Από τους δημόσιους χώρους ξεκινάει πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας που δρομολογεί η κυβέρνηση από τον Αύγουστο για να αντιμετωπίσει το ενεργειακό έλλειμμα από τη μείωση του φυσικού αερίου κατά 15%. Ετσι, μεταξύ άλλων, θα σβήσει τη μία στις 10 λάμπες του οδοφωτισμού και τα φώτα στα μνημεία μετά τις 3 π.μ., όπως γράφει η Καθημερινή της Κυριακής.
Παράλληλα, ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας αναφέρει στην εφημερίδα ότι είναι: «Υστατο μέτρο οι διακοπές σε οικιακούς καταναλωτές».
Σημειώνεται ότι, σε λειτουργία τέθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα publicenergysavings.gov.gr, η οποία είναι απαραίτητη για την εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο.
Σημειώνεται ότι, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα παρακολουθείται η υλοποίηση των δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και η πορεία των καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας για την επίτευξη του στόχου μείωσης, τουλάχιστον κατά 10%, της ηλεκτρικής ενέργειας, μέσα στο 2022, σε σχέση με τις καταναλώσεις του 2019 (σύγκριση με ίδια χρονική περίοδο).
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που συμβάλλει στην πρόκληση της ενεργειακής κρίσης και αφορά όλο το φάσμα του Δημοσίου (σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ.) και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Από το Μάιο το μέτρο στη Γερμανία
Σε περικοπές στο δημόσιο φωτισμό προχωρούν από το Μάιο δήμοι και κοινότητες στη Γερμανία, σε μια απέλπιδα προσπάθειά τους να περιορίσουν το συνεχώς αυξανόμενο κόστος της ενέργειας.
Στην προσπάθειά της να περιορίσει τα έξοδα, η τοπική αυτοδιοίκηση της χώρας θα ανάβει τα φώτα λίγο πιο αργά το βράδυ ή θα τα σβήνει λίγο πιο νωρίς το πρωί, ή απλώς θα μειώσει την ένταση του φωτισμού τους.
Η Βαϊμάρη, για παράδειγμα, αποφάσισε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο δημόσιος φωτισμός να ενεργοποιείται 30 λεπτά αργότερα και να σβήνει 30 λεπτά νωρίτερα, ενώ για τους χειμερινούς μήνες η δημοτική Αρχή προσανατολίζεται στη μείωση του συνολικό χρόνο φωτισμού κατά 10 λεπτά την ημέρα. Υπολογίζεται ότι, κατ’ αυτόν τον τρόπο, μπορούν να εξοικονομηθούν 70.000 – 100.000 κιλοβατώρες σε ετήσια βάση, κάτι που ισοδυναμεί με οικονομικό όφελος 30.000 – 40.000 ευρώ.