Την ίδια ώρα ωστόσο ανοιχτό παραμένει το θέμα της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ζήτημα που αναμένεται να επανέλθει αρχικά στην συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. την ερχόμενη εβδομάδα και βεβαίως στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 20 και 21 Οκτωβρίου.
«Η υποστήριξη των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην από κοινού αγορά ενέργειας αυξάνεται, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,
«Εδώ και πολλούς μήνες, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι τα αποθέματα θα είναι όσο πιο πλήρη γίνεται», υπενθύμισε ο Μισέλ. «Πριν από το καλοκαίρι, είπαμε ότι χρειάζεται να οργανώσουμε την προμήθεια ενεργειακών προϊόντων. Επανήλθαμε σήμερα στο θέμα αυτό και υπάρχει αυξημένη στήριξη στην ιδέα αυτή», πρόσθεσε.
Αισιόδοξος για το θέμα των τιμών εμφανίστηκε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.«Διαμορφώνεται κοινός τόπος για κοινή δραστική ευρωπαϊκή παρέμβαση προκειμένου να πέσουν οι τιμές» είπε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «θα μπορούμε να αποφασίσουμε μια τέτοια παρέμβαση».
Αναφερόμενος στο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ο Γερμανός καγκελλάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι είναι σημαντικό να πέσουν οι τιμές και πως «μόνο από κοινού θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα». Επισήμανε επίσης ότι η Ευρώπη χρειάζεται μακροχρόνιες συμβάσεις με πολλούς, διαφορετικούς προμηθευτές. «Όλοι συμφωνούμε ότι η τιμή του αερίου είναι υπερβολικά υψηλή» και θα πρέπει οι Βρυξέλλες να συζητήσουν με τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και άλλες προμηθεύτριες χώρες για το πώς θα μειωθεί, πρόσθεσε.
«Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, τα πράγματα κινούνται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της 20ης Οκτωβρίου, πρόταση στην οποία θα περιέχονται τρία στοιχεία: η καταβολή προσπάθειας με στόχο την μείωση των τιμών, η εισαγωγή ενός στοιχείου αλληλεγγύης στον όλο μηχανισμό και η έναρξη της διαδικασίας μεταρρύθμιση της αγοράς της ενέργειας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.
Ερωτηθείς σχετικά με την ανάγκη να υιοθετηθεί ένα εργαλείο το οποίο να επιτρέπει την δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού χρέους, για την αντιμετώπιση του κόστους της ενεργειακής κρίσης, ο Μάριο Ντράγκι απάντησε:
«Συμμερίζομαι την πρόταση που έκαναν ο Τζεντιλόνι και Μπρετόν. Και εγώ είχα κάνει παρόμοια πρόταση πριν πέντε μήνες, είναι μια λογική πρόταση, ιδίως μετά την απόφαση της Γερμανίας. Πρέπει για να τεθούν στο ίδιο επίπεδο όλες οι χώρες, τόσο εκείνες με δημοσιονομικό περιθώριο, όσο και εκείνες που δεν το διαθέτουν».
Όπως δήλωσε σχετικά η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συζητήθηκαν όλα τα θέματα ώστε πιο λεπτομερείς προτάσεις να γίνουν από την Κομισιόν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Παράλληλα, υπάρχει πλέον μεγάλη στήριξη εντός της Ε.Ε ώστε την επόμενη άνοιξη να ξεκινήσει να λειτουργεί ο κοινός μηχανισμός αγορών αερίου για να μην ανταγωνίζεται το ένα κράτος-μέλος με το άλλο για εξασφάλιση προμηθειών. Η Λάιεν υπογράμμισε ότι η ενιαία αγορά έχει αποδειχθεί πως αποτελεί πλεονέκτημα σε στιγμές κρίσης και πρέπει να διατηρηθεί για να αποφευχθεί ο κατακερματισμός που θα ήταν επιζήμιος.
Ταυτόχρονα, εκτιμά ότι πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις για ΑΠΕ σε κατοικίες επειδή οδηγούν σε ενεργειακή ανεξαρτησία. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Κομισιόν θα εξετάσει επιπλέον χρηματοδότηση στο REPower EU ώστε να έχουν τους απαιτούμενους πόρους τα κράτη-μέλη για να ενισχύσουν τις εγκαταστάσεις. Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι το REPower EU έχει όσα χρειάζεται για να επενδύσει η Ε.Ε. σε κρίσιμες υποδομές όπως αγωγούς, διασυνδέσεις και ΑΠΕ, αλλά και σε επιχειρήσεις και κατοικίες.