Στην ενεργειακή κρίση, στα ζητήματα επάρκειας που προκύπτουν για ολόκληρη την Ευρώπη ενόψει του Χειμώνα και στην ανακούφιση των πολιτών από τις ενεργειακές ανατιμήσεις, αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση των συντακτών από τη Θεσσαλονίκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας πως η Κυβέρνησή συνεχίζει τις στοχευμένες προσπάθειες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι προσπάθειες αυτές είναι ενταγμένες, τόνισε, σε ένα άρτιο σχέδιο και συνεχίζουμε να χτίζουμε τα εθνικά μας αναχώματα απέναντι στις ανατιμήσεις του ρεύματος και όχι μόνο.
Τον Αύγουστο οι λογαριασμοί των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα επιδοτηθούν συνολικά με ένα ποσό το οποίο ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Με το νέο μηχανισμό, που μπαίνει σε εφαρμογή -που αναστέλλει επί της ουσίας τη λειτουργία της ρήτρα αναπροσαρμογής- απορροφάται έως και το 90% των αυξήσεων για όλα τα νοικοκυριά, ανεξάρτητα αν πρόκειται για κατανάλωση για κύρια ή για εξοχική κατοικία. Παράλληλα, καταργούνται τα ψιλά γράμματα και όλοι οι πάροχοι υποχρεούνται να ανακοινώνουν από πριν τις χρεώσεις τους. Ενισχύεται έτσι η διαφάνεια, ενώ αποτρέπονται και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όσο και η σύγχυση που πολλές φορές προκαλείται στους καταναλωτές. Μάλιστα χθες με νομοθετική διάταξη που κατέθεσε ο Υπουργός Ενέργειας στη Βουλή κλείνουν τα όποια παράθυρα για τυχόν καταστρατηγήσεις σχετικά με τις χρεώσεις στα πάγια και διάφορα παιχνίδια σε βάρος των καταναλωτών. Ορίζεται πλαφόν 5 ευρώ για τα πάγια τέλη που χρεώνουν οι προμηθευτές ρεύματος. Έχουμε πει και θα το τηρήσουμε ότι η Κυβέρνηση θα είναι άγρυπνος φρουρός του καταναλωτή διασφαλίζοντας τον υγιή ανταγωνισμό και την εφαρμογή του σχεδίου που έχουμε εξαγγείλει.
Το εθνικό τείχος προστασίας το οποίο οικοδομούμε ψηλώνει συνεχώς και ενισχύεται. Αλλά -όπως έχουμε πει πολλές φορές και το αντιλαμβάνεται αυτό ο καθένας- το μέγεθος της εξωγενούς επίθεσης που δέχεται η Ευρώπη και οι συνέπειες που αυτό έχει στα ενεργειακά καθιστά μονόδρομο την κοινή ευρωπαϊκή απάντηση.
Για το σκοπό αυτό ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στις προτάσεις που έχει ήδη καταθέσει για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και την αποσύνδεσή τους από τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Για μια αποτελεσματική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, ο Πρωθυπουργός κατέθεσε τις προηγούμενες ημέρες πρόταση με επιστολή του στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξαν οι Υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. για το θέμα αυτό, για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%, επισημαίνεται ότι έγιναν δεκτές οι εξαιρέσεις που ζήτησε η χώρα μας.
Πρώτον, ο υπολογισμός της μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου για τη χώρα μας θα γίνεται σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά και όχι με τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας, όπως ήταν η αρχική πρόταση της Επιτροπής.
Και δεύτερον -κάτι που θα ισχύει επίσης για την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία- σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στην παραγωγή ηλεκτρική ενέργειας, θα μπορούν οι ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό σε σχέση με αυτές που θα πρέπει να γίνει η μείωση.
Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι στην απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών γίνεται σαφής αναφορά στη διερεύνηση -από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- της σκοπιμότητας εισαγωγής προσωρινών ανώτατων ορίων τιμών στο φυσικό αέριο, όπως είχε προτείνει ο Πρωθυπουργός, στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.