Ανακοινώθηκαν οι αυξήσεις- «φωτιά» από τους παρόχους ενέργειας με τη ΔΕΗ και την κυβέρνηση να καλείται πλέον να μετριάσει τις αρνητικές συνέπειες για τους καταναλωτές. Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει τις επιδοτήσεις Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, σήμερα έχουμε νέο ρεκόρ στη χονδρική αγορά του ρεύματος με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 616,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα που αποτελεί και τιμή ρεκόρ. Να σημειωθεί πως όλες οι χώρες στην Ευρώπη παρουσιάζουν τιμές που ξεπερνούν τα 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ενδεικτικά, η μέση χονδρεμπορική τιμή στη Γερμανία βρισκόταν χθες στα 479 ευρώ/MW, της Γαλλίας στα 571, 34/MW και στην Αγγλία στα 591 ευρώ. Αντιθέτως, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία η τιμή της μεγαβατώρας δεν ξεπέρασε τα 176 ευρώ. Ο λόγος είναι ότι οι δύο χώρες κατάφεραν την άνοιξη να εφαρμόσουν ένα μηχανισμό -με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν που προέβλεπε ένα πλαφόν στη τιμή του φυσικού αερίου. Την ίδια ώρα, η τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ σκαρφάλωσε χθες ακόμα και στα 290 ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό οι διακανονισμοί των χρεών έχουν αυξηθεί, με τους προμηθευτές ενέργειας να ζητούν «ενέσεις» ρευστότητας και περιορισμό της δυνατότητας μετακίνησης καταναλωτών από εταιρία σε εταιρία, εάν έχουν οφειλές σε προηγούμενο πάροχο.
Σε κάθε περίπτωση στο οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν τα κονδύλια για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τον Σεπτέμβριο σε 2 δις. ευρώ, ενώ από τώρα εκφράζονται απόψεις ότι το «καλάθι» της ΔΕΘ θα περιοριστεί στα μέτρα που αφορούν την ενέργεια.
Δίπλα στο ζήτημα της αδυναμίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς είναι και το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας με το λιγνίτη να αποτελεί το «σωσίβιο» για να αποφύγει η χώρα μας ένα Μπλακ άουτ. Όμως ο διπλασιασμός της παραγωγής χρειάζεται προσλήψεις εργαζομένων. Στο σχέδιο της κυβέρνησης συγκαταλέγεται και η αύξηση των φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά και η μετατροπή πέντε μονάδων φυσικού αερίου σε μονάδες παραγωγής ενέργειας από diesel.