή, προβλέφθηκε η επιβολή ενός ακόμη πλαφόν αυτή τη φορά στα πάγια που συμπεριλαμβάνουν οι προμηθευτές στα τιμολόγια τους. Σύμφωνα με τη ρύθμιση η ανώτατη τιμή του παγίου μπορεί να είναι μέχρι 5 ευρώ το μήνα ανεξαρτήτως του είδους της παροχής δηλαδή εάν είναι μονοφασική ή τριφασική.
Η ρύθμιση γίνεται προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι αυξήσεις στα πάγια που ανακοίνωσε μερίδα προμηθευτών με τα τιμολόγια που θα ισχύσουν τον Αύγουστο.
Υπενθυμίζεται ότι με το νέο καθεστώς τα τιμολόγια ρεύματος ανακοινώνονται έως τις 20 κάθε μήνα και ισχύουν από τον επόμενο (π.χ. τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν ως τις 20 Αυγούστου), ενώ από 1ης Αυγούστου αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής.
Με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο κ.Σκρέκας απόψε, κλείνει επίσης το “παράθυρο” της επαναφοράς της ρήτρας αναπροσαρμογής δια της πλαγίας οδού που επίσης καταγράφηκε στις ανακοινώσεις των τιμολογίων του Αυγούστου, και συγκεκριμένα η σύνδεση της χρηματιστηριακής τιμής της ενέργειας με τη μείωση των εκπτώσεων, αντί για την αύξηση των χρεώσεων.
Διαφορές έως και 40% στα πάγια των εταιρειών
Το μέτρο θα ισχύσει καθ΄όλη τη διάρκεια εφαρμογής του νέου συστήματος κάτι που σημαίνει ότι πολύ σύντομα οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν νέα τιμολόγια αφού αρκετοί από αυτούς επέλεξαν την περασμένη Δευτέρα (25/7) να κρατήσουν «χαμηλά» τη χρέωση ανά KWh αυξάνοντας σημαντικά το πάγιο ή κάνοντας το κλιμακωτό αναλόγως με την κατανάλωση.
Όπως είπε ο κ. Σκρέκας στη Βουλή τα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν την περασμένη Δευτέρα κινούνταν από 48 λεπτά/KWhέως και 98 λεπτά/KWh, ενώ σε ότι αφορά τα πάγια οι διαφορές έφθαναν ακόμη και το 40% από 10-15 έως και 20 ή 30 ευρώ.
Πάντως κατά την τοποθέτηση του υπουργού στη Βουλή έκδηλη ήταν η ανησυχία για την εξέλιξη της ενεργειακής αγοράς κυρίως με δεδομένη τη σύνδεση της τιμής του ηλεκτρισμού με το φυσικό αέριο. Ο κ. Σκρέκας επανέλαβε την ελληνική πρόταση για τροποποίηση του τρόπου λειτουργίας της αγοράς σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτι το οποίο πάντως θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αποδεκτό ειδικά από τις Βόρειες χώρες.
Παροχή ρευστότητας στους προμηθευτές
Η δεύτερη τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Σκρέκας προβλέπει την παροχή ρευστότητας στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται η διάθεση προκαταβολών στους παρόχους για τη χορήγηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος των τελικών καταναλωτών, ενώ οι λεπτομέρειες της συγκεκριμένης διάταξης θα εξειδικευτούν να υπουργική απόφαση.
Πηγή άντλησης των ποσών για τις προκαταβολές, θα αποτελούν τα έσοδα που συγκεντρώνονται καθημερινά από τον προσωρινό μηχανισμό επιστροφής μέρους των εσόδων της χονδρεμπορικής αγοράς. Σύμφωνα με τον υπουργό τις πρώτες 15 ημέρες λειτουργίας της νέας αγοράς με το πλαφόν ανά τεχνολογία συγκεντρώθηκαν 330 εκατ. ευρώ και για όλο τον Ιούλιο αναμένεται να συγκεντρωθούν 500 εκατ ευρώ. Όσο δε για τον Αύγουστο με την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου τα έσοδα του ΤΕΜ υπολογίζονται σε 900 εκατ ευρώ.