Για το τέλος της αφθονίας προετοιμάζονται οι Ευρωπαίοι και ήδη αλλάζει η καθημερινότητά τους, ενώ πυκνώνουν οι φωνές για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, αλλά και η Μεγάλη Βρετανία ετοιμάζουν τις κοινωνίες για τις δραστικές αλλαγές που θα γίνουν, ενώ η ΕΕ ετοιμάζει έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.
Στη Μ. Βρετανία η κατάσταση δείχνει να οδηγείται σε ακραίες συνθήκες. Οι άνθρωποι θα πεθάνουν αυτόν τον χειμώνα λόγω της αύξησης της ανώτατης τιμής της ενέργειας, είπε ο δημοσιογράφος Μάρτιν Λιούις.
Το ανώτατο όριο τίθεται σε ισχύ για περίπου 24 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία στα προεπιλεγμένα τιμολόγια ενέργειας την 1η Οκτωβρίου και θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου, οπότε και θα προσαρμοστεί ξανά.
Ο Λιούις είπε στο BBC ότι η κατάσταση είναι μια «πραγματική κοινωνική και οικονομική καταστροφή που θέτει σε κίνδυνο ζωές», καθώς προέβλεψε περαιτέρω αύξηση 51% τον Ιανουάριο.
«Αν δεν γίνει περαιτέρω κυβερνητική παρέμβαση πέρα από αυτά που ανακοινώθηκαν τον Μάιο, θα χαθούν ζωές αυτόν τον χειμώνα».
Ο ετήσιος λογαριασμός του μέσου νοικοκυριού θα ανέλθει από 1.971 λίρες σε 3.549 λίρες από τον Οκτώβριο.
Ο κ. Λιούις είπε ότι ένα κίνημα άρνησης πληρωμής λογαριασμών ενέργειας «αυξάνεται», καθώς κάλεσε τον επόμενο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου να ξοδέψει δισεκατομμύρια για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ο ειδικός στην εξοικονόμηση χρημάτων πρόσθεσε: «Υποψιάζομαι ότι αν δεν υπάρχει, τότε οι άνθρωποι που προέρχονται από το κίνημα Don't Pay θα γίνουν η πιο δυνατή φωνή σε αυτή τη χώρα».
Ισπανία: Πέρασαν τα νέα μέτρα
Οι Ισπανοί βουλευτές επικύρωσαν τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που αποφάσισε στις αρχές του μήνα η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου. Σε πρώτο πλάνο, περιορισμοί στη χρήση των κλιματιστικών μηχανημάτων.
Μολονότι η κυβέρνηση του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, υπέρ των μέτρων ψήφισαν 187 βουλευτές, κατά 161 (εκείνοι των κομμάτων της δεξιάς) και ένας απείχε.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι ο θερμοστάτης των κλιματιστικών το καλοκαίρι δεν θα πρέπει να πέφτει χαμηλότερα από τους 27°C στα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, τους πολιτιστικούς χώρους (κινηματογράφοι, θέατρα), αλλά και στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Παρομοίως, τον χειμώνα ο θερμοστάτης θα «κλειδώνει» στους 19 βαθμούς.
Ο φωτισμός στις βιτρίνες των καταστημάτων και τα δημόσια κτίρια θα πρέπει να κλείνει στις 22.00.
Τέλος το σιδέρωμα και όχι μονο
Ξεχάστε το σιδέρωμα, περιορίστε το άναμμα του φούρνου και κάντε μπάνιο στη δουλειά. Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να μειώσουν τη χρήση ενέργειας όμως οι λογαριασμοί του ρεύματος έρχονται ολοένα και πιο φουσκωμένοι.
Καθώς οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη δαπανούν πλέον ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του εισοδήματός τους για την ενέργεια.
Στην πόλη Γκρίμσμπι της ανατολικής Αγγλίας, ο Φίλιπ Κίτλεϊ δεν άναψε ούτε τον ανεμιστήρα του σπιτιού του όταν η Βρετανία έλιωνε από τον καύσωνα φέτος το καλοκαίρι. Μια ματιά στον τραπεζικό λογαριασμό του εξηγεί το γιατί. «Το κόστος διαβίωσης έχει αυξηθεί και όμως θα πρέπει να επιβιώσουμε με τα χρήματα που είχαμε και όταν δεν υπήρχε κρίση… Είτε θα ζεσταθώ, είτε θα φάω», εξήγησε.
Ο Κίτλεϊ έχασε τη δουλειά του τον Απρίλιο και σήμερα ζει με ένα επίδομα ύψους 600 λιρών (περίπου 710 ευρώ) τον μήνα. Δίνει τα μισά χρήματα για ενοίκιο και με τα υπόλοιπα καλύπτει τις βασικές του ανάγκες.
Πλέον τρώει μία φορά την ημέρα αλλά, μολονότι έχει περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας στο ελάχιστο, το 15% των χρημάτων του πηγαίνει στους λογαριασμούς.
Το ένα τρίτο των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη περιορίσει τη χρήση της κουζίνας και του φούρνου, σύμφωνα με μια έρευνα του Financial Fairness Trust.
Ένας στους τρεις μείωσε τα ντους που κάνει και οι μισοί άλλαξαν τη θερμοκρασία στον θερμοστάτη του σπιτιού τους. «Ο κόσμος κάνει πολλά για να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τους λογαριασμούς, όμως αυτοί ανεβαίνουν έτσι κι αλλιώς. Για αυτό θέλουμε περισσότερες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση», είπε ο Τζέιμι Έβανς, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, που συμμετείχε στην έρευνα.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα νοικοκυριά στην Ιταλία και τη Γερμανία έχουν πληγεί περισσότερο από τις αυξανόμενες τιμές, σύμφωνα με τον ΔΟΕ. Οι λογαριασμοί ενέργειας (κυρίως ρεύμα και φυσικό αέριο) για τη μέση ιταλική οικογένεια αυξήθηκαν στο 5% των συνολικών οικιακών δαπανών τον Ιούλιο, από 3,5% το 2019, με βάση στοιχεία της εταιρείας οικονομικών ερευνών Prometeia.
Η Ευρώπη βρίσκεται πλέον ενώπιον της χειρότερης ενεργειακής κρίσης
Η Ευρώπη βρίσκεται πλέον ενώπιον της χειρότερης ενεργειακής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, με το υψηλό κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας να οδηγεί τον πληθωρισμό και να απειλεί να παρασύρει τις οικονομίες σε ύφεση.
«Είμαστε προετοιμασμένοι για το χειμώνα, η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τα νοικοκυριά να κρυώσουν» διαβεβαίωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.
«Έχουμε προχωρήσει σε διπλασιασμό της χωρητικότητας της Ρεβυθούσας με νέα πλωτή δεξαμενή έχουμε διπλασιάσει την ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε πετρέλαιο σε πέντε εργοστάσια φυσικού αερίου» εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο κ. Σκρέκας πρόσθεσε πάντως ότι η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να μπει στην καθημερινότητά μας όπως στη Γερμανία και στην Ιταλία, όμως Ιούνιο – Ιούλιο είχαμε σημαντική μείωση της κατανάλωσης. «Τον Ιούλιο η μείωση της κατανάλωσης ξεπέρασε το 15% μέσα σε ένα μήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Όλη η Ευρώπη ανησυχεί και προβληματίζεται για τους επόμενους μήνες. Φαίνεται ότι θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο χειμώνα εξαιτίας της στρατηγικής της Ρωσίας να στραγγαλίζει ενεργειακά την Ευρώπη, μειώνοντας τις ροές φυσικού αερίου και εκτινάσσοντας τις τιμές. Η κυβέρνησή μας είδε από πολύ νωρίς το πρόβλημα και δημιούργησε δίχτυ προστασίας για τους οικιακούς καταναλωτές αλλά και τις ΜμΕ. Μόνο το Σεπτέμβριο θα επιδοτήσουμε με 1,1 δις ευρώ τα νοικοκυριά για ένα μόλις μήνα. Είναι η μεγαλύτερη επιδότηση που έχει ίσως δοθεί ποτέ» σημείωσε.